Mulighet for oppdatering av BIOS

For tiden tester jeg ut Windows 8/RT for bruk i skolen som læringsbrett. Jeg har en snerten sak som heter Samsung Ativ SmartPC. Den er en hybridløsning hvor man enkelt tar av tastaturet slik at man sitter igjen med bare brettet om man vil. Etter hvert som jeg gjør meg erfaringer vil jeg nok dele noen disse med deg gjennom bloggen.
I går fikk jeg beskjed av SW Update som Samsung er så hyggelig å ha lagt ved produktet, om at det er på tide å oppdatere BIOS. Hmmm tenkte jeg. Men det må vel gå greit. Det gjorde vel egentlig ikke det. Etter ca en time hadde jeg svart på en del spørmål både før og etter restart av maskin. Spesielt ille var det å se når skjermen gikk i svart, og framdrift på 15% hadde stått der i nesten like mange minutter. Men jeg holdt ut. Heldigvis ble jeg ikke arbeidsledig ettersom jeg jo hadde et annet brett i nærheten. En time med nervepirrende aktivitet bragte meg ikke noe nærmere den endelige løsningen. Da maskinen omsider startet opp igjen stod det å lese at oppdateringen var mislykket. Men spennende var det jo 🙂

Det varte og rakk, men kom liksom aldri i mål

Underveis i denne prosessen slo det meg hvor merkelig uvant slike aktiviteter har blitt for meg. Med iOS kommer det en «lukket» oppdatering som fungerer hver gang. Der er det bare å trykke oppdater, og så glemme resten for en stund – bare for å finne ut at alt har gått bra – hver gang 🙂
Min neste tanke gikk til det store flertall av lærere som tross alt ikke har data som hobby, som bare vil gjøre jobben sin. Det samme møtet som jeg hadde med BIOS oppdateringen tror jeg raskt ville tatt motet fra mang en god pedagog som resolutt ville erklært denne ekstremsporten for uegnet og løpt tilbake til sitt forutsigbare konkretiseringsmateriell.

Har jeg da konkludert med at Windows ikke er egnet i skolen? Neida, bare at terskelen for det store flertallet av brukerne er og blir for tøft – særlig nå som en har blitt vant med at det finnes alternativer som er på brukerens premisser. Men jeg regner med at Microsoft og andre etter hvert forstår det samme som bilindustrien har gjort. Brukerne liker ikke å skru selv. De vil bare kjøre.

Fikk jeg oppdatert BIOS? Jada, det gikk på andre forsøk.

Ooops, det er sant. Sånt er en ikke vant med lengre

Antivirus
Her har jeg endret teksten ettersom antivirus jo er lagt med Windows 8. Det gjør at man er dekket fra første stund – heldigvis.
Men dersom en ser på meldingen som er vedlagt er det like fullt fovirrende for brukeren. Dette forsterkes med at Norton er lagt ved, og mang en bruker vil på linje med meg bare reagere spontant gjennom mange år med læring om hvor viktig det er å beskytte seg. Resultatet kan fort bli forvirring og usikkerhet. Kompleksiteten vil da oppleves som høy noe som gjør mange brukere usikre.
Og så tar det fortsatt systemressurser.

5 replies
 1. Odin Nøsen
  Odin Nøsen says:

  Enig med deg her, Erling. Jeg har også testet Samsung ATIV XE500 ( http://www.iktogskole.no/?p=2480 ) og synes at den er mer i PC- enn i nettbrett-leiren.

  Det jeg synes er vanskelig når jeg skriver en omtale av denne saken er at det handler om tre helt forskjellige ting. Win8, Intels nye Atom Z2760 og hva Samsung har skrudd sammen. Mye av det du skriver om handler om at Samsung har 1) ikke laget noe godt oppdateringsprogram og 2) fylt nettbrettet med unødvendig programvare – spesielt Norton-greiene.

  Det som irriterer meg mest med Samsungen er at tastaturløsningen ikke er god, rett og slett fordi kontakten er litt løs – selv når det sitter fast. Den mister forbindelsen med tastatur og mus i ny og ne, og det er fryktelig irriterende. Også synes jeg at 11,6″ er for stort som nettbrett 🙂

  Jeg venter i spenning på Acers Iconia W510…

  Fordelen med denne hybrid løsningen er jo at (etter to år med nettbrett i en klasse) det løser mange av de utfordringene vi har hatt med nettbrett. Det er også en gjengs tilbakemelding fra andre skoler i kommunen som har testet ut forskjellige løsninger. Nettbrett er bra til veldig mye som en PC ikke er bra til, samtidig mangler den flash (som er nødvendig til nasjonale prøver), formelutskrift til eksamen i matematikk, brukbar stavekontroll, du vet at _alle_ nettsider virker (inkludert Google Apps) – og nettbrettet er lynkjapt – som nettbrett.

  De nye hybridbrettene (la oss kalle dem det 🙂 løser alt dette, men de er kanskje ikke strøkne nettbrett. Det som jeg synes gjør at hybridbrettene nå begynner å likne på noe er at Intel har kommet med CPUer som kan kjøre vanlige Windows-programmer og samtidig ha det vi forventer av batteritid på et nettbrett.

  Men ja, jeg irriterte meg også over oppdateringsrutinen til Samsung og skjønte heller ikke poenget med at jeg måtte avinstallere Norton (og hele tiden hindre Samsungs programvare fra å installere det igjen!).

  De er ikke på plass enda, men dette er et godt steg i rett retning.

  Svar
 2. Erling
  Erling says:

  @Odin Nøsen
  Hallo, Odin! Jeg er egentlig litt oppgitt. Her har man vært et par år i tankebosken bare for å komme med en hybrid som har en fot i nåtiden og en fot i fortiden. For meg som har brukt iPad som PC-erstatter i over to år til alle oppgaver så har jeg litt problemer med å klappe i hendene over dette produktet. Nok en gang har vi fått noe som bringer fram minner om gamle fadeser.. Me, Vista…
  Men jeg er villig til å bruke litt mer tid på dette for å se om jeg klarer å komme på plass.
  Så er det et tankekors at Samsung dropper å lansere brett med RT i USA – se http://www.digi.no/909514/dropper-windows-rt-nettbrett-i-usa

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] RIKT -Ressurs for IKT » Gufs fra fortiden. […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.