, ,

Første norske U-skole med iPad til alle elever

Den Norske Skolen i Malaga

I mitt arbeid har jeg mange herlige øyeblikk. Et av dem opplever jeg disse dagene. Jeg er i Spania, 15 min med bil fra Malaga. Den norske skolen her nede har de siste årene hatt en bevisst satsning på digitale verktøy i undervisningen. I vår ble det besluttet å gi iPad til alle elever og lærere på ungdomstrinnet. De blir dermed den første norske med en slik satsning. Fra før er det kjent at Gjennestad VGS i Sannefjord startet har opp med alle sine elever og lærere på iPad denne høsten.

Petter Tryggestad

Petter Tryggestad som er primus motor for den digitale satsningen, tok i mot meg på flyplassen. Så bar det rett til skolen for å se på forholdene. Skolen er bygget for få år siden, og er både koselig og praktisk. Selv om undervisningen ikke starter før mandag, var allerede noen av barna der. Jeg møtte en av de nye elevene, hun skulle begynne i 4. klasse. På mitt spørsmål om hun jublet da hun fikk vite av foreldrene at de skulle hit, svarte hun et kontant nei! Hun hadde gruet seg til å forlate både venner og klassen sin hjemme i Norge. Hvordan er det nå, lurte jeg. Det kom minst like kontant fra henne at dette er topp!
Vi traff også noen av ungdommene, og de var svært spente på skolestarten med iPad. Skolen har satt som mål for ungdomstrinnet at det meste av elevenes arbeider skal foregå på iPaden. Med denne skal man notere, lese, søke informasjon

Erling Grønlund introduserer temaet.

og bearbeide stoffet fram til oppgavene kan presenteres for medelever eller lastes opp til lærer for vurdering. Det er viktig for skolen at elevene får et tilbud som oppleves relevant, og som gir høy mestring på et allsidig utvalg av digitale verktøy. På denne måten skal elevene bli godt rustet i møte med mange av de utfordringer som venter etter skolen.

Det var en spent og entusiastisk gjeng med lærere som møtte meg. Noen har vært her mange år, mens andre var nye. Min oppgave er å forberede dem på bruken av iPad i undervisningen. Selv om iPad er svært enkel, er tilnærmingen anerledes enn den en er vant med fra PC.

Med høyt engasjement løses oppgaver på iPaden.

I skolehverdagen møter elevene et mangfold av utfordringer, og da er det viktig at læreren er vel forberedt på å kunne veilede. Det er alltid usikkerhet med hensyn til hvilke apps som man skal bruke. Det finnes så mange, og hvordan skal man finne fram til de som er gode?
Det er også viktig å få fram at selv om man bruker iPad så betyr ikke dette at kjent metodikk og gode læringsopplegg fra tidligere år har mistet relevans. Det er vertøyet som skal tilpasses behovet. Og da er det viktig å gå gjennom de mange mulighetene som finnes.

Jeg gleder meg til å se hvordan lærerne vil ta bruken av iPad inn i elevgruppen, og lever selvsagt i håpet om nye dager med kompetanseutveksling i solfyllte omgivelser.

Som alltid: dersom du setter pris på denne posten så trykk «like» øverst på siden. Da hjelper du andre med å finne fram til det beste stoffet.
Og så er det en oppmuntring til meg som skriver dette 😉

3 replies
  1. May-Britt Waale, UiN
    May-Britt Waale, UiN says:

    Hei fra UiN og takk for interessant artikkel!
    Vi har – som de eneste i landet – jobba med nett- og praksisbasert PPU i tre år, og er nå i gang med vårt fjerde studieår. Har hatt flere norske studenter bosatt i utlandet, bl.a. Spania, med utbytterike erfaringer både for studentene og oss.
    Vennlig hilsen,
    May-Britt Waale.

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.