,

Samarbeid i førsteklasse

Elevene vokser på å presentere for hverandre

Elevene vokser på å presentere for klassen. Foto Helene Grønlund

Jeg ble spurt om å fortelle om noe av det Rikt jobber med. Som en over middels nysgjerrig elev på videregående skole som elsker å skrive og lære, ble jeg veldig interessert i hva veilederne fra Rikt forteller. Ettersom de er ute i oppdrag hele tiden, har de liten tid til å skrive om alt de opplever. Læringsgleden hos elevene, og jubelen over mestringsopplevelser.
I dag skulle jeg til Ekholt skole i Rygge. Og jeg gledet meg. Det var onsdag, og det var alt for tidlig, men det tok ikke mange sekunder før jeg var på bena.

Eple opp!

Eple opp! Foto Helene Grønlund

Døren til 1B, dekorert som et pepperkakehus (selvfølgelig med blomster fordi det er vår) møtte oss. Alle barna hilste pent på læreren, før de stille gikk og satt seg på stolene sine. Elevene visste godt at det var i dag de skulle få iPad. Vi organiserte en slags seremoni hvor de ble ropt opp, en etter en, og fikk utdelt hver sin iPad. Glisene spredte seg raskt til hele klasserommet, men alle var likevel flinke til å ha ”Eplet opp”.

Elevene fikk først muligheten til å bli kjent med det nye verktøyet. De begynte med noen enkle innstillinger. Ivrige lente de seg over hverandre for å hjelpe sidemannen. De fikk deretter lov til å både ta bilder av seg selv, og personen ved siden av (bare de husket å spørre først).

I min hverdag er gruppearbeid pes. Sannsynligheten for at jeg kommer på en velfungerende gruppe, er liten. I dette klasserommet ble gruppearbeidet naturlig. Elevene lyste opp da de ble oppfordret til å utføre oppgaven sammen. Det samme så vi i 1A. ”Vi skulle jo hjelpe hverandre!” sa en av elevene til Hanna-Marie da hun gikk bort for å veilede.

Samarbeidet mellom elevene blir naturlig og morsomt!

Samarbeidet mellom elevene blir naturlig og morsomt! Foto Helene Grønlund

Til slutt fikk to elever fra hver klasse mulighet til å vise det de hadde gjort. Det var ikke nødvendig å være helt ferdig med prosessen. Ved å presentere sitt eget arbeid fikk alle en repetisjon av det de hadde vært gjennom denne timen. I tillegg vil det inspirere dem som ikke kom like langt, og motivere til å fortsette utviklingen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.