, , ,

iPad og skoleøkonomi

God konsentrasjon og varierte verktøy er viktig for læringen.

Det er økonomisk krevende å gi alle barn et godt tilbud innen IKT. Med så mange brukere kreves store beløp til innkjøp. For å sikre stabililitet og sikkerhet må man ha tunge systemer og dedikerte IKT-ressuser. Men på tross av høy ressursbruk sliter skolene med å henge med på den rivende utviklingen som er i samfunnet forøvrig. Mange lærere rapporterer om svært lang oppstartstid, problemer med batterikapasitet og trege maskiner.

Skal iPad kunne være et alternativ må den kunne brukes til produksjon i samme grad som andre PCer (Personal Computer). Det har vi svart på i denne artikkelen. Mange skoler velger å kjøpe inn rimeligste modell siden byggkvaliteten er den samme for alle. Denne koster i dag ca kr 2.300 eks MVA. Med så lav enhetspris får man gjerne mer en dobbelt så mange maskiner på samme budsjett. Da nærmer man seg plutselig en dekning på 1:1 noe som gir spennende tanker for kopibudsjettet. Alle dokumenter kan jo lett skannes og distribueres på iPadene. Innsparingen er viktig, men minst like viktig er at elevene kan få orden på sine mange «løsark». Som vi har pekt på i en annen artikkel kan man med riktige grep redusere behovet for å ta elever ut av klassen til spesialundervisning.

Tar vi slike gevinster med inn i regnestykket er det ikke bare mulig å finansiere en 1:1 satsning i skolen, det vil også på litt sikt kunne gå i økonomisk pluss.

IKT-avdelingene er ikke alltid like begeistret for tanken på å skulle legge om fra en driftsmodell som man har brukt år på å bygge opp. Derfor har også mange skoler som tester iPad måtte klare seg uten støtte fra sentral IKT. Sannheten er at driftsbehovet på en iPad er kraftig redusert sammenliknet med tradisjonelle løsninger. Disse skolene har derfor med små ressurser selv tatt seg av driften. Skulle man ønske å drifte sentralt finnes gode driftsmodeller.

Med en bevisst god plan for implementering er plutselig 1:1 dekning i grunnskolen ikke bare realistisk, men vanskelig å avvise. Og som vi har sett på i andre artikler opplever elevene økt effektivitet og læringsglede med iPad som dataverktøy sammenliknet med de mer tradisjonelle løsningene.

Vi gleder oss til å ta praten med deg slik at vi sammen kan diskutere hvilken modell som kan være den beste for din kommune. Ta kontakt i dag for å avtale et uforbindtlig møte.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.