Elevene lager ting de aldri har forestilt seg – på skolen!

elevene lager ting i musikkMusikkfaget kan, som få andre fag, virkeliggjøre opplæringslovens formål om «utfoldelse av skaperglede og utforskertrang». Og i møte med realfagsutfordringer og PISA resultater er det viktig å løfte dette. Høyere refleksjon i estetiske læreprosesser gir nødvendig variasjon i undervisningen og bidrar til mer produktive læreprosesser og gode læringsmiljø. I Skedsmo kommune har f.eks elevene jobbet med hver sin iPad for å komponere i 7. trinn. En begeistret rektor uttaler: «Elevene lager nå ting de aldri har forestilt seg – på skolen» (1). Der hvor kommunen tidligere opplevde utfordringer i fht tilgjengelighet på funksjonelle verktøy og metodisk kompetanse, opplever de nå at de lykkes med skapende virksomhet og estetisk, kreativ elevproduksjon. Vi ser mestring, skaping, deling og relevans som aldri før. Det er svært spennende ting på gang i musikkfaget her på berget.

Det er hver lærers og rektors drøm med skapende og kreative elever. Og landet trenger det i årene framover ettersom morgendagens arbeidstakere vil møte et arbeidsliv med jobber som pr dato ikke eksisterer. Skapende, kreative mennesker er en nødvendighet. Her seiler Musikk inn som et av nøkkelfagene, ved at faget har kompetansemål for å komponere og å improvisere allerede fra 2. årstrinn. Elevene skal gjøre skapende utforsking og ta i bruk sin kreativitet fra tidlig alder. Mulighetene ligger nedfelt i faget og det er pålagt skoleeiere og skoleledere å levere dette. Jeg vet jo at det er mange skoler som ikke leverer komposisjon pr i dag, og de gode nyhetene til disse skolene er at det nå finnes verktøy og metodikk som gjør terskelen svært mye lavere enn tidligere. De som har fulgt bloggen min vet at jeg har ivret for nye løsninger siden 2011. Bare gradvis våkner de norske skolene. I slutten av januar 2014 leverte jeg to sesjoner på den nye konferansen for musikkfaget MusTek2014. Her hadde jeg 55 musikklærere på GarageBand iPad sesjoner, og det ble mange smil og A-HA uttrykk underveis. Svært mange fikk opp øynene for hvilken verdi denne løsningen har for musikkfaget 1-10 trinn. Informasjonsbehovet er stort.

Å levere hele læreplanen i musikk er ikke realistisk kan man tenke ettersom de fleste undervisningstimer på småtrinnet gjennomføres av lærere uten musikkfaglig fordypning. Selv mange lærere med musikkfaglig fordypning strever med å levere komposisjonsdelen av faget. Men det er ikke vanskeligere enn å ta i bruk de nye verktøyene som er kommet på markedet. iPad er i bunn og grunn en plattform for mestring for både elev og lærer. Verktøyet står ikke lenger i veien for skapende virksomhet slik som tidligere. Jeg anbefaler å knytte til seg veiledere som har samlet et metodisk reportoar, – og gi lærerne tilstrekkelig støtte slik Skedsmo kommune har gjort for sine musikklærere.

Jeg vil også løfte fram musikkfaget som tverrfaglig, kreativ ressurs. Et samarbeid med musikkfaget i språkfag, historie eller naturfag muliggjør auditiv kreativitet, og det å sette lydspor til læringen. Å jobbe med dikt på en iPad er en fryd med de skapende mulighetene som ligger der. Likeså å jobbe med dokumentasjon av forskjellig slag. Det ligger mye utforsking, kreativitet og involvering i å sette lyd til læring. Å kombinere det visuelle og det auditive er også en ferdighet i forhold til sammensatte tekster. Jeg anbefaler at lærere snakker sammen på arbeidsrommet og planlegger felles prosjekter. Musikkfaget er en ressurs som med fordel kan trekkes inn oftere på tvers av fag.

Skolelederne utfordres herved:

  • Sats på musikkfaget
  • Sats på «utfoldelse av skaperglede og utforskertrang»
  • Sats på elevsentrert undervisning
  • Sats på lærerne
  • «Gå ut av boksen»

Du risikerer å få en mer relevant skole og at hverdagen til elevene blir mer givende og meningsfull. Ikke minst bidrar du til å forberede elevene for morgendagens samfunn. Et samfunn hvor de er avhengig av sin oppfinnsomhet og sin kreativitet. Et samfunn som har estetikk og skjønnhet som bærende verdier ved siden av sannhet og godhet. Skolen må bidra til å bygge hele mennesker. Bidra til å «la elevene lage ting de aldri har forestilt seg – på skolen»!

 

Tilbake til Rikts musikksider.

 

(1) Delt av rektor på Brånås skole ved rektorsamling Skedsmo kommune, juni 2013.

Jan Gamre er utdannet som lærer i musikk og religion, Cand.philol fra Universitetet i Oslo. Han har en allsidig undervisningsbakgrunn med lang erfaring i å trene musikklærere på Apples plattformer. Jan er medeier og konsulent i Rikt AS, et selskap som hjelper skolene med å bruke iPad som produksjonsverktøy. iPad som læringsverktøy betyr meningsfull elevproduksjon og mer kreativitet. Læring blir mer relevant og involverende.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.