, , ,

Treet mitt, et undervisningsopplegg i naturfag, for mellomtrinnet

Spennende og enkelt å dokumentere liv og endring i naturen.

Her kommer et forslag til undervisningsopplegg som både engasjerer og er relevant i forhold til flere av kompetansemålene i naturfag på flere trinn. Samtidig er det lett å gjennomføre.

Elevene finner seg et tre som de ønsker å følge – sitt eget tre. Utstyrt med iPad tar de bilder av treet ved jevne mellomrom. I perioder med store endringer som nå på høsten, kan man ta bilde annen hver dag. På våren i den kraftigste knoppsytingen, hver dag. Vinteren skjer det ikke så mye, så det rekker å ta et par bilder – finnes det liv også da? Så systematiserer man bildene og legger dem inn i f.eks Pages sammen med kommentarer på det man iakttar. Bare de beste bildene blir brukt, her må det settes krav! Gjennom året vil man sitte igjen med en super dokumentasjon på både livet i treet og endringer i naturen.

Her kan du lese om Pages. Pages ble oppdatert i juni med noen nye funsjoner.

Ettersom iPad har innebygget kamera er den spesielt godt egnet til et slikt opplegg. Man slipper å tenke på overføring av bilder. Når eleven kommer inn er det bare å laste bildet rett inn i dokumentet som han jobber med. Fokus blir dermed på produksjon og faget, ikke teknologien!

Denne oppgaven kan utvides om du vil, til å dokumentere annet liv som finnes i treet, innsekter, fugler, osv. Man tar bilder og finner navn på de enkelte artene. Dette kan videre bearbeides.

Det vil være naturlig at elevene også får presentert treet sitt etter en stund. Til dette kan de benytte Keynote som er et enkelt presentasjonsprogram som samtidig har en rekke gode egenskaper. Her finner du beskrivelse av programmet Keynote med de forskjellige funksjonene.

Når eleven på denne måten plukker ut sitt eget tre som han skal jobbe med over tid, vil man også kunne oppnå forståelse og respekt for det livet som omgir oss.

Opplegget samsvarer godt til flere av kompetansemålene for f.eks 4. klasse:

  • samtale om livssyklusen til noen plante- og dyrearter
  • observere og notere hva som skjer med et tre eller en annen flerårig plante over tid
  • fortelle om dyr og samtale om hva god dyrevelferd er
  • argumentere for forsvarlig framferd i naturen

Som alltid, dersom du liker denne posten er det fint om du trykker ”like” øverst på siden. Da hjelper du andre med å finne fram til det beste stoffet. Takk!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.