iPad i skolen: Lærerperspektivet

Denne høsten har to skoler i Storfjord gått i gang med læringsbrett på alle trinn. Skibotn skole er en 1-10 skole i Storfjord kommune. Caroline Engstad er lærer på skolen, og deler sin erfaring fra oppstarten.

Elev med læringsbrett på Høyenhall skole

Caroline forteller at før oppstarten så har de brukt tid på å forberede seg på forandringen som de to skolene i kommunen skulle igjennom. Kommunen har bevilget penger til prosjektet og det har vært godt å ha dem i ryggen. Lærerne har vært veldig engasjerte, men de har også hatt en del spørsmål. Disse ble imidlertid besvart på lærerdagene med Rikt, forteller Caroline.

«Skolen i Norge skal bli mer digitalisert, og det digitale skal inn i alle fag. Ett datarom som rulleres på syv klasser skaper mye dataproblemer. Læringsbrettene hjelper oss til å jobbe digitalt hver dag og i hvert fag, og med dette oppnår vi målene som er satt fra øverste hold.» sier Caroline.

Ungdomsskoleelever på Nordseter skole

Rollen som lærer har forandret seg etter at de begynte med læringsbrett. «Det har blant annet blitt en forandring i måten man jobber på. Før jobba vi mye med planleggings- og møtebøker, vi hadde masse papirer, vi kopierte, laminerte og løp veldig mye,» forteller Caroline. «Nå er alt i ett brett, og dette letter på arbeidsmengden. Planleggingen er blitt mer effektiv og ryddig, og nå er det lettere å ha mål og kriterier i bakhodet gjennom dagen. Det fungerer veldig fint at læreboka har blitt et hjelpemiddel, og ikke hovedbase lenger.»

Hos elevene på Skibotn har det også skjedd en forandring. Caroline kan se at dette allerede fremmer mer læringslyst. «Flere elever spør om de kan fullføre opplegget hjemme, de ønsker å sitte og jobbe videre. Som lærer er det enklere å tilpasse opplæringen og treffe elevene på det nivået de er. Før brukte jeg mer tid på denne tilretteleggingen, men jeg føler ikke den trengs å planlegges i like stor grad som før.» sier Caroline. Hun opplever at elevgruppa er mer interessert, og det fenger dem at de kan jobbe på en måte som er mer i tiden. Det var spesielt en elev som syntes skolen var kjedelig, men med læringsbrettet så har han blomstret og kommet opp på et annet nivå enn før.

Blid gutt fra Høyenhall skole!

For at et slikt prosjekt skal fungere er det alfa omega at ledelsen er engasjert. Caroline gir noen tips til andre som har læringsbrett. «Man skal ikke kjøre løpet alene som lærer. Hele skolen bør se mulighetene i dette og ikke tenke så avansert. Det er fort gjort å undervurdere seg selv, men man kan alltid mer enn man tror. Vær bestemt på at man skal bruke læringsbrettet fra dag én og at dette ikke er en valgmulighet, fordi da må man sette seg inn i det.»

Caroline forteller at hun er stolt av skolen sin og heier på alle som har startet med, eller skal starte med læringsbrett.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.