, , ,

Fokus på økt læring i Overhalla kommune

imageGjennom intense og innholdsrike dager har alle lærere og elever i Overhalla kommune tatt i bruk iPad som læringsverktøy. Kommunen valgte å inkludere samtlige elever fra første til tiende klasse. For å sikre rask og god implementering hadde kommunen leid inn veilederne fra Rikt.

En engasjert oppvekstsjef Dagfinn Johansen og ivrige rektorer, har sammen med utviklingsorienterte og framoverlente lærere sørget for en flott oppstart.

Noen ord fra oppvekstsjefen etter at oppstartsuka er over:
«Grunnopplæringen har gitt lærere og elever et godt grunnlag for å utvikle gode elevaktive undervisningsøkter ved hjelp av læringsbrett. Elever og lærere har fått opplæring i å bruke ulike typer apper, som gir muligheter for tilpasset opplæring gjennom ulike tilnærminger til læringsprosesser. «Den gode undervisningsøkta» og stort fokus på klasseledelse har blitt godt mottatt på skolene. I fortsettelsen vil elevene få nye muligheter til faglig fordypning (dybdelæring) og måloppnåelse, og de vil lettere kunne finne den læringsaktiviteten som passer best. Ved å gå bort fra PC og datarom slik vi har hatt tidligere og satse på læringsbrett for alle elever, har vi fått til en mye mer effektiv bruk av digitale læringsressurser. Vi ser nå fram til oppfølgingsdager og fortsettelse i 2016.»

imageDet har vært spennende for oss i Rikt å jobbe for å øke læringsutbyttet hos elevene, gjennom å veilede personalet og elevene i skoleutvikling. Lærerne gir tilbakemelding på at opplæringen har vært svært nyttig og ikke minst gitt gode muligheter til variasjon for elevene. De har sett verdien i fokus på læring, mål, kriterier, oppsummering, modellering og læringsstrategier. Etter et par dager med lærerne, var det elevenes tur. Det ga mange flotte opplevelser i klasserommene!

Tilbakemeldingene fra lærerne på praksisdagene med elevene gikk på mer motiverte og fokuserte elever. De opplevde å komme tettere inn på eleven slik at de kunne se hvor de sliter. Gjennom opplevelse av mestring fikk elevene bedre struktur og økt selvtillit. For mange elever var det nyttig både å kunne diktere og få lest opp tekst. Enkel tilgang til både bilder og lyd ble svært godt mottatt av elevene. Gjennom mange spennende verktøy og nye muligheter var opplevelsen at det ble bedre fokus på grunnleggende ferdigheter. Det ble også gitt tilbakemeldinger på en rekke andre gevinster så som god refleksjon rundt kildekritikk.

image

Gjennom oppstartsuken har vi opplevd målrettede, tålmodige, engasjerte og inkluderende elever på 1-10 trinn på skolene. Herlig med elever som er raske til å ta til seg nye ferdigheter og kunnskap, som de bruker til å bygge videre på det de allerede kunne.

På slutten av uka gav lærerne mange sterke tilbakemeldinger:
«God modellering av den gode økta og klasseledelse fra Rikt i klasserommene. Vi har fått gode verktøy for variasjon som har gitt økt elevaktivitet. Elevene blir tvunget til å forklare ting. Større handlingsfrihet mot kompetansemålene. Inviterer til å bruke læringsstrategier. Åpner for kreativitet der det før var vanskelig. Visualiserer, dramatiserer, bruker flere sanser for å lære. Hurtig å komme i gang og avslutte. Delegerer undervisningen til elevene.»

 

imageI Overhalla er det lagt til rette for endringer som gjør at elevene skal bruke mer av skolehverdagen sin til å være aktive produsenter. En side av dette er at de har fått et nytt læringsverktøy i hendene, men skoleutvikling handler om så mye mer – noe tilbakemeldingene fra lærerne i Overhalla viser.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.