Keynote for iPad, mer enn godt nok!

skrivebord

Det som umiddelbart slår meg med Keynote for iPad er hvor enkelt og rett fram det er. Det er noen begrensninger i forhold til Powepoint, men jeg kommer bare på 3 funksjoner som jeg savner: mulighet til å legge inn lyd/musikk, tilpasse bakgrunn og linke internt mellom sider i presentasjonen.

I morgen skal jeg holde foredrag om bruk av iPad og sosiale medier for å få økt læring i videregående skole. Jeg er fornøyd med presentasjonen som selvfølgelig ble laget på iPad. Det er også den jeg skal bruke under framføringen. Nå vil jeg dele med deg de viktigste funksjonene i Keynote.

Min erfaring er at ide og god layout er viktigere enn effekter. Ideen vil jo være din egen og her kan du ikke skylde på andre 🙂 Layout får du derimot god hjelp til i applikasjonen. I forhold til Powerpoint er brukergrensesnittet annerledes. Men det betyr ikke at man bruker lang tid til å komme i gang.

Du kan trykke på alle bilder her på siden for å se en større versjon.

Laste ned fra server (sky)

Praktisk å laste ned fra sky (server).

Når du åpner Keynote ligger det allerede en presentasjon der som tar deg gjennom mye av funksjonene.  Etter hvert som du lager presentasjoner vil de legge seg her på åpningsbildet. Herfra har du også mulighet til å laste opp til skyen (server) eller sende presentasjonen på epost. Du kan selvsagt også laste ned.

Jeg har alle mine dokumenter liggende på bedriftens sky. Det gir svært god fleksibilitet ettersom jeg alltid har alle mine dokumenter tilgjengelig. Det har hendt at jeg har startet med å laste ned en Powerpoint presentasjon fra serveren, og importert denne inn i Keynote. Noen ganger må jeg da rydde litt ettersom ikke alle fonter og funksjoner er støttet.

Tema

Velg blant 12 temaer

Velg blant 12 temaer.

Når du velger ny presentasjon får du velge mellom 12 temaer. For at det skal være enkelt for deg er det allerede satt inn tekst og bilder som du bytter ut med ditt eget. Lek gjerne litt med temaene. Når du i presentasjonen ønsker å legge til ny side får du opp forskjellige layout forslag. Det er dermed enkelt å komme i gang!

For å legge til ny side trykker du på + nederst under oversikten over lysbildene. Du kan enkelt flytte på rekkefølgen av lysbildene ved å trykke på det i 1 sek og så flytte det opp eller ned. Trykk 1 sekund på aktuelt lysbilde for å Klippe ut, kopiere, Lime inn, Slette eller utelate fra presentasjonen.

Sett inn

Sett inn

Mulighet for å sette inn fra bildebiblioteket.

Du har mulighet til å sette inn en rekke elementer, og dette er gjort på en elegant måte. Trykk på ”bilde” i øvre høyre hjørne og du får opp mulighet til å sette inn Medier, Tabeller, Diagrammer og Figurer. Medier gir deg tilgang til bildebiblioteket ditt. Du importerer enkelt ønsket bilde og kan også sette inn videoklipp om du har det liggende. Skulle du mangle illustrasjoner har du mulighet til å søke det opp i Safari, trykk og holde på aktuelt bilde og velge Arkiver bilde. Da dukker det opp i bildebiblioteket ditt. Du kan selvsagt bruke en av mange applikasjoner og tegne egne illustrasjoner som du eksporterer til bibiloteket.

Tabeller gir deg 4 forskjellige utseende tabeller i en rekke farger. For å legge til eller slette kolonner og rader trykker du i kanten på ønsket kolonne/rad.  En morsom funksjon er at du kan flytte celler om du ønsker. Trykk cellen og hold ca 1 sek og så kan du flytte den hvor du vil.

Du har 9 forskjellige diagrammer du kan sette inn, i en rekke forskjellige farger. For å redigere med dine egne etiketter og tall er det bare å dobbeltklikke diagrammet.

Trykk på "T" for å sette inn tekstboks

Trykk på "T" for å sette inn tekstboks.

Det er også en rekke figurer i forskjellige farger som du kan velge blant. Dobbeltklikk figuren og du kan legge til tekst.

Det som gav meg mest hodebry er hvordan sette inn tekst på en tom side. Dette er litt lite intuitivt, du kan nemlig ikke bare begynne å skrive. Velg figurer. På hver av sidene med figurer er den første en tekstboks. Denne setter du inn for å kunne skrive.

 

Det er svært enkelt å endre størrelse på alle elementene, marker elementet og dra i et av håndtakene. For å flytte er det bare å ta tak med fingeren og dra det dit du vil. Med to fingre kan du dreie tekstbokser og bilder.

 

Formatering

Det er enkelt å formatere tekst!

For å formatere trykker du på det aktuelle elementet og deretter på i på knapperaden oppe til høyre.

Avhengig av hvilket element du har valgt får du tilgang til forskjellige funksjoner. Flest valg har du for tekst. Stil lar deg formatere tekstboksen med ramme og fyll. Tekst lar deg formatere teksten. Ved å gå nederst i listen får du tilgang til ”Tekstvalg” som lar deg gjøre de fleste innstillinger du trenger inkl farge på tekst, font, størrelse med mer. Ordne lar deg bestemme hvilke elementer som skal ligge foran/bak hverandre.

 

Animasjon

Legg til animasjon

Legg til animasjon.

Tredje knapp lar deg kontrollere animasjonene. Du har mulighet til å sette animasjon på hver side – for å bestemme hvordan de skal skifte. Etter at du har valgt animasjonsknappen trykker du på aktuelt lysbilde. Du får nå opp en meny med mange animasjoner. Nederst i boksen trykker du på ”valg” for å angi hvor lang tid overgangen skal ta samt hva som skal starte animasjonen.

Stadig i animasjonsmodus velger du de elementene i lysbildet som du ønsker å animere. Du kan sette en rekke valg for animasjonene i dialogboksen som dukker opp foruten selvfølgelig en rekke forskjellige animasjoner.

For å gå ut av animasjonsmodus trykker på du på ”ferdig” øverst til venstre i siden.

 

Verktøy

Hjelpelinjer gjør det enklere å plassere elementer

Hjelpelinjer gjør det enklere å plassere elementer.

Her har du mulighet til å legge inn presentasjonsnotater til de enkelte lysbildene.

Jeg anbefaler deg å gå på innstillinger og aktivere hjelpelinjer. Dette gjør det enklere å få de forskjellige elementene riktig i forhold til hverandre.

Du finner også Hjelp som tar deg til en webside.

 

Presentere

Da er vi gjennom det meste, men det viktigste gjenstår – presentere. For å starte presentasjonen er det siste knapp oppe til høyre som gjelder.

Du kan velge å se notater under presentasjonen.

Du kan velge modus for presentasjonen, f.eks å se notater sammen med lysbildet.

Presentasjonen vil starte fra det lysbildet som du har aktivert. Jeg liker å kjøre presentasjoner fra iPad koblet til projektor. Man er mye raskere i gang enn fra en PC. For å kunne vise presentasjonen din på en projektor trenger du en overgang til enten VGA eller HDMI. Disse koster et par hundrelapper. Fordelen med HDMI er at den også støtter lyd og er praktisk om man vil vise innhold på TVer. Men det er ikke så mange projektorer som har støtte for HDMI, så du kommer kanskje lengst med overgang til VGA.

Når du kobler til ekstern skjerm/projektor (kun når du er koblet til) vil du få opp en knapp øverst til høyre i presentasjonsmodus. Denne lar deg bestemme hva du skal se på din iPad mens du kjører presentasjonen: gjeldende lysbilde, neste bilde/ avsnitt, Gjeldende og neste eller gjeldende og notater.

Du får også opp en klokke hvor du kan skifte mellom å vise klokkeslett eller hvor lenge det er siden du startet presentasjonen. Du skifter visning ved å trykke på klokken. Praktisk!

En siste liten godsak. Når du er i presentasjonsmodus, tapp og hold på skjermen – nå har du rød ”laserpenn”.

Jeg håper at dette er til hjelp for deg når du skal lage dine presentasjoner. Jeg bruker en del tid på å skrive et innlegg som dette, og det er derfor hyggelig med en tilbakemelding. Del gjerne dine hyggelige opplevelser eller tips med oss andre som leser dette. Kom gjerne også med spørsmål om det er noe du lurer på.

Lykke til!

 

Skulle dette gi mersmak går det an å bestille meg som kursholder. Da kan jeg ta med labben med 16 stk iPad 2 om ønskelig.

7 replies
 1. Torbjørn Litlere
  Torbjørn Litlere says:

  Hei
  Super gjennomgang!
  Det jeg savner med Keynote, numbers og Pages er at en ikke kan lagre og hente filer fra dropbox eller andre skyer. På dette synes jeg Office 2 HD er bedre men der mangler presentasjonsverktøy.

  Svar
 2. erling
  erling says:

  @Torbjørn Litlere
  Takk for tilbakemelding. Hyggelig å høre at det blir satt pris på!
  Jeg er klar over den begrensningen som du peker på. Men selv har jeg ikke noen problemer med å utveksle filer mellom Keynote, Pages og Numbers mot vår private skyløsning. Det er superfleksibelt. 🙂
  Den løsningen er rimelig og vi hjelper dere gjerne med å få den på plass. Det betyr at vi deler ut gratis lunch – det som er å lese på bloggen. Men middagen må du betale for, selv om den er rimelig 😉

  Når det gjelder åpne tjenester som Dropbox, Google docs etc så er det en bekymring til: De som tilbyr gratis lunch kan kanskje ikke benyttes i skolen så lenge vi tenker på elever under 18. Sannsynligvis både etisk og juridisk betenkelig. Se kommentar fra Senter for IKT i utdanning på mitt innlegg: Facebook neppe lovlig (http://blog.rikt.net/2011/04/facebook-neppe-lovlig/)

  Svar
 3. Torbjørn Litlere
  Torbjørn Litlere says:

  Hei
  Igjen Testet Keynotes og prøvde å finne ut om en kan sette inn hyperlenker og det går greit. Skriv en adresse http://www.bt.no feks. Da kan en klikke på lenken og endre adressen og hvilken tekst som skal vises.
  Ang sky løsning jobber min ikt ansvarlige med å sette opp WebDav nå så det er sikkert snart på plass.
  Snakkes

  Svar
 4. erling
  erling says:

  Supert da fikk vi løst linking til eksterne linker. Da savnes bare linking mellom sidene i presentasjonen. Jeg endrer ordlyden i listen over de 3 mangler 🙂
  Husk sikkerhet i kommunikasjon når du setter opp server. Dersom dette ikke ivaretas så sender du brukernavn og passord i klartekst på nettet, og det kan være litt uheldig.

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] du ikke har brukt Keynote i særlig grad tidligere anbefales denne guiden hos RIKT, ved Erling Grønlund. Det er enkelt å komme i gang, du trenger ingen spesielle […]

 2. […] For å lese test av Pages. For å lese om hvordan du kan lage presentasjoner i Keynote. […]

 3. […] ved hjelp av ulike presentasjonsverktøy, f.eks Keynote og Adobe iDeas. Her er en flott Keynote artikkel. Det er lurt å ta med noen illustrasjonsbilder, samle dette ved å knipse nye bilder eller laste […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.