Omsider: iPad + eksamen = sant

Espen Breivik (Dagsrevyen) intervjuer elev på Runni ungdomsskole om eksamen på iPad.

En milepæl er nådd for de mange kommuner som har satset på bruk av iPad og andre læringsbrett i opplæringen. Etter mange års kamp får elever endelig anledning til å gjennomføre eksamen på iPad.
Saken startet for alvor våren 2013 hvor skoleeiere hadde møter med UDIR

for å sikre mulighet for å avlegge eksamen på iPad. Rikt fortsatte å følge opp initiativet, og anmeldte etter hvert UDIR til konkurransetilsynet for konkurransevridende virksomhet. Dagsrevyen fikk tak i historien og var klart for opptak 26 november 2013 da kontrabeskjeden kom. UDIR informerte da at både nasjonale prøver og eksamen var klart på iPad til 2014.
Dagsrevyen slapp saken, men lite skjedde før høsten 2016. To år forsinket kunne elevene endelig benytte sin iPad til å besvare nasjonale prøver. Men eksamen var det fortsatt stille rundt.

I disse fire årene har både Rikt og en rekke kommuner gjentatte ganger kontaktet UDIR i saken uten at noe har skjedd, før nå.

Ingar Døhlen, kommunalsjef for oppvekst og utdanning i Nes kommune intervjues av Dagsrevyen om manglende eksamensløsning på iPad

Rikt har disse årene jobbet med tusenvis av elever og lærere og opplevde at spørsmålet om eksamen ikke kunne utsettes lengre. I august ble det igjen kontakt med UDIR med forespørsel om møte hvor skoleeierne kunne få legge fram sin sak. Gjentatte henvendelser førte ikke fram og 10. oktober tok Rikt kontakt med en rekke kommuner for å koordinere innsatsen. 21 kommuner meldte fra om at det er ønskelig å kunne tilby eksamen på iPad. Av disse ønsket 19 å delta i et møte med UDIR. Dagsrevyen ble kontaktet og de tok opp saken igjen. Mandag 23 oktober var det intervju med Ingar Døhlen, kommunalsjef for oppvekst og utdanning i Nes kommune og Erling Grønlund fra Rikt. Dagsrevyen hadde da også tatt kontakt med UDIR i saken.

Samme dag som Dagsrevyen gjennomførte intervjuene oppdaterte UDIR informasjonen på sine sider om tekniske krav til eksamen. iPad med iOS 11 er fra 23 nov 2017 godkjent verktøy til bruk på eksamen!

Les også om saken på NRK

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.