Innovasjonsprisen vises fram av rektor Frode Sømme (til høyre) på Jong skole. Her sammen med Trond Ingebretsen, direktør for Senter for IKT i Utdanningen (til venstre)

Innovasjonsprisen vises fram av rektor Frode Sømme (til høyre) på Jong skole. Her sammen med Trond Ingebretsen, direktør for Senter for IKT i Utdanningen (til venstre)

Det er høyt under taket i gymsalen på Jong skole, og det er sannelig bra. Ellers hadde det blitt blåst bort av klappsalvene fra over 400 elever. «Aldri har jeg fått sånn applaus«, sa Trond Ingebretsen, direktør for Senter for IKT i Utdanningen. Han var møtt fram for å dele ut Innovasjonsprisen 2016.
Frode Sømme som er rektor for Jong skole, fortalte at det hele starter på NKUL i 2014. Der møtte han en kar som begeistret viste fram tall på hva skoler har oppnådd med bevisst satsing på bruk av læringsbrett. Tall som viste økt elevaktivitet, økt kreativitet, økt samarbeid. «Jeg måtte jo være dum om jeg ikke hadde sett dette i sammenheng med vår skole. Det var jo akkurat det som jeg var på jakt etter. Senere besøkte jeg en av disse skolene, og det som jeg fikk se der blåste hatten av meg. Jeg bestemte meg der og da for å innføre iPad på Jong – sammen med solid opplæring til lærerne«.

Vi har hatt gleden av å følge Frode Sømme siden våren 2014. Vi har fått se en leder som er så mye mer enn manager, en leder med sterk visjon og et brennende hjerte for sine

Rektor Frode Sømme foran 450 priviligerte elever som har fått verktøy til økt læring

Rektor Frode Sømme foran 450 priviligerte elever som har fått verktøy til økt læring

elever. En rektor som er opptatt av å utvikle sin skole. En som hopper, ikke etter andre, men over juv. En som tør å satse der ingen har gått foran. Så har vi sett stor generøsitet når Frode bygger broer slik at andre kan følge etter. «Hver uke har vi besøk, som regel av flere forskjellige skoler som vil se hva vi gjør«. Og Frode holder dørene åpne og deler villig med dem som kommer innom.

Takket være iherdig innsats fra rektor og IKT-ansvarlig gjennom sommeren var nærmere 450 iPader klargjort til skolestart 2014. «I dag er det gode systemer for slikt, men det hadde ikke vi da vi gikk i gang. Derfor ble det mye manuelt arbeid på oss. Rikt kom inn og kurset lærerne før skolestart og ledet oss gjennom de første dagene med elever. Den modelleringen som de stod for var uvurderlig. På første trinn satte vi oss hårete mål for lese- og skriveopplæringen, så heftige at vi ikke turde si det til noen. Og vi nådde dem! Det som skjedde ukene ved skolestart kan jeg ikke karakterisere på annen måte enn et paradigmeskifte!
For å ha råd til satsingen kuttet vi innkjøp av lærebøker. Det var selvsagt utfordrende for småskolen som da ikke fikk engangsbøker. I stedet fikk de verdens kanskje beste verktøy og masse kompetanse i å bruke det. Det er klart at det ble en utfordring for oss alle, både meg som rektor og ikke minst lærerne. Men alle så vi at for å nå målene om økt læring var dette veien å gå. I dag når jeg ser meg tilbake angrer jeg ikke et sekund. Det er uten tvil den beste beslutningen jeg har tatt som rektor«.

Det har snart gått halvannet år siden det hele startet og det er moro å se hva som skjer med organisasjonen. Det har blitt en sterkere bevissthet om hva som går an. At man kan flytte seg langt på kort tid. At det er givende og spennende å satse. Vi ser en organisasjon som har fått økt selvtillit, som setter seg høye mål, for de kan jo nås!

Elever og lærere er stolte over prisen som er mottatt i dag

Elever og lærere er stolte over prisen som er mottatt i dag

Det er også beundringsverdig å se at man ikke hviler på suksessen fra i fjor. Det er ikke stilen til Frode Sømme! Og det er ikke stilen til lærerne på Jong skole. Nå som plattformen har kommet på plass er det på tide med neste steg. Derfor er skolen i full gang med å innføre iTunes U. Her skal alle læringsopplegg deles mellom lærerne på skolen. Dermed blir skolen i enda mindre grad avhengig av læreboka. Delingskulturen derimot blir man stadig mer avhengig av. Showbie har revolusjonert måten skolen jobber med underveisvurdering på. Det er så enkelt å få til at det blir tatt i bruk fra første klasse. «Hør på denne eleven som staver seg fram for en måned siden«, sier Frode. «Nå leser hun jo flytende, er det ikke fantastisk«?

Og enda er det mer å fortelle om på Jong… Igloen. Et spennende sted å være hvor man på mange måter kommer tilbake til leirbålet. Alle sitter i ring, men i stedet for bål er det skjermer så alle får se det samme bildet. Her kan lærerne dele med elevene. Her kan elevene dele med hverandre. Et teknologisk vidunder som tar vare på arven hvor man samlet seg om den gode fortellingen og felles opplevelser. Igloen må bare oppleves!

Gratulerer alle elever på Jong!!! Dere er heldige som går på en så fantastisk skole!
Gratulerer alle lærere og assistenter på Jong skole! Dere har stått i et utviklingsløp som er fantastisk. Og dere har fått det til!
Gratulerer til ledelsen på Jong skole, til Lene, Steinar og Frode!

Dere har alle fått som fortjent i dag!

Fra alle oss i Rikt!
Anders
Anne
Eivind
Erling
Ida
Jan
Marianne
Marit
Morgan
Ole
Rikke
Sturla
Synnøve

Frode Sømme deltar på konferansen for skoleledere i London «Change!». Se mer informasjon her!

Les også hva Senter for IKT i Utdanningen skriver om prisen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.