,

IKT på hodet. På tide å sette ned beina?

Det er så merkelig at jeg har problemer med å skjønne det.
Men når jeg tenker litt på det så skjønner jeg det allikevel – tror jeg.

Men la meg begynne med begynnelsen så du skjønner hva jeg sikter til.
I min jobb treffer jeg mye skoleledelse, og jeg har etter hvert fått stor respekt for deres erfaring, kompetanse og vilje til innsats.
Men samtidig er det et forhold som jeg undres over gang etter gang. I det øyeblikket du nevner IKT så er det som om slør kommer over deres øyne. Hva som skjer etter dette avhenger av personlighet: plutselig skifte av tema, usikre smil, stamming eller sterke fargerike argumenter er bare noen av reaksjonene.
Jeg har brukt en del tid i det siste til å forstå hvorfor en ellers så sindig skoleledelse ser ut til å slite med disse tre bokstavene.

Det er faktisk ikke så rart når du tenker på det. Skoleledelsen er der for å drive med det som de er gode på – skole. Ansvarlige for at elevene har et godt læringsmiljø, at personalet fungerer optimalt og en million små og store administrative oppgaver knyttet til økonomi, foreldre og annet hodebry.

Om ikke dette var nok så kom det også om et nytt «fag» nemlig digital kompetanse. Mot alle budsjetter, tidsbruk, lokasjoner og …. rekken av ods er nærmest uendelig. Kommunenes IT-avdelinger har heller ikke alltid vært like flinke til å forstå skolens utfordringer.
IT-ansvarlig har hverken hatt tilstrekkelig tid eller ressurser til å løse utfordringene. Hvor enn skolen ledelse snur seg så ser de behovet og møter forventningene, mens innsatsmidlene uteblir.
Personalet vil gjerne, men hvor skal de hente tiden til dette «nye» som har kommet på toppen av alt det gamle. Digital kompetanse – det er som man får frysninger. Det betyr i praksis å flytte en klasse til andre siden av skolen – minst 10 min. Dernest å skru på alle maskiner, det er alltid noen som ikke fungerer, og så logge på. Når du legger inn de 10 minuttene det tar å gå tilbake, sier det seg selv at det blir hverken digitalt eller kompetanse av slikt.
Jeg kunne fortsatt å ramse opp forhold med skole og IKT side opp og ned, men jeg tror at du ser det samme som meg: IKT har blitt synonymt med årelang følelse av tilkortkommethet. Slikt gir ikke god selvfølelse!

Til nå har IKT i for stor grad vært målet i seg selv: vi må jo lære elevene å bruke datamaskiner. Man projiserer sin egen tilkortkommethet over på elevene. I et slikt miljø kan man ikke forvente at skolen skal ha visjoner for IKT. I beste fall har de noen tanker og drømmer om funksjoner og programmer. Diskusjonen blir gjerne for eller mot Youtube, Powerpoint, Facebook og så videre. Alt handler om funksjon.

Nå kommer jeg til mitt poeng:
Både i det offentlige og det private næringsliv har man i årevis hentet ut gevinster ved bruk av IKT. Det skal skolen også gjøre! Men for å få til dette må man snu seg med hodet opp og forstå at IKT ikke er målet, men kun et verktøy.
Skolens oppgave er læring. Dermed kan vi si at en skole som får til økt læring langt på vei lykkes. Dette er en følge av at økt læring alltid vil være et resultat av lærernes innsats, et bedret læringsmiljø og satsning på de riktige pedagogiske virkemidlene.
Hva da med IKT? Sørg først og fremst for å gi det rett plass – IKT er ikke noe mål i seg selv, men et verktøy til hjelp for skolen til å nå sine mål. Er det mulig? Jepp, men det krever kanskje at du må omprogrammere deg selv litt.
Kjære skoleledelse, still følgende to spørsmål:
1. Hvilke overordnede mål jobber vi med her på skolen?
2. Hvordan skal IKT hjelpe oss å nå disse målene?
Den gode nyheten er at det FINNES gode svar på spørsmål nr 2. Men de er ikke alltid like lette å se.
Det eneste som er sikkert er at å gjøre det samme en gang til, endrer ingen ting.

Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under!

Til deg som kanskje blir provosert av dette. Jeg vet at det ikke står slikt til på din skole, og det er jeg oppriktig glad for. Min hensikt er ikke å rakke ned på noen, men ganske enkelt peke på at det finnes fantastiske muligheter 🙂

…og ja, jeg vet at digital kompetanse ikke er et fag 🙂

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.