iPad prosjektet på Vesterøy skole
Vesterøy skole i Sandefjord er en 1-7 skole som nettopp har investert i iPader. Etter en uke med bistand fra RIKT til implementering er det på plass å gjøre en oppsummering: Implementeringen bestod av 2 dager for de ansatte og deretter 3 dager i klasserommet. Sistnevnte fordelt på 7 ulike læringsopplegg. Vi disponerte 18 iPad-er, og elevene jobbet i grupper når de lagde animasjonsfilmer og vanlige filmer. Det ble produsert 50 tankekart, mer enn 300 stillbilder, 20 eBøker, 25 tegninger, 27 animasjonsfilmer og 14 øvrige filmer. Filmen nedenfor viser bare et lite utsnitt av produksjonen. Alt er produsert på iPad og delingsplattformen har vært Connect. Ingen andre hjelpemidler er brukt. Jo, forresten, min iPhone knipset et par bilder og noen få videoklipp. Alt du ser og hører her er produsert på den nye mobile plattformen. Ingenting har vært innom PC eller Mac. – Smartere og mer effektiv IKT vil noen si. Lærerne på Vesterøy er ihvertfall overbevist. I løpet av 7 stk 2- eller 3 timers økter klarte skolen å gjennomføre utrolig mye. Involvering i lærestoffet, motiverte elever og umiddelbar produksjon, er noen av erfaringene.
Forbausende mye fag
Det som går igjen for alle øktene i klasserommet er fokus på læringsmålene. Lærerne endret ikke læringsmålene nevneverdig selv om iPad ble benyttet som verktøy. I engelsk 4. trinn skulle de jobbe med 10 gloser for ville dyr og adjektiver til disse. I 5. trinn skulle de jobbe med tekster av Roald Dahl og presentere for hverandre. I 3. trinn jobbet de med bronsealder og Storyline, og nå skulle flommen true landsbyene. I 6. trinn skulle de fokusere på klassemiljø og ulike temaer som er viktige for å styrke dette, osv… Alt dette gjennomførte lærerne med iPad som læringsstøttende verktøy. De uttrykte takknemlighet for at RIKT var tilstede. Det å kunne lene seg mot noen med bred erfaring ga trygghet. Lærerne slipper lampefeber og stress i møte med nytt verktøy.
Elever med iPad hjemme fikk seg en overraskelse
Mange av elevene har iPad hjemme og de fortalte at de kunne surfe og spille med iPad. Men ingen av appene vi brukte disse dagene hadde de brukt før. De har konsumert med iPad, men de har ikke produsert. Da er det flott at skolen kan vise vei og lære elevene hvordan iPad kan brukes for å produsere. Med litt veiledning fikk de det til. _Alle_ produserte noe som ble fint. Alle opplevde en involvering og mulighet for personlig tilpasning i lærestoffet. De fleste elevarbeidene ble også presentert på slutten av timene. Dette ga ytterligere boost i læringskurven og hele klassen ble en læringsressurs for hverandre.
Connect – the missing link
På Vesterøy fikk vi bruke RIKTs nye delingsplattform Connect i siste versjon. Det gjorde at lærere og ledelse kan få del i produksjonen. Det at iPad mangler et filsystem er en “hump i veien” som RIKT har løst. Filsystemet er flyttet ut i skyen sammen med et sosialt nettverk. Brukerterskelen er lav og muligheten for å dele med hverandre er høy. Når elevene får tilgang til et slikt system får lærerne et nytt og til nå ukjent problem. Elevene produserer nemlig mer, og de deler mer. Elever blir motivert av å kunne vise fram sine arbeider for hverandre. Dessuten trenger iPad-eleven og iPad-læreren å gjøre innlevering/evaluering uten at mailboksene vokser til bristepunktet. Det bør skje innenfor skolens kontroll, innenfor rammer som norske myndigheter er fortrolige med, og Connect løser alt dette.
Den nye mobile plattformen leverer
Her får dere et lite utsnitt fra produksjonen nevnt ovenfor. Selv musikken er laget 100% på iPad fra bunnen av.
All lydinnspilling er gjort med iPads interne mikrofon. Ingen eksterne hjelpemidler er benyttet. iPad som alt-i-ett verktøy er et fantastisk hjelpemiddel. Det støtter opp om muntlig tilnærming i fagene. Det støtter oppunder ulike læringsstiler. Teknologien er ikke lenger terskel, den er direkte læringsstøttende. Elever med ulike behov får unik mulighet for tilpasning. Elevene kan “stupe” rett ut i produksjon. Vi som var tilstede fikk se elevenes involvering med lærestoffet, på sitt eget nivå. Det var et deilig syn!
—
Jan Gamre er musikklærer og medarbeider i RIKT.
RIKT leverer kurs og prosjekter for iPad, og er eneste aktør i Norge som er sertifisert av Apple for å utvikle lærere på plattformen. Vi bistår gjerne din skole med å implementere lærerne for mer effektiv IKT i læringsarbeidet.
Kontakt oss gjerne:
RIKTs kontaktside
Twitter:
@jangamre
Les også:
Erfaringer på Bekkelaget skole
og erfaringer på Sonans Videregående skole.
Skedsmo kommune løfter musikkundervisningen med iPad og bistand fra RIKT.
Trackbacks & Pingbacks
[…] av elevene som har iPad hjemme forteller at de surfer og spiller med iPad. De har konsumert med iPad, men de har ikke produsert. Da er det flott at skolen kan vise vei og lære elevene hvordan iPad kan brukes for å produsere. […]
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!