Når vi har hatt med oss flere hundre skoleledere på Change! i London de siste årene, har «endring» vært et stadig tilbakevendende tema. Hvorfor er endring så viktig? Og jobber skolene nok med å endre seg? Kristoffer Hansen drøfter rundt denne problemstillingen i dette innlegget.

Kristoffer Hansen fra Rikt

I 2020 stenges 3G-nettet over hele landet. 3G-nettet gjorde det mulig for alle med en mobiltelefon å surfe på mobilnettet. 14 år etter at nyvinningen gjorde sitt inntog i Norge går nå under 4% av mobildata over 3G-nettet. Det er fordi vi i 2009 begynte utbyggingen av 4G-nettet, og etterhvert 4G+. Mange kan oppleve endringer som skumle og man ser med skepsis på teknologiske fremskritt. Det er naturlig å ha en sunn skepsis til endring, og det er viktig at vi beholder den. 

I dag er vi alle vant til at telefonen er trådløs og internett er i lomma. De siste 30 årene har det moderne arbeidslivet blitt snudd på hodet fullstendig. Denne hyppige utviklingen gjør at oppgaver som før krevde at du satt på et kontor, nå kan løses på toget eller bussen. 

Hva er skolens rolle i dette? 

Skolen må utvikle seg i takt med samfunnet

Når samfunnet endres må skolen utvikle seg. Det er skolen sin oppgave å sikre at fremtidens arbeidstakere og medborgere har de kompetansene de trenger for å mestre egne liv. Gjennom historien har skolen stadig måttet gjøre endringer for å modernisere seg. Etterhvert som samfunnet utviklet seg fikk den norske skolen mer moderne fag og formelle krav. Skolegangen har også utviklet seg til å bli en 10-årig grunnskole, med barnehage i forkant og videregående i etterkant. I ettertiden fremstår dette som naturlige endringer, men i sin samtid har det ikke alltid vært like innlysende. 

Hva må skolen gjøre?

Med kunnskapsløftet fikk vi kompetansemål å styre etter. Likevel peker Ludvigsenutvalget på at kompetansebegrepet i norsk skole er for snevert. Det fører til at vi underviser og måler etter parametere som ikke dekker alt som er viktig for elevene. Ved å gjøre kompetansebegrepet bredere vil man også lettere kunne oppnå økt læring.


1 https://www.online.no/dekning/3g-fases-ut-4g-overtar?cid=10574_mob_nyb_awa_all_14012019_nul_3g

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.