Mesterfjellet ungdomskole utvider med iPad til alle elever

Nye Mesterfjellet Mesterfjellet ungdomsskole satte i gang iPad prosjekt på 9. trinn i mars 2013. Hver elev og lærer på trinnet fikk iPad, og de gjennomførte oppstartsuke sammen med RIKT. Nye Mesterfjellet skole blir en 1-10 skole med 500 elever, og her blir det ingen datarom. På ungdomstrinnet får elevene hver sin iPad, mens det blir klassesett på øvrige trinn. Skolen har full støtte sentralt og får penger av politikerne til satsingen. RIKT har tatt en prat med rektor Eva-Lise Børven og IKT-ansvarlig Joachim Gjertsen for å høre mer om erfaringene og planene videre.

Joachim opplever de har hatt stor suksess med å implementere smalt i første runde. Lærerne tok det svært godt i mot og fikk den tryggheten og modelleringen de trengte. Larvik kommune satte også i gang 2. klasse ved Torstrand skole og 5. klasse ved Byskogen skole. Erfaringene er tilsvarende ved alle de tre skolene. Motivasjonen hos lærerne ble stimulert ved at de så umiddelbare pedagogiske gevinster. Skolene fikk en flying start og har holdt seg i lufta siden.

Mesterfjellet samarbeider med sentral IT og sentral PPT for å samhandle og samkjøre prosesser og erfaringer. Joachim forteller at det har vært viktig å være ærlig og åpen også i fht hva iPad ikke er så bra på. Det har gitt en realistisk tilnærming hvor lærerne opplever at de lykkes uten å bli skuffet underveis.

MesterfjelletEva-Lise: «Lærerne har blitt mer bevisst på hvordan bruke verktøyet pedagogisk og de har blitt mye mer bevisst på dette med klasseledelse. Det å høre Rune Krumsvik på konferansen «Skolen i digital utvikling 2013″ var en bekreftelse på at vi nå går i riktig retning. Vi erfarerer akkurat det Krumsvik etterspør». Joachim skyter inn; «Ja, Læreren er den viktigste personen i klasserommet og må ha den digitale kompetansen som trengs for å drive god klasseledelse». Eva-Lise: «For oss er det også veldig viktig å drive sosial utjevning på området. De som bruker altfor mye tid på IKT gjør det dårligere faglig. Det er skolens oppgave å gjøre elevene til mer bevisste brukere av IKT».

Hvordan har elevene tatt i mot dette?

Eva-Lise: «Elevene er glade og stolte. Vi ser de koser seg med paden i korridorene og på bussholdeplassen». Joachim: «De første ukene var en parademarsj, det var spennende og det var nytt. Vi så med en gang at produksjonen økte og at de hadde en naturlig og intuitiv tilnærming. Men vi så også at de ikke var vant til å bruke iPad som et pedagogisk verktøy, så der har det vært en læringskurve også for dem. Det å bruke appene i samhandling med mål for timen slik at det gir læring. Det er viktig å ha struktur og læringstrykk for å holde interessen opp, ellers forsvinner de over i annen bruk, i sosiale medier og andre distraksjoner».

Samarbeidet med RIKT ga oss en veldig god start. Oppstartsuka med kyndig opplæring, veiledning og modellering var svært effektiv for oss. Også har vi hatt en samarbeidspartner vi kunne stille spørsmål til underveis, og i etterkant. Vi har fått svært mye ut av samarbeidet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.