,

Pedagogisk implementering på Tynset barneskole

Tynset barneskole har kjøpt 75 ipader for 2. og 5. trinn til bruk i undervisningen. Kommunen valgte å benytte tjenester fra RIKT for å gi lærerne best mulig støtte. I uke 48 var RIKT på besøk og det ble en spennende uke med mye aktivitet. Entusiasmen var høy både hos lærere og elever, det ble produsert mange tankekart, filmer og eBøker før uka var over. Lærer og lokal prosjektleder, Trond Steinbakken, forteller hvordan han har opplevd prosessen så langt.

Vi er veldig optimistiske, spesielt med tanke på lyd og bilde som del av elevproduksjon i alle fag.

1. Hva slags forventninger hadde du til et besøk fra RIKT?

«Vi måtte ha konsulenthjelp fra noen som har nødvendig erfaring ettersom vi ikke hadde tid til å finne opp kruttet på nytt! Forventningene var derfor at RIKT kunne levere et oppsett med funksjonelle apper for barnetrinn og sørge for at vi fikk grunnleggende opplæring til å sette i gang med elevene. Vi forventet at RIKT kunne assistere ved oppstarten med elevene, slik at vi kom i gang med elevproduksjon allerede første uke i prosjektet».

2. I hvilken grad ble forventningene innfridd?

«Vi fikk i høyeste grad innfridd forventningene. I særdeleshet er vi fornøyd med at progresjonen på lærerkursing var i samsvar med hva vi kunne fordøye. Når det gjelder oppstart med elevene er vi imponert over hvor raskt de kom i gang med produksjon og hvor godt de hadde fått med seg det grunnleggende i demonstrasjonen. Ekstra gledelig var også introduksjon av appen Garageband som lærerne neppe hadde turt å anvende ved første anledning. Alle 105 elevene fikk musisere! I tillegg må nevnes at instruktør var flink til å bake inn små tekniske tips og triks mens elevene var i arbeid.

Ellers ser vi at det er over 80 stk apper installert på alle iPadene. Vi rakk å komme i godt i gang med noen kjerneapper, som allerede nå gir oss gevinster, – også er det mye mer vi kan gå inn i. Det er nok aktiviterer og apps her for lang tid framover».

Vi fikk i høyeste grad innfridd forventningene.

3. Hvordan har iPad blitt tatt i mot av lærerne?

«De har fått et etterlengtet løft i bruken av digitale hjelpemidler. Særlig på småtrinnet er det stor lettelse over å ta i bruk et hjelpemiddel som er lett / raskt å komme i gang med, og som ikke er så teknisk krevende. Så langt ser det ut som lærerne gleder seg til å ta i bruk de nye mulighetene. Også er det noen utfordringer som gjenstår. Infrastrukturen i kommunen gjør at vi til stadighet må logge oss på elevnettet og dette må IKT-avd i kommunen finne løsning på. Vi trenger også direkte utskrift på våre faste skrivere. Sistnevnte har RIKT en god løsning på som vi gleder oss til å få på plass».

4. Hvordan har iPad blitt tatt i mot av elevene?

«Med stor entusiasme! Elevene er svært motiverte og arbeidsomme og lærerne rapporterer om elever som har vist fram og eksponert seg, som ellers ikke har vært mulig å få til å si noe. Fra første møte med iPad har elevene produsert innhold, og alle får til noe fint. Alle vil gjerne vise sine arbeider. De bruker mye bilder og visualiserer læringen.

Et savn er at nettsider avhengige av Flash ikke kan brukes. Men det er etter hva vi forstår noe som vil endres ettersom Flash er en utgående teknologi. Vi ser at det er mange alternative læringsaktiviteter med iPad i påvente av at innholdsleverandørene oppdaterer sine webplattformer».

5. Med utgangspunkt i erfaringene så langt. Hva slags tanker gjør du deg om bruk av iPad i undervisningen nå?

«Vi er veldig optimistiske, spesielt med tanke på lyd og bilde som del av elevproduksjon i alle fag. Ekstra gledelig er det at noen lærere på øvrige trinn også har vist stor interesse og allerede er i gang. På 6. trinn ønsker en lærer å sende digitalt julekort produsert med Puppet Pals. Vi erfarer allerede at iPad åpner for mer kreativ bruk av IKT, med mange alternative læringsaktiviteter, og dette er noe jeg finner svært spennende. Også er det et tidseffektivt verktøy, vi rekker mer på kortere tid».

Andre artikler:

Stathelle – vi slipper ta elever ut av klassen
Erfaringer fra Bøler aktivitetsskole
iPad gir mer involvering i temaene
iPad – et personlig læringsverktøy
iPad vil reformere IKT og pedagogikk

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.