Leseopplæring på første trinn
Nyheten om at Finske skoler «kutter håndskrift» ble publisert av NRK 3. aug. Leser vi litt nøyere ser vi at det ikke er slutt på håndskrift, men at elevene i første klasse skal skrive seg til lesing – med bruk av tastatur. De vil deretter lære seg håndskrift. Dette starter de med høsten 16. Metoden «skrive seg til lesing» er resultat av det forskningsarbeidet som Arne Trageton ledet for noen tiår siden her i Norge.
Dagsrevyen fulgte opp 10 august med at en rekke norske skoler er i gang med dette. I innslaget uttaler Kunnskapsministeren seg sammen med Anne Mangen fra Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforskning. Dette ble fulgt opp av Nyhetsmorgen på NRK P2 dagen etter.
-Innslaget på Dagsrevyen ser du her.
-Innslaget på P2 hører du her.
For mange 5-6 åringer er det å forme bokstaver med blyant på papir en svært krevende prosess. Det forutsetter både god finmotorikk og god øye-håndkoordinasjon. Når dette skal kombineres med å lære å lese er det rett og slett for mye for mange av barna. Derfor er tanken at de skal få lære seg å lese først. Når de så har blitt lesere så skal de lære å skrive for hånd. Dette bryter ikke på noen måte med læreplanen i norsk som har følgende kompetansemål etter 2. trinn:
-skrive setninger med store og små bokstaver og punktum i egen håndskrift og på tastatur
Det hevdes fra enkelte hold at det å forme bokstaver med håndskrift er viktig for utvikling av hjernen og for øvrig læring. Å bringe denne type argumentasjon inn i debatten virker lite relevant all den tid det ikke er snakk om annet enn å snu på rekkefølgen av hva elevene skal lære. De skal fortsatt lære håndskrift. Skolene må fortsatt forholde seg til målet i læreplanen.
I Rikt har vi jobbet med 10 skoler gjennom skoleåret 14/15 hvor elevene fikk hver sin iPad fra første klasse. Fra de erfaringer dette har gitt oss har vi merket oss særlig tre forhold:
- Potensialet for tidlig lesing og høyt nivå på skriving er svært stort
- Forskjellen mellom klasser synes å kunne bli større enn tidligere.
- Når farten i leseopplæringen øker dramatisk er det fare for å «kjøre fra» enkelte elever. konsekvensene av dette vil kunne bli til dels store.
Leseopplæringen i førsteklasse skal ikke være noe som skolene eksperimenterer med. Derfor har vi i Rikt lagt ned store ressurser i å utvikle konseptet som 18 skoler over hele landet skal i gang med høsten 15. Det er viktig å sørge for at alle elever får god lese- og skriveutvikling i en krevende tid som skolestart på første trinn er. Barnets første møte med skolen skal være et møte med en mestringsarena. Derfor sørger vi for at lærere har god kompetanse før de går i gang.
Fortløpende kartlegging av elevene er en viktig del av konseptet. Elevenes framdrift blir hyppig kartlagt både på individ og som klasse. Dermed kan man raskt sette inn tiltak overfor både enkeltelever og klasser som blir hengende etter.
Skulle du være interessert i mer informasjon om lese- og skriveopplæringen er det bare å ta kontakt.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!