, ,

Erfaringer ved Bekkelaget skole

Bekkelaget skole har tatt i bruk 50 stk iPad i høst på 3 ulike trinn. IKT ansvarlig Kim Steingrimsen forteller at samarbeidet med RIKT har vært essensielt. «Skolen fikk en kick-start som vi ellers ikke hadde klart på egenhånd. Det å legge ned tid og penger i implementeringen av en ny ressurs som dette, er etter min mening en kritisk suksessfaktor».

Vi har en ordning der lærerne kan låne med seg en maskin hjem i helgen, og det har vært flittig i bruk. iPadene er i utgangspunktet skjermet til 1., 2. og 5.trinn, men jeg får stadig forespørsler fra de andre trinnene om maskinene er ledige og om de kan bruke dem…

Kan du peke på noen temaer hvor dere har hatt nytte av iPad i undervisningen?

Vi har hatt stor nytte av å bruke iPad i stasjonsundervisningen på 1.trinn. Vi har brukt den til bokstavinnlæring, bokstavgjenkjenning, finne lyder inne i ord, fotografering, tallgjennkjenning, tallinnlæring, plussoppgaver. På 4.trinn brukte vi iPadene som verktøy i et prosjekt om verdenshavene. De brukte dem til skjermdump, innhenting av informasjon og å lage presentasjoner av ulike typer. Vi har også brukt dem til å øve på dialoger, både i engelsk og norsk. Bruken av iPad i stasjonsundervisningen er utvidet , og gjelder nå 1. og 2.trinn. Fram til påske skal vi igang med noen prosjekter på 5.trinn, de skal komponere og spille inn sanger, samt bruke dem i engelskundervisningen.

Er det annerledes å undervise med iPad til elevene sammenliknet med PC?

En stor forskjell på pc og iPad kan illustreres gjennom bruken på 1.trinn. De bruker iPad på tirsdag og torsdag og pc på onsdag. Som ikt-ansvarlig er jeg overflødig de dagene de bruker iPad. Lærerne tar med seg fem maskiner hver under armen, legger dem på stasjonene og gir elevene korte instruksjoner. Dette klarer 6-åringene i stor grad selv. Har det skjedd noe galt, klarer de selv å gå ut av programmet og inn igjen uten å forstyrre læreren, som sitter med veiledet lesing på en annen gruppe. Læreren trenger heller ikke bruke tid på innlogging, maskinene er på umiddelbart. På onsdagene derimot er situasjonen en annen. Det går ikke en onsdag uten at jeg blir tilkalt på grunn av tekniske problemer med pc-ene. Elever har også en tendens til å trykke på feil sted, og de klarer da ikke å komme seg inn igjen der de skulle hvert. Programmene på pc-ene er ikke like intuitive for barna som de på iPaden. I tillegg må lærerne sette av 15 minutter før undervisningen til pålogging og klargjøring av det pedagogiske programmet de skal bruke.

Ipadens fortreffelighet som umiddelbart hjelpemiddel har vi også fått erfare på 4.trinn. Vi har hatt dem liggende på pulten som en passiv ressurs, og når undervisningen eller undring fra elevene har ført til et behov for informasjon, har alle elevene åpnet lokket, søkt etter informasjon på internett, diskutert søkeord og sider som er funnet, og i fellesskap funnet fram til relevant informasjon. Å bruke pc på denne måten er en logistisk umulighet…

Hvordan er det å få øvrig personale i gang?

De aller fleste lærerne er svært interesserte i å bruke iPad. Vi har en ordning der lærerne kan låne med seg en maskin hjem i helgen, og det har vært flittig i bruk. Vi har 50 ipader, og der er skjermet til 1., 2. og 5.trinn, men jeg får stadig forespørsler fra de andre trinnene om maskinene er ledige og om de kan bruke dem.

Hvordan har samarbeidet med RIKT fungert?

Samarbeidet med RIKT har vært essensielt. Vi fikk en kick-start som vi ellers ikke hadde klart på egenhånd. Det å legge ned tid og penger i implementeringen av en ny ressurs som dette er etter min mening en kritisk suksessfaktor. I tillegg har RIKT bidratt med kompetanse og et tankesett som har snudd opp ned på vår tankegang rundt bruk av digitale hjelpemidler. RIKT har lagt prestisje i at vi skal lykkes, og har alltid vært tilgjengelig for hjelp og støtte.

4 replies
    • Jan
      Jan says:

      Hei!
      Du finner stort sett ut av det om du leser bloggen. Har egentlig ikke så lyst til å snakke apper. Da er det mange som tror at dette bare er et spørsmål om apps. Det bør sees som en helhet for å få maks uttelling, ref det som Bekkelaget sier om tilnærming. Ta gjerne kontakt så kan vi snakke videre.

      Svar
  1. Christoffer
    Christoffer says:

    Hei!
    Dette er utrolig spennende. Jeg er helt enig med deg når du sier at en må se på dette mer helhetlig enn bare apps. En iPad er jo tross alt en verktøy for innhente informasjon, fremstille informasjon / læring / presentasjoner, film, bilder og lydopptak i tillegg til mange apps for læring og overlæring. Det jeg lurer på er hva slags management system bruker dere for å effektivisere det å administrere alle iPodene? Har dere lade / synkestasjoner som dere manuelt konfigurerer og deler ut profiler med? Eller har dere i tillegg en management system på en mdm server som dere kan administrere alt med? Og hva med lisenser og distribusjon av apps? En master iPad som dere «synker ut» på alle de andre? Er i startgropen selv, så greit å sjekke litt før en tråkker i alle salatene selv..

    Svar
  2. Jan
    Jan says:

    Hei Christoffer!
    Man unngår kredittkortopplysninger ved å kjøpe iTunes gavekort og redeeme disse. Apple oppgir 10 stk enheter pr app som innenfor avtalen med Apple og 3. parts utviklerne. Pr i dag er det nok noen skoler som går utenfor dette antallet i påvente av volumlisensordningen som er på vei til Europa.

    Bekkelaget venter på 2 stk ladekofferter fra SNORRE data, de er like om hjørnet. Disse er kun for oppbevaring og lading.

    RIKT leverte tanking på maskinene til Bekkelaget. Det er en litt omstendelig prosess jeg ikke kan gå inn på her. Dette er noe RIKT kan levere som en tjeneste for å ta ned «loaden» til skolen, men dette er ikke kjernevirksomhet for RIKT. Vi har lært oss det for å ta ned smerteterskelen når 100 stk app-er skal inn på X antall iPad-er. Jeg skjønner at du spør, for denne biten er litt krevende slik Apple har valgt å gjøre det.

    MDM løser verken app distribusjon eller app management og gir derfor ikke så mye for en skole isolert. I et større miljø, og for en sentral IT-avd for en hel kommune, har MDM mer relevans, ved at man bl.a får inventaroversikt og kan dytte ut profiler fra sentralt hold.

    Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat.

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.