,

Å tale eplet midt imot

Denne våren har jeg ved et par anledninger hatt gleden av å besøke Apples kontor i Norge. Begge ganger var det mye fokus på iPad. Både som forbruker og profesjonell har jeg blitt vant til å høre om revolusjonerende egenskaper ved ethvert apparat. Men denne gang ble jeg tatt på senga. Så merkelig som det enn høres, var Apples fokus å TONE NED mulighetene i nettbrettet – iPad er laget for konsum ble jeg fortalt.iPad til nytte

Hva er problemet sier du? Ikke noe, jeg bare smiler ved tanken på at Apple ser ut til å ha laget noe som er bedre enn det som de ønsket selv. For hvordan skal det vel gå med salget av små nette og dyre MacBooks når brukerne oppdager hvor mye en iPad faktisk kan by på…

Været på denne siste påskedag skuffer ikke, og lengselsfullt ser jeg ut av vinduet fra mitt hjemmekontor. Vel da er det bare en ting å gjøre – gå ut og jobbe. Jeg griper iPaden, kaffe og setter meg ut. Det er da det smeller i meg – jeg vurderte ikke en gang å ta med meg laptoppen.
Stadig oftere griper jeg til iPaden for konsum så vel som til produksjon. Paddens mobilitet er uslåelig. Hva jeg enn ønsker å benytte av programmer så er jeg i gang i løpet av sekundet. Timer og dager har gått med til å finne fram til de beste applikasjonene – så jeg mangler ingen ting. For meg har det vært nærmest en hobby. Skulle jeg ikke være fornøyd med den ene appen, så er det jo ikke dyrt å forsøke neste.

På en slik sommerdag i april er det allikevel èn sky som får meg til å smile – nemlig min private. Denne har jeg tilgang til både fra kontoret, hos kunder og i båten om jeg vil. Og som i skrivende stund ute i solen. Lapptoppen er synkronisert mot skyen, og det gir meg full tilgang til alle mine dokumenter også på iPad’n.
Hvorfor privat sky, undres du kanskje? Vel, jeg liker at mine dokumenter forblir mine. Det er sikkert ikke noe galt med Google, Amazon, Microsoft, Dropbox og alle de andre som vil spandere gratis lunch… Men så var det dette gamle ordtaket da: there is no such thing….
På egen server har jeg dessuten ubegrenset med lagringsplass!

Ja, det skal Apple ha, de har laget et brett som er fantastisk til konsum, men herved kjenner også du hemmeligheten – det er minst like bra til produksjon!

God sommer!

4 replies
 1. Torlit
  Torlit says:

  Hei
  Artig å lese om dine erfaringer med iPad sånn privat. Skulle gjerne hatt din liste over MÅ HA Apps. Tenker du er den Erling som har kommentert i min blogg.
  Snakkes

  Svar
 2. erling
  erling says:

  Vi jobber nå for harde livet med å få på plass presentasjonen på konseptet som for øvrig heter Connect. Så snart denne er på plass så er det litt enklere for meg å vise hvordan vi jobber og tenker.

  Det som vi har sett er at de fleste som vil få til noe i skolen gjerne har et teknologisk utgangspunkt. Mans spør seg hva kan teknologien gjøre for meg. Så blir ting litt til mens man går. Man får selvfølgelig til en del, men resultatet blir som regel delvis preget av tilfeldigheter ettersom man ikke helt vet hvor man ønsker å ende opp.

  På min iPad/iPhone er det nærmere 200 apper. Noen av disse er i stadig bruk, mens andre brukes svært sjeldent. Hva som brukes er avhengig av hvilke oppgaver jeg til enhver tid har. Så å komme med en generell liste over apper opplever jeg er vanskelig ettersom det hele er situasjonsavhengig. Dernest så kjenner jeg litt motstand på det ettersom jeg ønsker å snu det hele på hodet og spørre – hva ønsker du å få til? Hvor ønsker du å være om et år, 3 år? Hva er målet med satsningen. I denne prosessen finner du kanskje ut at du har alle de appene du trenger, mens det er måten å jobbe på/ tenke på som kanskje trenger en oppdatering… 🙂

  Men om litt kommer vi som sagt til å presentere Connect, og da håper jeg å kunne være litt mer konkret i tilbakemeldingen.

  Svar
 3. Torlit
  Torlit says:

  Hei
  Er med på din tanke om å spørre hva ønsker jeg å få til? men akkurat nå, slik virkeligheten er finnes det teknologi (nettbrett og apper) som kan gjøre noe. Da blir det (i dag)snakk om å tilpasse seg til virkeligheten. Jeg prøver ut ulike apper som kan gjøre noe av det jeg vil men de har alle sine finurligheter og mangler. Til høsten vil jeg ha laget klar en pakke med apps på hevr lærer og elev ipad som gjør det viktigste. Samtidig må det være et visst rammeverk – eksempler på arbeidsflyt. Innenfor dette rammeverket kan en utforske og leke for å se hvordan denne teknologien kan gi økt læringsutbytte.
  Igjen – takk for innspill
  Jeg følger med deres prosjekt.

  Svar
  • erling
   erling says:

   Vi har innsett at alle skoler er forskjellige ettersom de jo tar form og farge av både ledelse og kollegiet. Det som fungerer supert på en skole er det ikke noen forståelse for på neste. Vi tror at skolen må ha eierskap til løsningen for å kunne lykkes. Derfor blir dialog med skolen svært viktig før vi i neste omgang ser på mål og dernest arbeidsflyt. Men det ligger en del prinsipper i måten vi tenker på: Rammeverket må være fleksibelt nok til å fange opp de endringer som garantert vil komme i løpet av bare første halvår i bruk. Dernest bør det være spontant og enkelt i bruk slik at både elever og lærere umiddelbart opplever gevinstene.
   Dernest møter man en del utfordringer som du peker på i din blogg – noen av disse kan løses, andre ikke ettersom Apple har lagt ned noen begrensninger som vi ikke kommer rundt. Men dette siste er jeg ikke så opptatt av ettersom gevinstene langt overgår disse få problemene.
   Som sagt gleder jeg meg til vi har presentasjonen klar – da har jeg mer å vise til. Akkurat nå må jeg holde litt tilbake, i alle fall på det som legges på nett. Håper på forståelse for det 🙂

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.