, , ,

Ukens tips: Verktøy for letelesing i Safari

Internett er i dag en mye brukt ressurs i skolen. Når artikler og andre tekster på internett benyttes, møter elevene ofte mye skriftlig tekst og/eller uoversiktlige sider. Det kan derfor oppleves vanskelig å orientere seg i teksten og finne innholdet de er ute etter. Heldigvis har Safari et verktøy som kan hjelpe elevene (og lærere) i jakten på informasjon. Dette verktøyet heter «Finn på siden», og i ukas tips gir vi deg en kort forklaring på hvordan du og dine elever kan ta det i bruk.

Hvordan gjør du det?

Start med å gå inn på Safari. Finn så den aktuelle nettsiden du vil bruke. Trykk på deleknappen (til høyre for adresselinjen). Nederst i dialogboksen er den en verktøylinje bestående av hvite symboler for ulike funksjoner. Der vil du finne forstørrelsesglasset – symbolet for Finn på siden-funksjonen. Trykk på symbolet.

I dette eksemplet ønsker jeg å bruke nettressursen Globalis.no for å orientere meg om USAs rolle i konflikten i Colombia. Jeg bruker derfor «USA» som søkeord i «Finn på siden»-funksjonen.

Når Finn på siden-funksjonen aktiveres dukker tastaturet opp. Her er det en ekstra verktøylinje på toppen, bestående av ett søkefelt og et navigeringsverktøy (pilene til venstre). Jeg har skrevet inn «USA» som søkeord, og får umiddelbart opp antall treff i teksten på verktøylinjen over tastaturet. Navigeringsverktøyet kan jeg så benytte for å bla mellom de ulike treffene, og på denne måten effektivisere hvordan jeg orienterer meg i teksten.

IMG_1874

Ved å introdusere denne funksjonen for elevene vil de effektivisere sin letelesing av nettressurser, hvilket igjen gir mer tid til å forstå og bearbeide denne informasjonen. Win-win, med andre ord!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.