En herlig uke med Framnes skole i Sandefjord

5. og 7 . trinn på Framnes skole i Sandefjord har hatt Rikt på besøk for å implementere iPad som verktøy i undervisningen. Det er alltid spennende å komme på nye skoler for å veilede personalet og elever i skoleutvikling, med økt læringsutbytte som hovedfokus.

Skolen har utviklingsorienterte og engasjerte lærere, med glimt i øyet. Et særdeles varmt og inkluderende personale, også de som ikke ble kurset. Rett og slett en nydelig oppstart. For å gå rett på sakog gi deg et mer nyansert og bedre virkelighetsbilde, ba jeg lærerne beskrive opplevelsen av kursdagene deres. Hva blir vel mer tydelig enn det?

«Veldig givende og lærerikt. God og tydelig klasseledelse. Gode råd og veiledning når man føler seg usikker. Bevisstgjøringen av læringsmål og kriterier er utrolig god. Intenst, men gøy».

«Det har vært veldig lærerikt å se hvilke muligheter som finnes med iPad. Jeg tror det kan motivere og bidra til læring i enda større grad hvis man bruker verktøyene på en god måte. Lærerdagene var nyttig, slik at vi kunne lære oss verktøyet skikkelig».

image

Deretter stod elevene for tur. 5. og 7. trinn sammen var en drøm! De viste tålmodighet og raushet mot hverandre og ikke minst har de vist hvor målrettet og engasjerte de er i læringsarbeidet sitt. Det imponerte meg hvor dyktige de var til å ta i mot ny kunnskap og bygge videre på det de kunne fra før. Videre kan du lese utdrag av hva lærerne selv mente om opplæringen for elevene.

«Moro å se hvor engasjerte både lærere og elever er i arbeidet med iPad. Læringsbrettet muliggjør nye arbeidsmetoder, og engasjerer alle elever. Den tilpassede undervisningen blir enda lettere å gjennomføre da alle elevene har samme verktøy».

«Et godt visuelt og enkelt verktøy i arbeid med læring. Lett for oss voksne å lære oss, lett for elevene som har dette som en stor del av sin hverdag. De er vant med denne dingsen, men vi må hjelpe dem til å bruke det til læring».

image

Det legges til rette for endringer og blir gitt verktøy om hvordan elevene skal bli aktive produsenter i skolehverdagen.

Rektor, Tom Olav, fulgte godt opp hele uken og var selv med på kursdagene. Midt i uken, meldte han gladelig om kolleger som i lunsjen hadde gode pedagogiske diskusjoner rundt innholdet på kursdagene. Det hadde allerede skjedd en endring og bevisstgjøring hos lærerne. «Yes», tenkte jeg. Det er en eventyrlig følelse å få lov til å ta del i en slik utvikling.

Men, vi kan naturligvis ikke trylle. Videreføringen og utviklingen av arbeidet ligger i samarbeidet mellom ledelsen og resten av personalet, og når endringsorienterte skoler som Framnes
– tør å pirke borti og røre i godt innarbeidede vaner
– er fremtidsrettet (med eller uten iPad)
– har en ledelse og medarbeidere som har lyst til å se nye muligheter

DA folkens, er vi i enda større grad med på å oppfylle Opplæringsloven om at elevene blant annet «(…) skal få utfalde skaparglede, engasjement og utforskartrong» i læringsarbeidet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.