Lek og læring med iPad i barnehagene i Skedsmo
Et stort smil og et varmt velkommen møter meg når jeg kommer inn døra i Uglebakken barnehage i Skedsmo. Formålet med besøket er å finne ut hvilke endringer satsningen på iPad i Skedsmo barnehagene har ført til.
«Vi har fått tilført noe som vi ikke visste vi trengte. Noe som gjør at vi er blitt enda bedre enn tidligere.»
Styrer Tonje viser meg vei inn i barnehagen og jeg blir møtt av to barnehagelærere som, om mulig, er lik Før vi går videre må vi stoppe opp litt her. Hvor startet det hele og hvem har regien?
Økt digital kompetanse var noe av det Skedsmo kommune ønsket for sine barnehager. Ved inngangen av 2015 inngikk de derfor en avtale der kompetanseheving i alle barnehager i kommunen var avtalen. Rikt fikk ansvaret for å lose alle barnehagene igjennom opplæringen og forventningene var alt annet enn lave.
Tre puljer med motiverte barnehagelærere og styrere har jobbet sammen med oss over en lengre periode. Til tider har dette ført til merarbeid for både barnehagelærerne, styrerne og de andre som jobber i barnehagene. Men klager de?
«Vi har jobbet bevisst for å videreføre det vi har lært av Rikt til resten av personalet. Pedagogene har vært interesserte og ivrige, og vi har møttes frivillig på kveldstid for å lære og reflektere over hvordan vi kan bruke dette i vår barnehage.»
«iPad og måten å jobbe på har blitt en del av hverdagen. Dette er et læringsverktøy som passer inn i alle fagområdene og det er bare vi som setter begrensningene.»
Barnehagelærerne forteller ivrig om hvordan de bruker de ulike appene og iPaden til å aktivisere barna, til å skape undring og om hvordan spillfokuset er forsvunnet. Fokuset er nå kreativ læring, og hver økt er styrt av mål som inngår i rammeplanen.
Barna har laget filmer, tankekart, tegnet og vært samlet rundt aktivitetene. iPaden er brukt av barn i alle avdelinger og alle aldre. For barnehagelærerne i Uglebakken er lav alder ingen utfordring. «Når en 1 åring uten språk smiler fra øre til øre fordi han gjenkjenner ulike temaer vi snakker om, vet vi at vi gjør noe riktig. Å lære er og skal være moro.»
Hva er så nøkkelen til å få til alt dette?
«Styrer bør være med på all opplæring for å få et eieforhold til prosjektet og til å være den som driver det hele.»
«Barnehagelærerne må få tid til å prøve seg, og de må være villige til å hoppe i det og utforske noe på egenhånd. Vi har gjort det til vårt og vi har delt det vi har fått til med de andre i barnehagen. Det at Rikt har fulgt oss over en lengre periode har også vært helt avgjørende.
«Vi har fått tilført noe som vi ikke visste vi trengte. Noe som gjør at vi er blitt enda bedre enn tidligere.»
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!