Gyldendal + iPad = Sant
Gyldendal gjør en formidabel digital satsing med sitt konsept «Smartbok». Kort fortalt er Smartbok en digital plattform for Gyldendals lærebøker. Nå har Gyldendal sluppet iPad versjon og mange titler er allerede klare. Det er banebrytende når et av de store forlagene går så bredt ut som dette. RIKT har testet og vi er begeistret over det som nå skjer! Mange skoler ønsker ta nye IKT-steg med læringsbrett som plattform. Gyldendal er med å sikre suksess for disse skolene med sin massive klargjøring av innhold. Lærebøkene løftes funksjonsmessig til nye høyder, og svake elever møter en tilrettelegging vi ønsker varmt velkommen. Dette er knallbra!
Smartbøker er som nevnt digitale utgaver av Gyldendals kjente lærebøker. De er tilført funksjonalitet som er nyttig og verdifull for elever og lærere. De viktigste funksjonene er:
- Lydopplesing
- Personlige notater og markeringer
- Tekst og bilder kan forstørres
- Interaktive oppgaver
- Filmer og animasjoner (PLUSS utgaver)
- Alt innhold er søkbart
Jeg har kikket på lærebøkene for bl.a. Norsk, RLE og Matematikk på ulike trinn. Jeg er spesielt imponert over kvaliteten på lydopplesingen. Her har ikke Gyldendal spart på noe, det oser kvalitet av denne biten. Brukeren velger å lytte til profesjonell høytlesing eller ikke ved alle tekstavsnitt. Søkefunksjonen er også god, med kontekstuell informasjon i fbm frisøk. Disse to funksjonene er alene grunn god nok til å gå for elektronisk lærebok. I tillegg kan brukerne bokmerke og annotere. Gyldendal har laget en god innholdsoversikt som gjør det enkelt for brukerne å gjenbruke alt tidligere arbeid med tekstene. Vi liker det vi ser.
Det er utrolig spennende tider for alle som driver med formidling og undervisning. Det er mange bransjer som berøres av de nye digitale reformene. Og mange har undret seg når forlagsbransjen skulle begynne å bevege seg. På fylkeskommunalt nivå har man tatt skjeen i egenhånd med NDLA (Norsk Digital LæringsArena), mens kommunene har ventet tålmodig. Jeg opplever at Gyldendal svarer godt på utfordringen de står ovenfor. Gyldendal gjør en helhjertet digital satsing som fungerer på tvers av plattformer, og som også fungerer utmerket mot f.eks SMART Board. Gyldendal har bestemt seg for å være en synlig og toneangivende aktør mot norske skoler i årene som ligger foran. De kliner til med en tiltalende kryssplattform løsning.
RIKT har spesialisert seg på å hjelpe skoler med å implementere SMART Board og å implementere iPad, – det å utvikle og istandgjøre lærere. Vi tror Gyldendals satsing er forsmaken på den nye digitale skolehverdagen. Og vi tror oppriktig at læringsbrett vil finne veien til enda flere klasserom etter dette. Vi har sagt det før og sier det igjen.. Mindre papir i skolen vil være med på å finansiere læringsbrett til mange elever. Det åpner for mer engasjerende og mer involverende undervisning. Det åpner for mer tilrettelagt undervisning. Økt læring!
Hei.
Hvor finner vi denne app’en? Hva heter den?
-Tore
@Tore Ustad
Hei Tore. Denne appen er dessverre ikke tilgjengelig ennå, vi har den kun i test enn så lenge. Men etter det som vi har fått opplyst vil denne distribueres i løpet av sommeren. Her er det bare å glede seg!
Veldig skuffet over det jeg leste fra Gyldendal angående støtte for nettbrett: ( se siste setning)
Til høsten kommer Smartboka også i offline-versjon. Det betyr at du kan bruke Smartboka uten å være koblet til Internett. Fra høsten kan du også bruke Smartboka på nettbrett. IPad-utgaven kommer til skolestart, og Smartbok for Android litt senere på høsten. Nettbrettversjonene vil ha mange av de samme verktøyene som PC-versjonen og opplest tekst. Filmer og animasjoner vil ikke være tilgjengelig på nettbrettversjonene.
@Jon Christoffersen
Etter hva jeg har fått opplyst vil det bli linker fra de interne bøkene ut til filmer og animasjoner etterhvert. Gyldendal er litt forsiktig med å love for mye og de har god grunn til det. De ser at eBøkene tar mye plass allerede før film, opp mot 500MB pr bok (offline versjon). Det skaper naturlig nok utfordringer på lagring når de fleste iPader ute i skolene har 16GB kapasitet pr i dag. Derfor er det fornuftig å tenke film/animasjon som eksterne ressurser.