Facebook, neppe lovlig…
Det diskuteres for og mot bruk av Facebook og andre sosiale medier i skole. Vi som har sett lyset vil jo så gjerne dele dette som er så fantastisk. Men tar man kontakt med skoleledelse i en tilfeldig valgt skole, vil nok holdningene sprike vesentlig mer. Det er et fakta at en rekke skoler har sperret for f.eks YouTube.
Jeg er definitivt for. Faktisk er vårt konsept «Connect» bygget rundt sosiale medier. Men her reiser det seg et viktig spørsmål. Har skolen lov til å tilrettelegge for bruk av åpne kanaler som f.eks Facebook? Jeg tenkte først at jeg ikke kunne skrive dette innlegget før jeg hadde studert avtalevilkårene for Facebook og alle de andre. Men med nærmere ettertanke holder det nok med litt jordnær refleksjon.
En ting er at noen av kanalene har minimumsalder, og som ansvarlige voksne oppfordrer vi til å følge regler. Men det som er langt viktigere er at du har ansvar for barnet – teknisk sett inntil de har fyllt 18. Det som eleven da legger ut på nett, bilder av seg selv, medelever, ytringer og annet blir skolens og lærerens ansvar. Tar man i bruk f.eks Facebook til skolearbeid, vil det juridisk sett kunne bli vanskelig å skille mellom privat og skolebruk. Hva når eleven sitter hjemme og gjør lekser, og da legger opp et bilde som ikke skulle vært der? Hva svarer rektor foreldrene til den fornærmede?
Dernest kommer det at alt innhold lagres på servere langt utenfor skolens rekkevidde – ja under helt andre politiske og juridiske regimer enn det norske. Vi vet at bilder på Facebook aldri slettes – de gjøres bare usynlige.
Noe av det besnærende med alle disse fantastiske tjenestene som vi boltrer oss i, er at de er gratis. Men som kjent «there is no such thing as a free lunch.» Så er det neppe idealisme som driver Facebook, Google og de andre til stadig å tilby oss mer avanserte tjenester. Hva er da deres motiver? Det blir fort kjedelig å gå i detalj her, men essensen er å samle og systematisere mest mulig informasjon om den enkelte brukeren. Desto mer komplett bilde jo høyere potensiell verdi i et annonsemarked. Slik er det i dag – hva som kommer i morgen vet jeg ikke om jeg har lyst til å tenke for mye på 🙂
Er dette noe skolen kan gå foran og lede elevene inn i? Om jeg er aldri så fasinert over gratis sosiale tjenester så forteller et minimum av nettvett meg noe annet. Hva gjør vi da? Skal vi stenge for Facebook, YouTube, Dropbox og de andre digitale velsignelsene? Nei, vi skal tilby noe som er like godt, men innenfor skolens kontroll. Det er derfor vi så iherdig jobber med Connect!
Hei,
kanskje du finner dette heftet vi har gitt ut om Skytjenester nyttig: http://iktsenteret.no/sites/default/files/CloudComputing.pdf
@Cecilie Aurvoll
Supert, viktige forhold som taes opp her!
Det er lastet opp på min iPad til egen referanse og i framtidige møter med skoleledere.
Ettersom det er en del lesere av dette innlegget hadde det sikkert vært kjekt om du kunne kommet med en kort kommentar på innholdet i heftet.
Nå blir også Dropbox kritisert for manglende sikkerhet:
http://www.zdnet.com/blog/igeneration/dropbox-deceived-users-over-security-files-are-open-to-government-searches/9959