, ,

Facebook må svare Datatilsynet.

Det kan se ut som om Facebook er et tema som man ikke så lett blir ferdig med. Og nå advares det også mot manglende sikkerhet i Google+. Som leserne på denne bloggen vet, er vi mer enn skeptisk til bruk av Facebook i skolesammenheng. Dette henger sammen med at man «vet» at Facebook systematisk kartlegger sine brukere. Nå stiller også Datatilsynet kritiske spørsmål til Facebook. Det er gitt frist til slutten av august med å komme med svar. I følge Datatilsynets webside pekes det på at Facebook ikke oppgir hvilken informasjon som bli lagret og hva som gjøres med denne. Man peker på sjansene for at personinformasjon blir solgt til andre aktører og en rekke andre forhold, samt kartlegging av personinformasjon gjennom funksjoner som «like» og forskjellige applikasjoner knyttet opp mot tjenesten.

Gjennom effektiv datafangst og gode alogoritmer har aktører som Facebook og Google sannsynligvis bedre oversikt over sine brukere enn Stasi hadde over sine borgere. Heldigvis stopper likheten der ettersom disse nye overvåkerne jo kun har kommersielle interesser. God personinformasjon er nemlig svært verdifull handelsvare. Da jeg i påsken postet på Facebook min glede over endelig å få ut seilbåten, dukket det opp reklame for flytebrygger… Vi har nok bare så vidt sett starten på effektiv og målrettet markedskommunikasjon.
Google er et annet selskap som er svært så dyktige til å innhente og systematisere informasjon om sine brukere. Og brukere det har de, i bøtter og spann. Ettersom de tilbyr et bredt spekter av tjenester, så skal det godt gjøres å ikke benyttet noe av dette i løpet av dagen. Og tjenestene er selvsagt svært så gode – mistenkelige gode for å være gratis! Alle appene har det til felles at du må være innolgget. Og innlogget forblir du med mindre du aktivt logger ut. Dermed kan Google kartlegge de fleste av dine bevegelser på Internett. Legg bare merke til at når du går inn på Google søk så vil du øverst på siden se at du er innlogget. Hvorfor det, tror du?

Er dette et problem?
Det er godt kjent at en vei har grøft på begge sider. På den ene siden kan man jo godt bli så skyggeredd at man slutter å bruke Internett. Det er nok like ille som ukritisk bruk av de samme tjenestene. Jeg for min del er inne på Facebook gjerne flere ganger om dagen, men jeg er bevisst på hva jeg legger av informasjon der. Likeså passer jeg på å alltid logge ut etter å ha besøkt Google. DVS det er ikke mye av mine filer og innhold som jeg overlater i deres varetekt. Og hvorfor skal jeg egentlig det når det finnes så gode alternativer både på PC og iPad?

Hva med skolen?
Her opplever jeg imidlertid at det er enkelt å trekke opp linjer. Ettersom skoleeier har et særskilt ansvar for personvernet til elevene burde det være utelukket å benytte Facebook i undervisningen. På samme måte som man ikke spiller dem rett inn i klørne på Googles alogoritmer. For det er vel ikke noen ansvarlig skoleeier som rolig vil se på at disse gigantene skal kartlegge ungene fra de er små, med sine interesser, konflikter, problemer gjennom puberteten, forelskelser… For ikke å snakke om alle de tåpelighetene som man er så glad for at alle har glemt et år senere…

Hvorfor ta til takke med det nest beste?
Jeg skjønner at som skoleeier kan det være besnærende å takke ja til disse gratis lunchene. Men disse tjenestene er ikke bedre enn det som skolen kan få til med enkle midler. Det er ikke spesielt problematisk å sette opp tjenester som gir alle lærere og elever tilgang til Facebookliknende funksjonalitet, wiki, blogg, forum, bildearkiver osv – alt på skolens egen server. Alt i et miljø som skolen lett kan sikre – hvor ingen kartlegger barnas bevegelser.

Og har skoleeier ikke kompetanse til å gjøre dette selv så finnes det aktører som har.

Aktuelle linker:
Senter for IKT i Utdanningen har gitt ut hefte vedr bruk av skytjenester i skolesammenheng:
http://iktsenteret.no/sites/default/files/CloudComputing.pdf
Mangelfull sikkerhet i Google+
Danske myndigheter forbyr bruk av Google Apps.

Og du, husk å stem på denne posten øverst på siden. Det er viktig fordi du hjelper andre til å finne fram til de gode postene.
Så er det mer inspirerende for meg. Ikke rare prisen å betale for alle de måltidene som serveres her – forøvrig gratis! Takk!

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.