,

Det er to typer implementering

Det er to typer implementering ved enhver IKT-løsning, «teknisk side» og «bruker side». RIKT hevder at begge deler må ivaretas for at implementering av iPad skal bli en suksess. I skole er det relativt liten forståelse for at også brukere (lærere) må implementeres i IKT-løsninger. Kanskje er det litt naivt å tenke at man er i mål bare det tekniske er på plass? Hvordan ivareta brukernes behov på en god måte?

Temaet er berørt flere ganger på denne bloggen, senest i artikkelen vår skole ønsker pilot – hva bør vi tenke på.

Planlegging av IKT satsinger stopper ofte når budsjettet for utstyr og programvare er i mål. Deretter hopper mange like inn i innkjøpsrunden. Det er synd for de menneskelige prosessene er en like stor andel av det totale bildet. Om man reflekterer over det eller ikke, det er noe som bare _er_. Teknologien er halvparten. Heving av kompetanse, og endring av rutiner og samhandling gjenstår etter at utstyr og løsning er kommet i hus. Organisajonen skal helst adoptere og absorbere endringer på en måte som gir gevinst, og som varer.

Noe av problemet i mange organisasjoner er at man konsekvent ikke åpner for bistand utenfra, man vil gjerne klare alt selv. Og det er jo et flott ideal at norske organisasjoner ønsker være selvhjulpne. Men er det realistisk å klare alt selv? Enhver organisasjon sliter når de skal se seg selv med “andre” øyne. De ansatte sitter i klisteret, daglige småbranner og gjøremål sitter i genene, man utvikler nærsynthet. Ansatte har etablert en dynamikk med hverandre før prosesser med endringskrav kommer seilende.
Derfor er det sunt og åpne for ekstern bistand for både planlegging og prosjektgjennomføring. Da må de involverte forholde seg annerledes. De møter andre spørsmål enn de som formuleres på egenhånd. De møter andre foventninger enn de man er vant til å møte. Det gir en annen dynamikk og det gir en annen prosess enn om organisasjonen er 100% selvhjulpen.

“Men du skjønner vi har en veldig ivrig og dyktig IKT-ansvarlig”. Dette er en gjenganger.., og misforstå meg rett. I utgangspunktet er det ikke noe galt i det. Men still spørsmålet om vedkommende er like erfaren med menneskelige prosesser som med teknologi? Det er mye å legge på en IKT-ansvarlig og være både instruktør, teknolog, rådgiver, strateg, kommunikator og konsulent på en og samme tid. Det blir fort mange roller, og mange baller å holde i lufta. Forventningene til hverandre blir fort uklare. Det stilles altfor ofte for høye forventninger til IKT-ansvarlige. Ikke bruk lønnsressursen til IKT-ansvarlig som unnskyldning for å legge for mye ansvar på hans/hennes skuldre. Skoler er komplekse organisasjoner med mange mennesker involvert.
Hvorfor ikke legge inn 5-10% overhead til rådgiving og evnt opplæring først som sist? Det er ofte ikke mer som skal til for å sikre bedre prosesser. I det store bildet er dette peanuts. Frustrerte og demotiverte ansatte er marerittet for enhver organisasjon, og dette blir gjerne resultatet når prosessene er dårlige. Sistnevnte er en kostnad som _langt_ overstiger ethvert innkjøp.

Du har ingenting å tape på å bruke et ekstra møte i foreberedelsene. Det kan vise seg at du med lav innsats får høy verdi tilbake. Det er på høy tid å integrere menneskelige prosesser i IKT. For å lykkes er det en god ide og åpne for samarbeid med ekstern partner.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.