, , , , ,

Er det noe du lurer på?

Kan iPad lese? Hvordan tar man bilde av skjermen? Hvilket program er best til videoredigering? Hvilken modell skal skolen satse på? Er antivirus nødvendig for iPad? Når kommer filsystem for iPad? Det er en rekke spørsmål som du kanskje lurer på relatert til iPad. Vi hjelper til så mye vi får tid til. Still dine spørsmål i kommentarfeltet under så svarer vi her. Dermed kan mange få del i svarene.

Spørsmål så langt:


Og som alltid: Dersom du syns noe om denne posten, vennligst marker det ved å trykke like/dislike øverst i posten. Det hjelper andre brukere å finne fram til det mest interessante.
Og så er det en oppmuntring til meg som skriver 🙂

 • Hva er den beste løsningen for å koble opp iPad til prosjektorer?(Spørsmål fanget opp på Twitter)
  • Det kommer litt an på hvilken iPad du har. iPad1 har begrenset støtte for visning på projektor, her er du avhengig av at programmet som du ønsker å bruke støtter ekstern visning. Keynote er et program som gjør det. På iPad2 derimot kan du vise alt innhold på ekstern skjerm/projektor. Kult!
  • Det du trenger er en overgang fra iPad kontakt til enten VGA eller HDMI, avhengig av hva ditt utsyr støtter. VGA er det sikreste ettersom alle projektorer har inngang for denne – det er det som er den gode gamle skjermkabelen. iPad1 støtter kun denne (tror jeg) HDMI har fordelen at den også tar med seg lyd. Snadder dersom man skal bruke iPad opp mot storskjerm og se film, eller lysbildeshow med bakgrunnsmusikk! Dessuten har du mulighet til å sette på ekstern strømkilde slik at du ikke går tom for batteri så fort.
  • Veiledende pris er kr 229 for VGA adapter og kr 329 for HDMI adapter

 • Går det an å bruke eksternt tastatur til iPad?Og kan dette i tilfelle også brukes sammen med iPhone og iPod Touch?
  • Ja, det finnes gode tastaturer til iPad. Apple har to, det ene med dock. Vi anbefaler å styre unna dette ettersom det har flere ulemper, for bratt, bare på høykant, og tar for mye plass i veska. Det andre er med Bluetooth tilkobling og fungerer SUPERT. Lett å ta med. Anbefales på det varmeste. Her finner du en post som viser deg hvordan du blir effektiv med eksternt tastatur!

 • Hvordan kan vi på skolen best løse fillagring med iPad?
  • Filbehandling er kilent, særlig i skolen. Det er økt krav til personvern som gjør at de fleste utenlandske filtjenester nok ikke er å anbefale. Jeg har skrevet litt på bloggen om dette. IKT senteret har også utgitt et hefte som tar for seg skyløsninger: http://iktsenteret.no/sites/default/files/CloudComputing.pdf
  • Det som vi anbefaler skolene er å sette opp sin egen skyløsning. Da har man full kontroll og mindre sannsynlighet for å komme i klemma – aviser har en tendens til å henge seg opp i slike hendelser annet hvert år 🙂 Med egen skyløsning har dere også vesentlig mer plass til rådighet, mindre krav til båndbredde og tilgang også utenfra – til og med uten å gjøre noe med brannmur 🙂 ettersom dette kjører på port 443 (SSL kryptering). Dette er helt klart den løsningen som jeg anbefaler. Og det er ikke dyrt å komme i gang.

 • Hvordan ta bilder av skjermen på iPad?
  • Dette er utrolig enkelt. Trykk inn hjem-knappen og på-knappen i øverste venstre hjørne samtidig og slipp med en gang. Nå er bildet tatt og du finner det i bildealbumer. Du kan ta så mange du vil. Bildene lagres i formatet .png
  • Holder du lenge på disse to knappene får du spørsmål om å slå av enheten, og ettersom det ikke er hva du vil så avbryter du.
 • Kan jeg se hvor store bildene mine er noe sted?
  • Bildegalleriet som kommer med iPad har ikke støtte for visning av noen av metadatanene som lagres med bildene – ikke en gang å vise størrelsen på bildene. Men dette kan løses med andre programmer. Jeg bruker Photo Manager Pro som er et bildearkiv for iPad. Programmet har en rekke funksjoner som gjør det godt egnet for den som skal mange bilder på sin iPad, og det viser en god del metainformasjon – mer enn det som du spør om. Det kan bla.a vise på Google maps hvor du tok bildet, gitt at bildene har denne informasjonen.

 • Bildene tatt med iPad er kornete, mens video har OK oppløsning. Kan jeg justere oppløsning på stillbildene noe sted?
  • Det er riktig at iPad gir et relativt sett bedre resultat med filming enn ved stillbilder. Årsaken er at kameraet har en oppløsning som tilsvarer det som er 1:1 format ved filming (720). Når du tar stillbilder så får duen relativt lav oppløsning, bare ca 0,7 megapixler og da ser man kornene, spesielt om belysningen ikke er god. Mens på video er dette som sagt grei oppløsning – det som vi forbinder med HD-ready.
  • Ettersom dette er begrensninger som ligger i hardwaren så kan du ikke gjøre noe for å kompensere.
  • Jeg bruker gjerne min iPhone til å ta bilder – mer hendig format og vesentlig bedre kvalitet. Så benytter jeg appen PhotoSync til enkelt å overføre mellom iPhone og iPad. Jeg har skrevet litt om PhotoSync her.
  • Min erfaring med kameraet til iPad i bruk i skolen er at det i de fleste sammenhenger er godt nok. Dette fordi bildene ofte forminskes slik at de skal passe inn på en side sammen med tekst. Det er også suverent å ha kamera og tekstbehandler i samme enhet – letter arbeidet dramatisk.
  • Husk forresten også at kameraet foran på iPaden har dårligere oppløsning enn det som er bak.

 • Hvor blir det av nedlastede filer? Noen programmer tillater nemlig nedlasting av filer fra f.eks en nettside
  • For det førse er det greit å forstå tankegangen som ligger i filsystemet til iPad. Operativsystemet har ikke som vi er vant med det fra PC/Mac et felles filsystem. Hvert enkelt program kjører i sin sandkasse, og alle filer tilhørende dette programmet ligger i samme sandkasse. Skal man bruke en fil utenfor programmet, må det aktivt sendes av brukeren dit man ønsker å åpne det. Eksempel. Du mottar et Word dokument i en epost. Trykk og hold på ikonet og så får du valget om å «Åpne i» -du kan da sende det til f.eks Pages for videre bearbeiding. Men du kan altså ikke gjøre dette fra Pages, hente ned vedlegget derfra – det er forbudt. Et program kan ikke lese filene til et annet. Unntaket er bildegalleriet og iPod. Til disse to ressursene er det åpnet slik at andre programmer kan nå innholdet. Dette designet gir en rekke fordeler, ikke minst sikkerhetsmessig og bedret stabilitet.
  • Det er en del programmer som gir deg mulighet til å laste ned filer fra f.eks Internett. Det være seg PDF, bilder, videoer osv. Når du laster ned til programmet, blir det lagt til dette programmets sandkasse (eller kontainer). Det vil altså ikke flytte seg til et annet sted på din iPad med mindre du selv aktivt gjør det via funkskjonen «Åpne i».
  • Dersom dialogboks kom opp i forhold til lagre i Dropbox så finnes det tre muligheter. 1 Det ble overført/ kopiert til Dropbox. 2 Det ligger fortsatt i den aktuelle appen. 3. Dersom filen ikke lengre er i appen eller i Dropbox, så er den slettet – eller aldri lastet ned.
  • Cluet er at det ikke er som på Windows at du kan «miste en fil» langt nede i filhierarkiet. De forskjellige programmene i Windows har en rekke mapper for mellomlagring som ingen bruker klarer å holde oversikt over – slik er det altså ikke på iPad.
8 replies
 1. Anne Landaas Eriksen
  Anne Landaas Eriksen says:

  Hei!
  Har kjøpt kortleser til padda og har virkelig kost oss med feriebildene i sommer:) Utrolig enkelt å vise familie og venner bilder på padda!

  Men jeg lurer på flere ting når det gjelder bilder og også det innebygde kameraet:

  1. Kan jeg se hvor store bildene mine er et eller annet sted?
  2. Bildene jeg tar med padda er kornete, mens videosnuttene har ok oppløsning….kan jeg stille oppsløsningen et sted?

  Svar
 2. Anne Landaas Eriksen
  Anne Landaas Eriksen says:

  Takk for gode svar! Hadde jo håpet at jeg kunne stille oppløsningen på bildene, men jeg lever godt med kortleseren min;) skal se på photo manager pro.

  Svar
 3. Eldar Skjørten
  Eldar Skjørten says:

  Hei,
  Jeg satt og leste på nett. Klikket på en filmlenke for å se filmen, men det viste seg at lenken ledet til nedlasting av filmen i et format som trolig ikke støttes av iPad. Fikk i alle fall spørsmål om jeg ville lagre den i Dropbox. Det gjorde jeg ikke. Er ikke så interessert i filmfilen – MEN ligger den nå et el.a. sted i systemet og tar opp plass? I så fall, hvordan kaster jeg den?

  Svar
 4. Erling
  Erling says:

  @Eldar Skjørten
  Hei Eldar, takk for interessant spørsmål!
  Har svart mer inngående over, håper at det var det du var på jakt etter. Dersom du altså ikke finner filen i hverken i appen du brukte eller på Dropbox så er det ikke lagret noe sted.

  Svar
 5. Borghild Them
  Borghild Them says:

  Hei! Har du tips til hvordan jeg kan filme det jeg gjør på iPadskjermen? For å lage video til elevene? Jeg har prøvd meg med å ta en rekke bilder av skjermen og sette sammen i iMovie, men tror det er lettere måter…

  Svar
 6. Erling
  Erling says:

  @Borghild Them
  Hei! Dessverre er det ikke noen god måte å få til dette på. Fra PC er vi vant med å kunne filme det som skjer på skjermen, men det går altså ikke på iPad – i alle fall ikke med innebygget funksjon/ app.
  Eneste måte er å fysisk filme det som skjer på skjermen med et eksternt kamera.
  Beklager at jeg ikke kunne hjelpe deg med dette!
  Erling

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] ikke romme så mye multimedialt innhold (musikksamlinger og filmer) som en privat iPad. Du kan lese litt mer her om fillagring i skole. Men her bør skolen uansett tenke seg godt om, dette er tross alt en […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.