, , ,

Rippe, laste og se film på iPad

Hygge med film på ferie!

Ferietider betyr en uendelig mulighet til å se alle de filmene som du ikke fikk tid til i løpet av våren. MEN så skal du ut og reise, hmm… ikke fortvil. Ettersom du leser dette er du eier av iPad, og da er du nær løsningen – og det skal selvsagt være lovlig.
Uheldigvis har Apple ikke klart å lande avtaler med filmselskapene ennå om distribusjon til Norske forbrukere. Men har du amerikansk iTunes konto så kan du løse dette enkelt. DVS når du er gjennom alle stegene, for det tar litt tid. Du finner oppskriften en rekke steder dersom du googler. Eller du kan gå inn på Aftenposten. Se i det rosa feltet til høyre. Etter dette kan du kjøpe eller leie film som du måtte ønske.

How to?
Men for oss som sitter med en stor samling av DVD og ønsker å ta med disse på iPaden, hva gjør vi? Vel, svaret er nærmere enn du kanskje tror, det er gratis, lovlig og ikke så vanskelig.

Finn riktig preset i Handbrake

Det innebærer et par steg, men i løpet av en halvtime er du i gang. Det er flere måter å gjøre dette på, men sånn gjør jeg det:
Du tregner PC eller Mac. Det første du gjør er å laste ned og installere VLC. VLC er gratis og en av de mest benyttede mediespillere. Denne tar omtrent alt av formater både video og audio. Så laster du ned og installerer Handbrake. Handbrake er også gratis. Handbrake er avhengig av VLC for å fungere.
Nå er det bare å stikke DVD inn i PC/Mac. Når du fyrer Handbrake for første gang får du kanskje litt bakoversveis for at det ser en smule teknisk ut. Men fortvil ikke. Du finner en god del presets, velg en av dem og se om det ble OK. Knappen for å få opp listen med presets er øverst til høyre, se bildet. Det er mye du kan stille inn, teksting inkludert, og her finner du brukerveiledningen om du føler du trenger den. Jeg anbefaler å forsøke forskjellige presets slik at du finner det som passer for deg. Du trenger f.eks ikke like stor oppløsning om du skal vise film på iPhone eller iPad som på 42″. Jeg pleier å rippe 2 ganger, en for TV og en mindre for iPad/iPhone. Her finner du oversikt over hva de forskjellige presettene er til.
Du kan regne med at det tar ca 2 timer å rippe en film, avhengig av hastighet på din PC og filmens lengde.

App til å se film: Azul
Det er flere apper som lar deg spille av film på iPad. Jeg har god erfaring med Azul som tar de fleste formater. Etter at du har kjøpt appen, kobler du iPaden til den PCen hvor du har iTunes. I iTunes velger du vinduet slik at du ser din iPad. Gå til programmer, skroll ned på siden inntil du finner appene som tillater at du overfører filer mellom iPad og iTunes. Her finner du Azul, og så er det bare å overføre filmene. Som sagt tar Azul det meste av formater.
Nå kan du laste opp som mye som du har plass til på din iPad og se film når du måtte ønske. Du kan til og med koble din iPad til TV/projektor og se i HD (720). For å få til det trenger du en overgang som koster et par hundrelapper.

Azul: Du finner veiledning inne i appen

Azul har en rekke nyttige funksjoner. Du kan f.eks sende film til deg selv på epost og velge å åpne vedlegget i Azul. Dersom du har link til en film på Internett (f.eks trailere) kan du laste disse ned i Azul. Du finner brukerveiledning og video inne i appen som forteller deg hvordan du gjør dette.

 

Så nå håper jeg du går en kos ferie i møte – med mulighet til hygge selv om det dukker opp en regnversdag.

Og skulle du ikke få plass på din iPad til alle fimene så finnes det trådløse harddisker med inntil 32 GB ekstra lagringsplass til din iPad!

Jeg setter pris på om du husker å gi denne artikkelen en tommel opp øverst i posten dersom du liker den – eller tommel ned dersom du ikke liker den. Takk!

Denne posten er i sin helhet produsert på iPad i seilbåten.

5 replies
 1. Tormod
  Tormod says:

  Prøvde med spenning denne. Fin og grei beskrivelse, og install av både Azul og Handbrake gikk smertefritt. Prøvde først en film via Handbrake. Så ut til å funke fint, men på ipad’en ble det heller stusselig. Hakket noe inni h…
  Har prøvd på flere filmer nå, men dessverre samme resultat. Tips?

  Svar
 2. Erling
  Erling says:

  @Tormod
  Hei! Dette handler nok først og fremst om instillinger i Handbrake, og de er mange 🙂 Jeg kom fram til at det greieste er å bruke presets. I dag har jeg lagt til en skjermdump i posten samt litt forklaring. Du finner nå også link til info om de forskjellige presettene. Håper at dette kan være til hjelp! Jeg har brukt Normal, og det har fungert bra for meg selv om fila nok blir større enn hva du trenger på en iPad. Det er litt tid siden jeg rippet sist og jeg husker ikke hvilken preset jeg var mest fornøyd med. Men prøv deg fram med forskjellige, f.eks den som heter iPad.
  Fint om noen kan kommentere hvilke presets som fungerer best!

  Svar
 3. Marielle H. Olsen
  Marielle H. Olsen says:

  Jeg kan ikke synkronisere min iPad med iTunes, siden det er skolens iPad. Er det mulig utføre dette uten iTunes? 🙂

  Svar
 4. @trulsthirud
  @trulsthirud says:

  @Marielle H. Olsen
  Vel, det er jo lenge siden du spurte, men i tilfelle du eller andre lurer:

  En metode er å benytte en skytjeneste, dropbox.net, box.net, google drive etc. mm. og legge ut filmen her etter konvertering, og så hente den ned på ipaden via skytjenestens egen app. Alle disse tjenestene har gratisversjoner som tilbyr mindre lagringsplass f.eks.

  Siden ipaden av sikkerhetsgrunner ikke har noe synlig filsystem blir det litt styrete å få filmer/dokumenter inn på den.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.