, ,

Mestring og læring i fokus på Bjelland Oppvekstsenter

Elevarbeid, 3.trinn

Et av de ordene som trekkes frem som mest synonymt med ordet læring i norsk skole er mestring. Opplever eleven mestring er det stor sannsynlighet for at også læringen øker. I løpet av en uke på Bjelland Oppvekstsenter fikk vi se mange eksempler på hvordan ordene MESTRING  og LÆRING kom i fokus, både hos elevene og lærerne.

Uken startet med at lærerne på skolen fikk to dager med opplæring av RIKT i hvordan bruke iPad i undervisningen. Engasjerte og motiverte lærere jobbet konsentrert på IPad, hele tiden med tanke på hvordan dette verktøyet kan brukes for å øke mestringen hos elevene og samtidig tilpasse læringen til hver enkelt elev. Alt dette sett i forhold til læringsmål i de ulike fagene. Bjelland Oppvekstsenter valgte å gi alle elever 1-7 klasse hver sin iPad.

De tre neste dagene tilhørte elevene. Spente elever møtte opp og ble ærbødig overrakt hver sin iPad. Øynene lyste, og at de i tillegg fikk vite at de kunne ta iPadene med seg hjem, var vanskelig å tro for noen. Jeg som konsulent fra RIKT, modellerte undervisningen og lærerne hjalp elevene underveis i læringsøkta. Dagene med elevene ble brukt til å jobbe med læringsmål knyttet opp mot forskjellige fag. De jobbet med grammatikk i norsk, lagde eventyr som de filmatiserte og såproduserte tankekart med bilder, tekst og tegninger. I tillegg lagde de også bøker om romerne i samfunnsfag. Elevene var flinke til å hjelpe hverandre på tvers av trinn, ble mer aktive og produserte mer selv. Alle elevene kunne og ville vise  frem arbeidene sine til de andre klassekameratene, dette gjorde de med stolthet. Hver og en var tydelig fokusert på å nå læringsmålene. De opplevde at de mestret oppgaven og
samtidig kunne si at de hadde nådd målene sine.

Her er hva Bente Naglestad, rektor på Bjelland oppvekstsenter sier etter opplæringsuka med RIKT:

«Uka vi hadde sammen med Marit fra RIKT var fantastisk. Vi fikk en virkelig pangstart på bruken av iPad som opplæringsverktøy. Alle lærerne fikk den samme grundige opplæringa og i tillegg så fikk vi være sammen med elevene våre når de og fikk opplæring. Vi har brukt iPad ei god stund i undervisninga, men da mye bare til spill og drill-apper. Nå ble det så klart og tydelig hvor fantastisk iPad’en er som et produksjonsverktøy. Appene som vi fikk opplæring i kan brukes i alle fag. En av de største gevinstene vi har sett er at lærerne har blitt seg enda mer bevisste på mål for økta. Læringsmålene kommer tydeligere frem. I tillegg har vi fått tatt godt tak i oppsummeringa av timene, siden vi da ofte bruker den til å vise det arbeidet elevene har gjort i løpet av timen. Vi ser at flere elever nå vil dele arbeidet sitt enn tidligere. Vi ser de er stolte av produktene de har laget, og de kan forklare og fortelle hva som var målene. Vi har sett at læringstrykket gjennom timen øker. Elevene viser glede over å produsere arbeid. Noe som og er veldig bra ved bruk av iPad er at det tekniske har fungert. Dersom det er informasjon som elevene trenger og de ikke finner det i de bøkene læreren har funnet fram til timen, er nettet og informasjon lett tilgjengelig. Tilpasset opplæring er viktig for alle elever, og vi ser det som en viktig gevinst at alle elevene får noe å strekke seg etter og at det blir litt lettere for lærerne å tilpasse til den enkelte. Vi gleder oss til fortsettelsen!»
Bente Naglestad, enhetsleder Bjelland Oppvekstsenter

Som konsulent for RIKT ser jeg elevene viser mestringsglede når de jobber og deler sine arbeid med andre. Elevene viser at de kan, de mestrer. Via mestringsglede kommer læringen i fokus. Det får de til på Bjelland! Som en av lærerne oppsummerte»EN SVÆRT GOD INVESTERING FRA KOMMUNENS SIDE!»

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] seg denne våren. De nye installasjonene vi kan lese om er bl.a. Skrim ungdomsskole på Kongsberg, Bjelland oppvekstsenter i Marnadal, 6 skoler i Kristiansand (herunder Karuss), Moe skole i Sandefjord, Konnerud skole i […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.