Stamsund 5 sept 2011

iPadene deles ut til elevene i 7. klasse på Svarholt skole, Stamsund

Jeg var allerede på plass i klasserommet før første time denne mandagen. Med meg var iPadene til 7. klasse. Gjennom døren kunne jeg høre de oppglødde stemmene til elevene som utålmodig ventet på læreren. Endelig kom hun, og det ble raskt stille. De fikk jo ikke gå inn i klasserommet før det var helt ro.

Med raske skritt fant de plassene sine, satte seg ned og rettet blikkene mot meg. Hadde han med seg iPadene? Elevene hadde allerede hilst på «iPad-mai´n» på fredag, så de visste hvem jeg var. Første del av timen gikk med til å gi litt praktisk informasjon, men det kom aldri noen spørsmål – de var fullstendig klar over at jo lengre vi voksne snakket, desto lengre tid ville det ta før de kom i gang.
Endelig var tiden inne. iPadene var merket med navn, og etter hvert som elevene ble ropt opp kom de fram, mottok iPaden, nærmest som et diplom, tok læreren i hånda og takket. Ærbødig fant de sin plass, og ventet. Endelig hadde alle fått og de kunne gå i gang med å utforske den digitale drømmen.

Høy konsentrasjon i gruppa. Det er filmens tittel som skal på plass.

Vi voksne hadde jobbet oss gjennom helgen fram til dette øyeblikket. Fredag hadde gått med på å bli kjent med iPaden, hvordan den best kan utnyttes. Så brukte vi de to neste dagene til å se på hvordan den kan brukes i undervisningen for å gi gode og spennende tilnærminger til læring. Vi tok utgangspunkt i de planene som allerede forelå, og spisset de inn mot mange av de nye muligheter som iPaden gir oss.

Det var jeg som skulle få gleden av å introdusere elevene i bruken denne dagen. Målet var at de skulle bli komfortable med noe av den arbeidsmetodikken som gjør iPaden til et effektivt verktøy. Å lage film er både spennende og utfordrende samtidig som elevene blir introdusert bruken på en god måte. En stram regi av opplegget må til, og da er 3 skoletimer tilstrekkelig for å få et godt resultat.

Filmen spilles inn.

Etter hvert som prosjektet skred fram, ble energinivået og intensiteten stadig høyere. Latteren rullet i gruppene der de redigerte klippene. Men bråk var det aldri. Ikke én gang trenge vi voksne å snakke barna til rette. I siste time stillte gruppene seg foran klassen og presenterte prosjektene sine.

På kvelden var foreldrene invitert til møte. Mye av møtet var viet bruk av iPad i undervisningen. Det ble gjort krystallklart at det var iPaden som skulle tilpasses undervisningen, og ikke omvendt. Etter at foreldrene hadde fått se dagens produksjon fikk de selv løse oppgaver med bruk av iPad.

Lærernes konklusjon etter denne dagen lot ikke vente på seg. Den var kort og konsis: Her har vi nok framtiden – Endelig et verktøy som glir inn i undervisningen og gir verdifulle nye muligheter.

Dag 2
Dag 3

Dersom du setter pris på det som du leser her er det fint om du markerer det ved å trykke «like» øverst på siden. Da hjelper du også andre med å finne fram.

2 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.