, ,

iPad – et personlig læringsverktøy

Av og til dukker det opp konsepter som endrer verden ganske mye. Et fungerende personlig læringsverktøy er en slik idé! I skolen har man ønsket seg det. Og kravet om tilpasset opplæring er da nedfelt i utdanningslov, mens idealer om involverende og deltakende undervisning står høyt både i lærerutdanning og i bakhoder til pedagoger. Men nå kan dette realiseres med relativt beskjeden ressursbruk. iPad er et fantastisk bra personlig læringsverktøy, og kanskje det beste av alt; Læreren trengs fremdeles som veileder. Altså ingen grunn til frykt og engstelse for egen situasjon.

Du har gjettet det. Jeg skriver til lærere, skoleledere og skoleeiere… Men jeg skriver også til foreldre, – altså de fleste av oss. Generasjonene under oss har behov. De trenger å tilegne seg kunnskaper og ferdigheter som forbereder for morgendagens samfunn. De trenger vokse i læring og forståelse, kreativitet og problemløsing. De trenger lære seg finne og dele informasjon, produsere og formidle i ulike media. De trenger bli trygge på seg selv, mestre ulike utfordringer, grensesprenge, utforske, bygge, bygge. Stein på stein, på stein.

Løsning nå

Hva er da bedre enn et personlig læringsverktøy som følger eleven, som tilpasses egne behov, og hvor tempo og utfordringer er 100% skalerbart? Et mirakel kanskje? Men det har vi ikke tid til å vente på. Barna vokser opp nå, og de trenger en løsning mens vi snakker. Ikke imorgen, ikke om ett år, ikke om 10 år.

På bloggen iPad i skolen har jeg startet en føljetong som heter Personlig læringsverktøy. Jeg har bestemt meg for å hamre på dette budskapet en stund framover. I dag har jeg hatt 3. dag på skoleimplementering nr tre nå i august. Den sistnevnte skolen er en offentlig barneskole som satser iPad på 6. trinn for alle 75 «sjette klasse» elever. (Endelig begynner det å løsne litt i offentlige skoler). Lærerne hadde første dag i klasserommet i dag, etter to dager med trening og planlegging. Og vet du hva? Det fungerer! Lærerne setter disse ordene på dagens erfaringer:

«Elevene stuper inn i produksjon etter kort fellesinstruksjon. De tar den aktuelle appen utrolig fort, hjelper hverandre når de står fast, eller rekker en hånd i været for individuell oppfølging. En kan høre en knappenål falle mens de produserer for «harde livet». Hjertevarmende å se skriftlig svake elever blomstre med alternative tilnærminger. Mer visuelt, mer muntlig».

Cellenivåets irrganger

Elevene ved denne skolen får hver sin iPad, som følger med hjem i sekken. Skolen har bestemt seg. Et personlig læringsverktøy. Ikke bare en dings som trekkes ut av skapet og settes tilbake. Nei, – heller et verktøy som følger eleven inn i egne mørkerom. Som tilpasses over tid og glir inn i cellenivåets irrganger.

Lærerne bruker litt tid på å forstå at verden ikke lenger er flat, at den er blitt rund. Tidstap og unødige operasjoner hører til da verden var flat. PC-en trengte på-logg-ing, og lagri-ing. Av-logg-ing og på-logg-ing igjen og igjen. Og igjen. Nå er imidlertid verden rund, den har fått flere farger, men er også enklere. Borte er tidstap og tidssløsing. Tilbake er produksjon, ideer og presentasjon.

Gruppa som ressurs – følger som en skygge

Et annet tema som følger det personlige læringsverktøyet som en skygge er «gruppa som ressurs». De ulike elevarbeidene lengter nemlig etter «å bli sett», – og de «lengter etter» å bli delt. Bra for både selvfølelse og for læringshorisont. Reportoaret utvides stort når elevene viser fram sine ulike arbeider. Og de smiler fornøyd mens de viser fram. «Mitt arbeid ble fint det også». Alle får til noe som blir fint.

Elevene ved denne skolen er heldige. Svært få barneskoler i Norge satser på personlige læringsverktøy. Noen ungdomsskoler har satset med laptop til alle. Men også mange av disse sliter med «verden er flat» begrensningene. De nye mobile plattformene er bedre rustet for utfordringen. iPad gir f.eks en ekstrem tidsgevinst. Det er ufattelig mye mer man rekker innenfor samme tidsrom. Og det er mye enklere å lede i klasserommet når læreren vet at alt lagres kontinuerlig i bakgrunnen. Læreren kan når som helst be elevene legge vekk iPaden uten frykt for tap av produksjon.

Mestring

Lærerne jeg har vært sammen med i dag har begynt å se at jorda er rund, den er ikke lenger flat. Og det er mye muligheter å avlese i øynene deres. De har tro på at de vil lykkes med prosjektet. De har tro på egen mestring i det nye landskapet, og de har tro på at elevene vil få stor glede av et personlig læringsverktøy som vil være til hjelp. Et verktøy som vil gi økt læring, mer tilrettelegging og personlig tilpasning. Helt ned på cellenivå. Det skjer ikke over natta, det skjer ikke i løpet av en uke. Men de har sett noe nytt som de tror vil spire fram. Jorda er blitt rund, og med det perspektivet følger en forsiktig optimisme. Ikke ukritisk naivisme, men en klar strime av håp.

Kanskje blir det nå mer enn ord på en lovskrift, mer enn ideer i bakhodet. Endelig skal parolene og de fine ordene realiseres. Tilpasset opplæring kan bli mer enn en floskel. Selvsagt er det ikke bare iPad som kan muliggjøre dette. Men den kan gjøre det, og det ser vi overalt vi gjør implementering av iPad.

—-

RIKT har spesialisert seg på å implementere iPad som læringsverktøy. Mange skoler har benyttet RIKTs tjenester omkring brukerimplementering. RIKT har skapt Connect for å hjelpe de mobile plattformene å oppfylle kravene til lagring og deling. Med Connect kan skolen tilgjengeliggjøre alle sine ressurser for elevene. Uavhengig av plattform.

Disse skolene har tatt i bruk Connect:

Sonans VGS
Sandefjord VGS
Stathelle barneskole
iPad prosjektskoler i Hamar
Svarholt skole
Fredrik II (VGS)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.