,

Spennende iPadprosjekt i Ski kommune

Langhus skole, en av de fem skolene som er med i prosjektet

I desember 2012 ble RIKT bedt inn til møte med et par av skolene i Ski kommune. Temaet var om iPad kunne gi gevinster i forhold til læring. Etter at RIKT hadde demonstrert noe av styrken til iPaden gikk diskusjonen livlig. Ikke lenge etter bestemte man seg for å kjøre i gang og avtale ble inngått med RIKT om å levere opplæring. Ryktet gikk i kommunen, og snart var det 5 skoler som ønsket å henge seg på. Prosjektene fordelte seg på småskole, mellomtrinn, ungdomsskole og spesialundervisning. Her deler vi med deg noen av skolenes erfaring med iPad i læringen.

I Dagsavisen kan du lese om erfaringer fra en av skolene, Haugjordet.

Opplæring
I februar gikk startskuddet. Skolene hadde plukket ut hvilke lærere og klasser som skulle inngå i oppstarten. Skolenes iPader var forhåndsinstallert av RIKT med nærmere 100 gode apps. I en uke skulle RIKT jobbe med lærerne. De første 2 dagene ute av klasserommet for å drille bruk av iPad i pedagogisk sammenheng. Det er viktig at lærerne ikke bare kjenner til appene, men også har forståelse for hvordan de skal brukes for å fremme læring. I de påfølgende 3 dagene fikk skolene sin egen kursholder som stod for den pedagogiske og praktise innføringen i klassen. Med kursleder tilstede i klasserommet blir alle utfordringer tatt fortløpende. Klassene kommer raskt i gang, og lærerne får en klar forståelse for hvordan dette skal tas videre. Etter en slik uke er det ingen vei tilbake – både klasse og lærere har jo sett gevinstene, hvor enkelt det er og hvor godt det fungerer.
Erfaringer
Etter to og en halv måned i drift hadde vi en oppsummering med Kjell-Martin Apalnes som er rektor på en av skolene. Han fungerer også som prosjektleder fra kommunens side. Det første vi vil vite er hva som har vært utfordringene. «Egentlig ikke mye», sier Kjell-Martin. «De av skolene som ikke har Connect har litt utfordringer med lagring og deling. Så hadde det vært en fordel om vi kunne hatt flere læreverk på iPaden. Det føles unødvendig å skulle ha bøker ved siden av, men det kommer vel etter hvert. Vi må vel også vurdere å tilby elevene tastatur. Så har vi noen utfordringer med nettverket som ikke lengre holder følge med dagens krav. Det berører all vår databruk, og må derfor på plass før vi får gått videre med satsningen». «Så dere ønsker å gå videre», sier jeg? «Det er klart», kommer det uten å nøle. «Med alle de gevinstene som vi har sett så er det ikke mye å lure på. Her om dagen skulle vi ha kartlegging i forbindelse med Olweusprogram. Du verden så greit det var å ta iPadene rundt i klassene i forhold til å ta alle elver i tur og orden til datarommet. Men det er på læringssiden at vi er virkelig begeistret. Vi ser at iPaden fungerer for alle elever. De svake opplever mestring og produserer mer. Dette er viktig i forhold til elevens selvfølelse og selvtillitt. Nå vil alle elever mer enn gjerne presentere. Det er noe som vi slet med før.
Effektivitet
Så opplever vi på mange måter en høyere effektivitet. Tradisjonelt er det så mye logistikk rundt databruk at det ofte bare er 25 min igjen til læring. Med iPad er oppstartstid omtrent null. Hva dette har å si for læringsutbyttet er det jo lett å tenke seg til.
På iPaden er det også en rekke gode verktøy som er med på å gi effektivitetsøkning. Dette blir tatt imot svært godt av elevene og bidrar til at det generelt sett produseres mer. Kvaliteten er også høyere enn det som vi har sett tidligere.

Vi ser også viktigheten av at viktige grupperinger rundt oss forstår hva iPad er. For mange er iPad bare et nettbrett – til spill og underholdning. Da er det viktig at f.eks både foreldre og politikere forstår at dette er er et viktig verktøy til læring – læringsbrett er nok mer dekkende som begrep. Vi er heldige som har et godt fungerende FAU på skolen. De er svært positive til vår satsning på iPad».

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.