Svarholt skole, dag 3
Stamsund 7. september 2011
Så var siste dagen kommet for meg i Stamsund. Været var ikke like strålende som til å begynne med, men det tenkte jeg knapt på. Jeg sto og betraktet hvordan både lærere og elever på denne korte tiden hadde inntatt det nye verktøyet. Det hadde allerede begynt å få sin naturlige plass i klassen. Jeg må innrømme at jeg ikke var uberørt av det som jeg så.
Klassen har jobbet mye med læringsstrategier, og fra første time denne dagen fikk de jobbe med tankekart på iPad.Norsktimen begynte med å repetere de forskjellige læringsstrategiene som elevene kjente. Læreren gir beskjed: «Åpne
tankekartet på iPaden og så setter vi inn». Elevene fikk innstruksjon om hvordan starte nytt kart, og etter hvert som stikkordene kom på plass fylltes
siden med grener og bokser. På spørsmål fra lærer om hvordan det var å bruke iPad til tankekart fikk hun mange ivrige hender. Mye mer ryddig, farger som ordner seg selv, og det viktigste av alt – her var det plass, ikke som på et ark som alltid blir fullt!
Senere på dagen i RLE-timen var temaet – hva er et menneske? Her skulle de bruke boka og sette nøkkelordene inn i tankekart. Nå hadde de to mapper i programmet, en for norsk og en for RLE. Det var i denne timen pressen dukket opp for å titte på. De hadde fått med seg noe om lesebrett, og funnet ut at de ville bruke en liten spalte på historien. Pliktskyldig snakket journalisten med rektor, lærer og elever. Men etter hvert som
det gikk opp for henne hva som skjedde i klasserommet var det som om hun rettet seg opp i ryggen. Nysgjerrig gikk jounalisten rundt og så på de små kunstverkene av informasjon som ble tryllet fram på skjermene. Elevene fikk vist fram filmene de hadde laget på mandag – på bare 3 skoletimer sier du??? Smilet ble bredere og bredere der hun gikk fra elev til elev. De forklarte hva tankekart er, og hvorfor det er så lurt å bruke. Måpende så hun hvordan iPaden lokaliserte oss på et kart og kunne holdes opp mot himmelen og vise plassering av stjernebildene. Inntrykkene fra 7 klasse og deres arbeider på iPad ble altfor mange til å kunne rommes med få ord. Nå måtte redaktøren konfronteres med behov for adskillig større plass.
Det ble vemodig for meg å skulle ta farvell med klassen. Selv med bare 3 dager sammen hadde vi fått oppleve så mye, og dette hadde på en spesiell måte knyttet oss sammen. Jeg måtte spørre dem om hva de syntes om å bruke iPad til skolearbeid, og jeg er glad jeg filmet svarene. Her satt gullkornene tett. Jeg gleder meg til å dele dette med kolleger. Å legge det på bloggen kan jeg ikke. Det villet blitt betraktet som ren propaganda!
Les også kommunens omtale av prosjektet.
Svarholt skole, dag 1.
Svarholt skole, dag 2.
Første skole i verden med egen skyløsning til iPad?
Les også om:
Odda barneskole
St.Eystein
Norske skolen i Malaga
Og du, dersom du liker denne posten så trykk «like» øverst på siden. Da hjelper du andre med å finne fram til det beste stoffet.
Først og fremst: Takk for en meget interessant blogg! Jeg er selv lærer i grunnskolen, og har stor tro på iPad i skolen (selv om vår kommune ikke har økonomi til å investere i noen klassesett enda…)
Vi har derimot tilgang på noen få iPader, som jeg gjerne vil bruke mer aktivt i klassene jeg underviser i (5.-7. Trinn). For tiden arbeider vi med ulike læringsstrategier, og tankekart er jo en av de vanligste her. Lurerderfor på hvilket program dere brukte til tankekart på Svartholt skole? Det er jo en hel haug å velge i på App store, men jeg er på utkikk etter et som er veldig enkelt i bruk…
Ellers hadde det vært topp om bloggpostene deres kunne hatt linker (eller bare navn) til de aktuelle appene som er «brukt» i artikkelen.
Igjen, takk for en super side!
@Håvard Østhus
Hei!
Hyggelig at du finner nytte av bloggen vår. Hele ideen med bloggen er at den skal være til inspirasjon.
Appen som benyttes her er iThoughts.