iPad får en stor oppdatering til høsten

iPadOS heter oppdateringen, og kommer til iPad høst 2019

Mandag 3. juni ble Apples nye versjon av operativsystemet for iPad presentert. Hovedpunktet for oss som bruker iPad er at iOS nå blir delt. Der vi tidligere har hatt samme operativsystem på iPhone og iPad, får nå iPad sitt eget som heter iPadOS. I tillegg til at apper nå skal åpnes dobbelt så raskt, og ta mye mindre plass, er det duket for mange nye og nyttige funksjoner.

I denne artikkelen har vi trukket frem noen av de endringene som vi mener er viktigst for dem som bruker iPad som nettbrett i skolen.

Flere instanser av samme app

Med iPadOS kan du åpne flere vinduer av en app. Enten ved siden av hverandre, eller i forskjellige «spaces». 

Her er to Word-dokumenter åpnet ved siden av hverandre. Merk at for apper som ikke er Apples egne må utvikler selv legge inn støtte. Det er ikke sikkert at du i første omgang kan åpne to iThoughts-kart samtidig (men vi håper at utvikleren oppdaterer med støtte for dette).

Tidligere har det vært mulig å åpne to forskjellige apper ved siden av hverandre, men nå kan du altså bruke samme visning for to instanser av en app. Sammenligne informasjon på to nettsider? Har du mange Pages-dokumenter som du ønsker å samle til ett? Denne typen arbeidsflyt vil nå bli enklere.

Utvidet funksjonalitet for Apple Pencil

Er du så heldig å ha en iPad med støtte for en av Apples styluser? Nå kan du bruke pennen til å ta skjermbilde av et helt dokument eller nettside, og deretter markere tekst og bilder med pennen. De uten penn kan også benytte seg av muligheten til å ta skjermbilde av en hel nettside.

Forbedret navigering i tekst

I iPadOS kan du nå dra i scroll-baren for å bla raskt i store dokumenter(!). Velkommen til det som skilte en superbruker fra resten før datamusen hadde hjul mellom knappene (noen begrenset seg selv til å trykke på pilene i scrollefeltet).

Markering, klipp og lim, angre og markørnavigering har blitt forbedret, og får nå også egne bevegelser: Tre fingre opp for å kopiere markert tekst, tre fingre ned for å lime inn, tre fingre til venstre for å angre.

Mye ny funksjonalitet i filer-appen

  • Kolonnevisning for å se mappestruktur
  • Støtte for USB-lagring: minnepinner, eksterne disker, minnekort
  • Forbedret søk og filter
  • Roter bilder eller lag PDF av et dokument, rett fra Filer!
  • Nedlastningsmappe med filer fra nett
  • Zip og unzip! Tidligere måtte du bruke appen Documents for dette
  • Mange tastatursnarveier for å navigere i Filer-appen
  • Innebygget dokumentskanner

Kort fortalt bør dette dekke de fleste lærere og elevers behov i et filsystem. Husk at du nå også kan åpne to instanser av Filer samtidig. Nå kan du glede deg til å rydde i filene dine!

Fullverdig nettleser

Safari vil bli likere det du forventer fra en laptop. Nedlastninger støttes i større grad, både med egen mappe i Filer og unzip, men også med en «download manager» i Safari.

Ikke minst vil Safari nå vise «desktop version» av nettsider, og iPadOS håndterer oversetting av touch-input til mus-input der nettsider forventer det.

Smartere bilde-app

Bilder vil nå automatisk kunne skille skjermbilder, bilder av dokumenter og kvitteringer og vanlige fotografier fra hverandre. Det blir også lettere å navigere for å finne bilder tatt tilbake i tid.

Det er svært mange forbedringer i Bilder-appen, men mye av dette er mest aktuelt for privat bruk og blir derfor ikke nevnt her.

Tilgjengelighet og brukergrensesnitt

Apple har lagt til mye ny funksjonalitet i stemmestyringen. Hvor mye av dette som vil virke på norsk i første omgang gjenstår å se, men det vil nok komme etter hvert. For eksempel kan du nå si «show numbers» og iPaden vil sette et tall foran alt som kan klikkes på i en app. Deretter sier du bare tallet for å klikke på elementet. Spesielt nyttig når du begynner å bruke ukjente apper.

iPadOS vil også støtte USB-mus som tilbehør! Nå kan du navigere på skjermen med en vanlig datamus. Sammen med et tastatur vil dette kunne avlaste arbeidsstillingen i lange arbeidsøkter.

Se filmen fra Steve på Twitter om hvordan det ser ut i bruk:

Reality Composer

Dette gleder vi i Rikt oss til å leke med! Nå kommer det en egen app for produksjon av augmented reality-opplevelser. Apple opplyser om at man ikke trenger tidligere erfaring med 3D-programmer. Spennende!

Bare for gøy, eller?

iPadOS støtter spillkontrollere for Playstation 4 og Xbox One S. Sammen med Apples nye spilltjeneste Apple Arcade tas det et skritt i retning av å bli en fullverdig spillkonsoll. Spill i skolen ser økt bruk og interesse, så dette kan være med på å skape helt nye unike læringsaktiviteter!

Slippes til høsten

Oppdatering til iPadOS krever iPad Air 2 (utgitt sent 2014) eller nyere og er forventet å komme til høsten. Betaversjonen skal komme senere i juni. Lurer du på hvilken iPad du har, kan du sjekke modellnavn under Innstillinger → Generelt → Om. For en fullstendig oversikt over nye funksjoner se Apples egne sider: https://www.apple.com/ipados/ipados-preview/features/

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.