Skolebesøk! Langsiktig utvikling med eleven i fokus

Dag 2 på Change! 2018 startet tidlig. Etter en god frokost dro deltakerne til to ulike skoler. En av skolene vi var så heldig å få besøke var St. Helen´s Catholic Primary School i  Newham.

Temaet for årets konferanse er som vi skrev om i går å lede innovasjonsprosesser i skolen. St. Helens er en skole som har vært igjennom en lang prosess med endring og innovasjon. For omtrent 17 år siden fikk skolen svært dårlige resultater. Årsakene til dette var flere: Det var et skifte i demografien i området, den sosioøkonomiske statusen var lav og det var stor gjennomtrekk av lærere. Rektor, med navn Mrs. G Hicks, kom inn og så at her var det behov for endring!

En av tingene rektor Hicks la vekt på var å skape stabilitet i lærergruppa. Gjennom et opplæringsløp fikk beboere i området mulighet til å trenes opp til å bli lærer i skolen. På den måten skapte de en lærergruppe som allerede bodde i området og som var mindre sannsynlig til å ville flytte.

Et annet element ved endringen var å skape et læringsmiljø der barna lærte ut i fra sine forutsetninger. I løpet av mange år har skolen bygget en skolegård som innbyr til lærende aktiviteter og erfaringer utendørs. De legger stort fokus på at elevene skal oppleve og erfare. Dette er et området der elevene har lite ressurser til opplevelser, og derfor også lite erfaringer som de tar med seg inn i skolen. En av skolens mål er derfor at elevene skal få disse opplevelsene på skolen.

Et tredje element som ble framhevet og som ble veldig tydelig da vi fikk komme inn i klasserommene, var at her ble alle planene laget med elevene som utgangspunkt. Blant annet satser skolen på kunst og musikk som en del av det å gi elevene opplevelser. Det kom også fram at det å ha så stort fokus på de praktisk estetiske fagene, ga store gevinster i de teoretiske fagene.

En viktig faktor for å lykkes med endringsarbeidet var å involvere lærerne. De får muligheter til å komme med innspill og har stor påvirkningsmulighet på hva som skal læres.

Endringen på St.Helens er på ingen måte over. Mrs. Hicks fortalte at de ofte reviderer sine planer og innholdet i undervisningen for å hele tiden være i utvikling. At endring er en langsiktig og kontinuerlig prosess, ble understreket som et av de viktigste suksesskriteriene for endring.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.