Hele denne posten er laget på iPad. Det inkluderer tekst, bilder, diagrammer, opplasting til server og redigering.

Dersom iPad skal kunne være et godt verktøy må du kunne gjøre mer enn å lese nyheter og spille Angry Birds. Du må kunne produsere! iPad har et fantastisk potensial, klar på sekundet, mobil og med lang batterilevetid. Skjermen er stor nok til de fleste arbeidsoppgaver, og med et eksternt tastatur er min påstand at du ikke lengre trenger noen laptop. Jeg opplever totalt sett større glede ved å jobbe med en iPad enn en laptop. Men dette krever de gode applikasjonene, tilgang til god infrastruktur og at du er villig til å gjøre noen justeringer med arbeidsflyten. Har du en stylus får du i tillegg god kontroll på håndskrift og tegning.

En av de mest sentrale applikasjonene er den som jeg gjør skrivearbeidet i. Jeg er stadig på jakt etter killer appen, den som har alt. I min søken etter det perfekte har jeg nå vært innom en rekke applikasjoner, men er ennå ikke i mål. Jeg har 14 applikasjoner på min liste, og den blir stadig lengre. Her vil jeg dele med deg mine inntrykk.

Sammendrag. Trykk på bildet for større versjon.

Dine behov er sannsynligvis ikke de samme som mine. De funksjonene som du trenger vil være avhengig at de oppgavene du skal løse, og måten du liker å jobbe på. Se derfor etter poeng på de funksjoner som du opplever er de viktigste, og ikke bare snittkarakter.

Noen av applikasjonene har jeg bruk mye, andre bare så vidt vært innom. Det vil selvsagt være funksjoner som jeg ikke kjenner til i alle appene, så jeg håper at du kommenterer der jeg har oversett noe.
Jeg kommer til å teste mange apper og det er en tidkrevende jobb. Jeg velger derfor å starte med noen omtaler og så legge til nye med et par dagers mellomrom. Så kom innom igjen snart for å få med deg flere.

Nederst på denne siden finner du oversikt over de kriteriene som er brukt ved vurdering av applikasjonene.

Og du, husk å stem på denne posten øverst på siden. Det er viktig fordi du hjelper andre til å finne fram til de gode postene.
Så er det mer inspirerende for meg. Ikke rare prisen å betale for alle de måltidene som serveres her – forøvrig gratis! Takk!

Applikasjoner testet så langt
Trykk på ikonet for å lese omtale
Dato er publiseringstidspunkt

16 mai 19 mai 16 mai 15 mai 15 mai
28 mai 22 mai 24 mai Kommer mer Kommer mer

Daily Notes

Noe av det som er morsomt med å teste ut så mange apper er at jeg kommer borti noen som har spennende funksjoner og bruksområder selv om de ikke gjør akkurat det som jeg er på jakt etter. Daily Notes kommer kanskje ikke så høyt i poengsammendraget, men det gjør den ikke til noen dårlig app. Til sitt bruk er den spennende.
Dette er mest en krysning mellom en notatapp og en dagbok. Du oppretter en fane for hvert område som er viktig for deg. Jobber du med flere prosjekter, så kan hvert av disse få sin fane. Likeledes dine hobbyer og andre temaer som du ønsker å holde oversikt over. Når du starter opp første gang, kommer du rett inn i en brukerveiledning. Denne kan være grei å spandere 15-20 minutter på slik at du kommer inn i logikken og blir presentert for funksjonene.
Applikasjonen har et forholdsvis intuitivt brukergrensesnitt og funksjonene ligger greit tilgjengelig. Du kommer raskt inn i logikken og da er det rett fram. Ikke mye å trekke på intuitivitet.
Det er ikke som tekstbehandler denne har sin styrke. Du kan stille inn ønsket font, størrelse, farge. Men dette følger fanen og kan ikke endres underveis for de enkelte sidene eller avsnittene. Men du har all den plass du trenger til skriving, og nye sider/notater på de enkelte datoene opprettes automatisk. Her har du all den plass du trenger til skriving. Nederst på skjermen har du knapper for å sette inn punktlister og tabulator. Du kan enkelt slette alt innhold fra siden, angre og gjøre om. En kjekk funksjon er egen knapp for å sette inn klokkeslett. Trenger du å ha timeregnskap for dine prosjektet kan du løse det her.
Bilder importeres fra bildealbumene på din iPad og legger seg nederst på den aktuelle siden. Du får opp bildet i fullskjerm ved å trykke på det. Du kan ikke sette inn bilder i teksten, eller ta bilder direkte fra appen.
Her er ikke noen mulighet for å sette inn figurer, tegne eller lenker.
Skal man finne nytte i en slik app som dette er godt søkeverktøy et must, og her skuffer den ikke. For det første kan du opprette de taggene du ønsker og så tagge notater som det passer deg. Når du søker etter innhold, kan du merke av for både tagg og fane (tema) som du ønsker å gjøre fritekst-søk på. Svært bra! Det er også en god funksjon for å legge inn oppgaver og sette alarm på disse. Du kan tagge og har eget søk for oppgaver slik at du kan få dem listet opp på forskjellig vis.
Imidlertid er det skuffende at det ikke er mulig å sette inn lydnotat. Det burde vært selvsagt i en slik app, men du skal ikke se bort fra at dette kommer i framtidig oppgradering.
Gitt de rammene som er i en slik dagbok kan du organisere de forskjellige notatene som du vil. Jeg fant ikke noen funksjon for å flytte et notat til annen dato eller tema, noe som burde vært støttet.
Eneste måte å dele innhold fra appen er via epost. Notatet som du er på kopieres da inn i en mail. De bildene som er knyttet til notatet legges også inn. Du kan ev slette/redigere innhold i mailen før du sender. Ellers er det mulighet for backup av databasen til Dropbox.

Versjon: 4.0
Pris: 29
Verdt prisen: Ja

Konklusjon
Dette er definitivt ikke min ultimale notatapplikasjon siden den er litt på siden. Men jeg valgte allikevel å ta den med ettersom den tilbyr bruk som kan være interessant for mange. Har du savnet en god dagbok tror jeg denne kan gi deg lykke i livet. Et stort pluss for søk og mulighet til å legge inn framtidige oppgaver som du trenger å bli minnet på. Ettersom jeg ikke har testet flere dagbokapper har jeg ikke noe å sammenlikne denne med. Men du vil finne god nytte av denne appen enten det er til jobb, privatliv eller kombinasjon av disse. Jeg har ikke brukt appen annet enn til denne testen, men førsteinntrykket er så bra at for første gang i mitt liv vurderer jeg å starte med dagbok 🙂

NoteShelf

Nok en gang ble jeg overasket av en app – to ganger. Først fordi jeg raskt ble klar over at det IKKE gikk å sette inn maskinskrevet tekst – appen håndterer bare håndskrift! Unntaket er når du skal gi navn på ny notatbok… Så jeg hadde ikke tenkt å bruke mye tid på denne appen, inntil jeg møtte på overaskelse nr to. Det fungerte bra – så bra at jeg ble sittende å lure…
Brukergrensesnittet kommer du raskt inn i. Første gang du åpner appen er det en brukerveiledning som du med fordel kan bruke 5 minutter på. Så er det bare å gå i gang. Du finner deg forholdsvis fort til rette, men det er et par funksjoner som krever litt tilvenning. Det gjelder særlig funksjonen som sørger for at du kan hvile håndleddet på skjermen mens du skriver. Fungerte som ei kule når du bare kom inn i det.
Men som du forstår er det ikke mye tekstbehandling du får gjort her. Bilder er den derimot bedre på, og du kan sette inn fra bildealbumene. Disse kan du skalere, dreie og flytte før du limer dem til siden. Da kan de ikke endres lengre. Men du kan skrive oppå dem. Figurer er det egentlig ikke i appen, men du har smilies – du verden hvilken overflod! Tror det er mer enn 400 og for mange vil dette garantert falle i smak. Tenk deg å kunne krydre dine tekster på denne måten. Til og meg jeg gjorde det – utroolig barnslig!
Tegning fungerer OK, men bare skisser ettersom du ikke kan fylle noe. Håndskrift derimot er strålende. jeg skvatt da jeg så min egen håndskrift. Den har aldri vært pen, selv jeg har problemer med å tyde den. På skjerm er den vesentlig verre. Jeg har derfor for lenge siden konkludert med at skrive på skjerm ikke er noe for meg. Vet ikke om man kan tillegge applikasjoner sympati, men noe må det ha vært. Min håndskrift ble skånsomt tatt hånd om og linjene! rettet ut. Selv ikke på papir i mine glansdager skrev jeg så flott som dette! Overbevisende. I tillegg kan du skrive inn i et felt som forstørrer slik at det blir enda jevnere på siden. Du har en håndfull farger som du kan benytte og mulighet til å stille tykkelse på pennen. Dette kan du gjøre når du ønsker selv. Det er viskelær, men mange vil nok foretrekke å bruke angrefunksjonen. Du kan velge mellom en rekke forskjellige type ark, alt fra møtereferat, blanke, noter, ruter og linjer. Hver notatbok kan bare ha en type ark, men du kan endre dette underveis om du vil.
Det er verken mulig å sette inn lenker eller gjøre søk etter innhold. Jeg hadde forventet meg muligheten til å ta opp lyd, men heller ikke denne funksjonen er støttet.
Så lenge du er inne i en notatblokk har du god kontroll på sidene. De åpnes i et vindu, og kan flyttes, slettes og du kan legge til nye – minner mye om hvordan dette gjøres på SMART Board. Organisering av notatbøkene er derimot ikke så bra – det er ikke mulig å organisere dem i mapper og dermed blir de liggende i bokhylla – ikke ulikt hvordan det ser ut i iBooks. Skulle du komme til å bruke denne appen mye – og det ser jeg ikke bort fra – så vet jeg ikke hvordan det blir seende ut etter hvert.
Du kan velge mellom å eksportere til PDF eller JPG. Som PDF har appen en begrensning oppad på 20 sider pr notatblokk, og 5 sider til JPG. Sistnevnte kan eksporteres til bildealbumet. Enkleste måte å dele vil nok være å sende PDF via mail.

Versjon: 3.0
Pris: kr 29
Verdt prisen: Ja, faktisk

Konklusjon
Denne appen er langt fra min killer app. Så pass at mitt første innskytelse var å fjerne den fra testen. Men så ble lyset skrudd på og jeg innser at mange nok vil ha sansen for denne. For meg er manglene for synlige – jeg skal kunne skrive med tastatur. Men om du vektlegger de sterke sidene som denne appen byr på gjør du ikke noe dårlig kjøp. Jeg ser ikke bort fra at også jeg kommer til å ta denne fram i ny og ne.

Notes Plus

Her har vi en applikasjon med særpreg. Enten så liker du de forhåndsdefinerte fargene på penner, eller så får du endre dem 🙂 Her går nemlig mye i burgunder og brunt. Appen bærer preg av å være godt gjennomtenkt og godt programmert. Den er responsiv noe som forsterker et solid førsteinntrykk. Jeg fikk som du skjønner, en umiddelbar opptur da jeg tok appen i bruk. Selv om noe av logikken var annerledes enn den som jeg er vant med, kom jeg egentlig raskt i gang. Men ettersom det er mange (til dels gode) funksjoner så vil jeg anbefale deg å investere de 15 min som det tar å lese brukerveiledningen. Det kan være litt uvant at å tegne en sirkel kan få tre utfall, figurgjenkjenning slik at det blir en perfekt sirkel, en håndtegnet sirkel eller valg av elementer som du så kan flytte, skalere i størrelse eller slette. Valg av tegneverktøy er også litt uvant. Det samme opptak av lyd. Læringskurven er kanskje litt brattere enn vanlig, du må kanskje regne med en time for å komme skikkelig i gang med appen, men når denne perioden er over så sitter ting godt i fingrene og er egentlig ganske så intuitivt.
Du kan velge å skrive med tastatur hvor som helst på siden. Tekstfeltet som opprettes kan du senere flytte som du vil, også endre på rektangelet for å få dette til å passe bedre med andre objekter. MEN du kan ikke endre font i etterkant. Dette må bestemmes før du begynner å skrive, både type, størrelse og farge. Du har heller ingen valg for formatering mens du skriver. Du kan velge mellom 5 forskjellige bakgrunner, blank, linjer, ruter (for små til matte?) og noteark.
Det er ikke mulig å sette inn bilder.
Det er snedig at programmet kjenner igjen de fleste geometriske figurer som du tegner, trekanter, firkanter rundinger, polygoner, ja til og med den stjernen som jeg tegnet 🙂 Disse kan du skalere og trekke rundt på siden som du vil. BRA! Du kan fylle figurene, men dette må defineres før du tegner. Her går det også å sette gjennomsiktighet både på penner og fyll. Dersom du ønsker tekst til må denne flyttes i etterkant oppå figuren. Gruppering er dessverre ikke støttet.
Til skisser fungerer appen greit. Du har i prinsippet ikke annet enn penn hvor du kan stille farge, tykkelse og gjennomskinnelighet. Men du får hjelp til å jevne ut linjene dine litt.
Siden kan forstørres mye og det gir deg kontroll over detaljer. Når du tar siden tilbake til normal størrelse ser det bra ut! Dette hjelper både i tegning og på håndskriften.
Dessuten kan du få opp et skrivefelt som er forstørret slik at det er lettere å skrive. Appen har også håndledd gjenkjenning som betyr at du kan støtte hånda på den nederste delen av skjermen og fortsatt skrive på øverste del. Dette feltet flytter seg automatisk etter hvert som du skriver nedover. Håndskrift kan på lik linje med tegninger flyttes til hvor du vil. Den krasjet imidlertid for meg et par ganger da jeg lekte meg med dette. Uten at jeg mistet innhold så det var ikke kritisk.
Man skroller og forstørrer siden med to fingre. Prøver du med en finger oppfattes det som penn.
Et minus er at det ikke går å kopiere eller flytte objekter til annen side i appen.
Det er ikke noen funksjon for å sette inn lenker eller søke etter tekst.
Du kan ta opp lydnotater, men jeg ble ikke helt fortrolig med hvordan det virket. Når du har gjort det et par ganger faller det nok på plass. Men trekk i karakter for manglende intuitivitet.
Denne appen er god nok til at du kan vurdere å bruke den til de fleste notater og skisser. Da er det godt at du også har mulighet til å organisere dine notatbøker i mapper. Både mapper og notatbøker opprettes enkelt.
Eksport er ikke appens sterkeste side. Du tilbys eksport til pdf med deling via epost, iTunes og bildealbumet foruten Google Docs.

Versjon: 2.3
Pris: kr 29
Verdt prisen: Absolutt

Konklusjon
En gjennomtenkt notatbok applikasjon med gode funksjoner. Læringskurven oppleves litt brattere, men du får igjen for tiden du investerer i å lære deg denne. Dersom begrensningene som jeg har beskrevet ikke blir savn hos deg har appen potensial til å bli manges favoritt.

Pages

Dette er en av mine mest brukte applikasjoner på iPad. Jeg bruker den til møtereferater, til å skrive dokumenter, kladder blogginnlegg osv. Brukeropplevelsen av Pages er svært god. I min oversikt har den ikke oppnådd mer enn 4,5 av 10 poeng. Dette skyldes at applikasjonen har fått forholdsvis mange nuller. Det har nemlig aldri vært meningen at denne skulle støtte håndskrift og tegning. Dermed yter karakteren applikasjonen stor urett.
Som tekstbehandler er Pages mitt førstevalg. Den har alt jeg normalt trenger. Jeg må til temmelig avansert funksjonalitet som f.eks. utskriftsfletting før jeg ev savner noe. Til all normal tekstbehandling er den super! Ettersom jeg har brukt Word i alle år, så kreves litt tilvenning til Pages. Men bare litt. Dette er noe av grunnen til trekk i intuitivitet. En annen grunn er at de fleste funksjoner ligger under knappen (i) øverst i tittelfeltet. Her er det mange gode funksjoner, men noen krever litt for mange trykk før du når dem. Når du blir vant med måten Pages fungerer på, er det samme tilnærming i Keynote og Numbers. Skjønt vanskelig er det uansett ikke.

Pages er min foretrukne tekstbehandler

Pages er min foretrukne tekstbehandler

Det er ikke annen stavekontroll i programmet enn det som er innebygget i OSet, og den opplever jeg ikke spesielt god. Når du bruker eksternt tastatur slås stavekontrollen automatisk av, og jeg har ikke funnet noen måte å skru den på. Dette er selvsagt trekk. Men ellers har den alt jeg ønsker meg av en tekstbehandler. Derfor 9.
Jeg finner alt det jeg har bruk for når det kommer til å sette inn bilder. Det gir eg god følelse å skalere og flytte bilder i dokumentet, helt topp!
På tabeller og figurer har jeg trukket litt – det henger sammen med at antall figurer er litt begrenset samtidig som det ikke er mulig å knytte dem sammen dersom du f.eks ønsker å lage et flytdiagram. Allikevel mer enn de fleste forventer av en iPad applikasjon. En god 8 her.
Det er ikke noen støtte for tegning eller håndskrift i appen. Det må du i tilfelle gjøre i andre apper og så lime inn.
Man kan sette inn en link, lime inn eller skrive. For at linken skal bli aktiv må du sette inn et mellomrom etter linken.
Apple ønsker at skytjenester skal benyttes til fillagring. Dette er sannsynligvis årsaken til at du ikke kan organisere dine dokumenter på noen måte i applikasjonen. Alt ligger flatt i et bilde. Har du mange dokumenter blir dette fort uoversiktlig. Her er heller ikke noen søkefunksjon.
Det er heller ikke mulig å spille inn lydnotat fra appen.

 

Man skulle tro at ettersom Apple vil ha oss til å jobbe mot skyen med våre dokumenter at det var gode funksjoner innebygget. Men det er det ikke. Mange applikasjoner har vesentlig bedre integrasjon mot skytjenester enn denne. Men tilfredsstillende og pluss for eksport til Word og PDF foruten Pages eget format. Det er noen som klager på at Dropbox ikke er støttet. Det har som kjent ikke noen betydning for meg. Det er forklart på annet sted på denne siden.

Poengoversikt for Pages
Versjon: 1.3.1
Pris: kr 55
Verdt prisen: Absolutt

Konklusjon:
Dersom det er en tekstbehandler du er på jakt etter vil du bli fornøyd med denne. Den har nesten alt du kan tenke deg, og litt til. Det tar litt tilvenning før du finner alle funksjonene, men når dette sitter så er veien til Apples Keynotes (presentasjon) og Numbers (regneark) svært kort. Dette er ikke killerappen som har alt, men det den gjør leveres på en svært god måte. Anbefales på det varmeste!

PaperDesk

Presentasjonen i App Store ser riktig så bra ut. Her får man alt i et, mulighet til å
sette inn tekst med tastatur, håndskrift, tegne og sette inn bilder hvor som helst på siden. Optimistisk går jeg i gang for å se om dette er killer-appen som har alt.
Applikasjonen er forholdsvis grei å komme i gang med. Det meste forklarer seg selv, og det er lett å sette inn bilder, bytte pennefarge og justere tykkelsen. Men appen har en merkelig egenskap. Jeg benytter som oftest skjermen liggende i landskapsmodus. Det var en del funksjoner jeg bare ikke fant – så som å endre bakgrunn. De savnede funksjonene vises bare når skjermen er i portrettmodus. Tabbe!
Som tekstbehandler er den en vits. Du kan sette inn tekst ved hjelp av skjermtastatur eller eksternt, men så er det stopp. Du kan ikke endre på fonten, hverken type, størrelse eller farge! For å sette inn tekst lengre ned på siden må du trykke enter mange nok ganger. Håpløst!

Forskjellige knapper avhengig av portrett eller landskapsmodus

Forskjellige knapper avhengig av portrett eller landskapsmodus

Du får greit tilgang til bildene dine i bildealbumer. Du kan skalere bildet og sette det inn hvor det passer på siden. Men du kan ikke dreie på bildet. Når du først har akseptert plassering på siden kan dette ikke endres i etterkant. Du kan faktisk ikke en gang slette bildet!
Det er ingen figurer innebygget i programmet.
Tegnefunksjonen er en av de dårligste jeg har testet. Her er ikke noen utjevning av streken som mange andre apper tilbyr. Det eneste du får er penn i forskjellige farger og tykkelser og et viskelær til å rette opp feilene dine. Det er ikke mulig å flytte tegningene rundt på siden. Angrefunksjonen gjelder ikke her.
Håndskrift lider av det samme som over.
Du kan ikke sette inn lenker og det er heller ikke noen søkefunksjon. Det siste er like godt ettersom det er nærmest utenkelig å ha mye innhold i denne appen.
Det eneste lyspunktet er lydopptak. Det var enkelt i bruk og det er lett å spille av opptakene i etterkant. Har ikke testet lange opptak. Ser ut til at du må gå veien om iTunes om du ønsker å dele opptakene dine.
Dokumentene listes opp fortløpende og du har ikke noen mulighet for å opprette mapper eller sortere dem på annen måte.
Dersom du ønsker å dele det som du har laget gjøres det via maile eller eksport til iTunes. I begge tilfellene eksporteres dette som PDF. Jeg har ikke testet dette.

 

En annen funksjon som kunne løftet programmet er at det visstnok kan importere PDF. I følge instruksjonene skal det gå å åpne PDF fra andre apper ved å bruke «Åpne i», men det fungerte ikke hos meg i alle fall. Eneste måte vil da være å importere via iTunes. Jeg prøvde en gang, og da krasjet appen. Da orket jeg ikke mer!

Merk at grafen ikke går høyere enn til 7, høyeste poeng. På grunn av begrensninger i Numbers

Merk at grafen ikke går høyere enn til 7, høyeste poeng. På grunn av begrensninger i Numbers

Versjon: 2.4
Pris: kr 17
Verdt prisen: Nei

 

Konklusjon
Appen har utrolig nok fått 4,5 stjerner blant 44 ratings på den amerikanske App Store. Dermed er det jo en rekke brukere som er fornøyd. Dette viser hvor vanskelig det kan være å gjøre de riktige valgene når en skal ut å handle.
Det er dessverre få lyspunkter å finne, og når funksjonaliteten er gjennomgående så lav ønsker man heller ikke å benytte seg av det som måtte være akseptabelt i programmet. Dersom du er så uheldig å ha kjøpt det allerede så kan du jo håpe på at framtidige oppdateringer vil løfte totalen. Ellers er det bare å styre unna.

Pen and Paper

Er så utålmodig, har lyst til å hoppe over all tekst og gå rett på konklusjonen, men her må jeg nok besinne meg. Men noen innledning har jeg ikke tålmodighet til, så rett på!
Her er det noen som har skjønt brukergrensesnitt!!! Denne appen er så intuitiv at jeg tror du knapt kan få det bedre. Den som er på vei inn i et møte, og kommer på at hun har glemt å ta med seg notatblokken som hun alltid noterer på trenger ikke å fortvile! Kjøp denne på Appstore, last ned på sekunder, og så er du i gang med å skrive. Så enkelt er det! Alt satt rett i fingrene på meg. Det eneste jeg «slet» med var å finne dokumentasjonen, eller «help». Det ligger nemlig ikke sammen med sidene, men ute der du samler notatbøkene. Du trenger den ikke for å komme i gang, men det kan hende at du plukker opp noen tips. Og så er den så enkelt og elegant laget at det er moro! Utviklerne kan sine saker! De har forøvrig et par andre bestselgere i Appstore, og det merkes at det er lagt ned arbeid i denne appen.
Alle objekter som du setter inn, tekst, figurer, bilder, linjer og piler kan du flytte og skalere som du ønsker ved å trykke på dem. Trykk en gang til for å få opp egenskaper. Herkan du endre det meste og legge på skygge! Vær imidlertid forberedt på å måtte trykke mange ganger før egenskaper åpner seg – jeg slet i alle fall med dette. Løses forhåpentlig i neste oppgradering. Men det er virkelig elegant at man kommer til egenskaper på samme måte uansett objekt. Her er det mange utviklere som har mye å lære!
For å få opp tastaturet og skrive inn tekst er det bare å dobbelttrykke der du ønsker teksten. Om du er så heldig å ha eksternt tastatur bruker du selvsagt det. Font og andre innstillinger som farge, størrelse og skygge kan velges/ justeres før du begynner å skrive eller når som helst senere. Teksten settes inn i et rektangel som du kan flytte på og endre som du vil! HERLIG! Rektangelet kan du også fylle med farge og/eller sette ramme på i forskjellige farger. Det er ikke noe i veien for at du bruker appen til lange dokumenter, men du kan ikke ha mer enn en formatering pr tekstboks. Det betyr at dersom du ønsker å lage en overskrift med en annen font/størrelse, så må du opprette en tekstboks for det formålet. Men dette er ikke ment å være noen tekstbehandler.
Du setter inn bilder fra Bildealbumer. Disse kan dreies, skaleres og flyttes som du vil på siden, når som helst. Det irriterer meg grenseløst med noen av appene i denne testen at bilder ikke kan flyttes etter at du har plassert dem! Pen and Paper viser hvordan det skal gjøres! Første gang du trykker på bildet aktiveres det slik at du kan flytte det. Trykk en gang til (eller kanskje 5 om du er uheldig) og du får opp egenskaper hvor du kan bestemme farge og tykkelse på rammen, og legge inn så lange skygger du vil. Du kan også endre rekkefølge på objekter slik at du kan få bildet under en tekst eller annet objekt om du trenger det. Pages er fortsatt best på bilder i denne testen ettersom den byr på enda bedre kontroll, men du kommer langt med Pen og Paper. Og blant de typiske notatbøkene er denne så langt best. Den får imidlertid trekk for at bildet ser ut til å miste noe detaljer. Og så savner jeg mulighet til å beholde proporsjoner under skalering.
Det finnes apper i denne testen som er bedre på figurer. Her får du bare rektangler, ovaler og sirkler. Så får vi håpe på flere i senere oppgraderinger. Også her har du mulighet som på andre objekter til å endre egenskaper.
Tegning er heller ikke Pen and Papers sterkeste side. Eneste verktøy er penner i mange farger og viskelær. Imidlertid lar appen deg tegne utrolig tynne streker. Dette gir en sjelden mulighet til kontroll over detaljer, særlig sett i sammenheng med at du kan zoome hele 20X. Heftig!
På håndskrift får den litt trekk for linjeutjevning. Det er andre apper som pynter litt mer på min håndskrift enn denne. Du kan støtte håndleddet på skjermen og skrive, men det fungerer ikke 100%. Allikevel får Pen and Paper pluss for at du ikke må styre med et eget felt som skal flyttes, her er det mer rett på. Så håper jeg de klarer å utvikle denne funksjonen videre, da blir det knall! 24 farger tilgjengelig, og den tykkelsen du ønsker deg. Kan angre og viske ut. Er det et større felt som du vil ha slettet eller flyttet tegner du et rektangel rundt det.
Det er ikke støtte for lenker, søk eller lydnotat.
Produsenten har et forbedringspotensial på å organisere bøkene ettersom det ikke er støtte for mapper. Dersom du får mange notatbøker blir det vanskelig å holde oversikt.
Deling er noe i underkant svak. Man kan sende boka eller sider som PDF via mail eller iTunes. Du kan også laste opp til Dropbox. Men Dropbox er innenfor min definisjon av «gratis lunsj» så det gir ikke poeng i denne sammenheng (Les: neppe egnet til oppbevaring av bedriftens sensitive opplysninger eller tilstrekkelig støtte for personvern etter myndighetenes retningslinjer hva gjelder elever)

Versjon: 1.0.2
Pris: kr 11
Verdt prisen: Absolutt!!!

Konklusjon
Når du starter denne appen tenker du kanskje, her var det ikke mye. Og det er virkelig ikke mye som forstyrrer, herlig. Men ikke la deg villede til å tro at dette er en enkel app ala Penultimate – så langt ifra! Dette er bare resultatet av et vel gjennomtenkt brukergrensesnitt!
Alt ligger i fingrene fra start, og appen oppleves utrolig smooth og responsiv. Jeg skvatt nesten så bra føltes det. Zoome er en drøm, og det meste responderer kjapt – unntaket er som sagt når du skal ha opp egenskaper på objektene, da sliter du. Som du kan lese av min korte innledning ble jeg umiddelbart fan av Pen and Paper!
Det er et par ting som lugger, men man må også huske at appen er i versjon 1.0.2, og som en start er dette fantastisk! Jeg er svært spent på hva som kommer i senere oppgraderinger.
Dette er appen for deg som trenger noe raskt og enkelt og som samtidig gir deg kontroll. Super for notater i klassen og på møter. For lange dokumenter og innleveringer er det nok fortsatt Pages som ruler.
Til sitt bruk er dette en KillerAPP!

Penultimate

Her er en av markedslederne innenfor segmentet notatapper. Mine forventninger var deretter. Men før jeg gikk i gang måtte jeg tenke gjennom hvorfor jeg ikke hadde kjøpt denne for lenge siden. Da jeg startet med å teste appen husket jeg hvorfor. Den framstod for enkel. Dessuten likte jeg ikke fargene i appen – sidene er for brune for meg. Men ettersom dette er en av de mest solgte appene, så finnes det sikkert mye mer her enn det som jeg ser ved første øyekast, eller….?
Det er ikke mye å utsette på brukergrensesnittet. Her finner du deg umiddelbart til rette. Du er i gang på få minutter, vel du kan faktisk begynne å ta notater umiddelbart etter at den er lastet ned. De fleste funksjonene i appen ser du med en gang. Men et par, kanskje de beste funksjonene, var ikke så lette å finne.
La meg si det med en gang, det er mye du ikke finner i denne appen som nok er en av de enkleste i denne testen. Tekstbehandler er den så visst ikke. Her er ikke noen mulighet for å sette inn tekst med tastatur, kun håndskrift og tegning.
Jeg hadde forventet meg at det skulle gå greit å sette inn bilder, men det går ganske enkelt ikke. Det er heller ikke støtte for figurer på noen måte. Til tegning har den lite eller ikke noe å by på. Her er 6 farger som alle er litt grå eller blasse og 3 pennetykkelser. That´s it! Neppe egnet til å stimulere dine mer kreative sider.
Det er på håndskrift denne appen har sin sterke side. Jeg som har en så aldeles håpløs håndskrift får hjelp til å jevne ut linjene. Det er ofte problem med å skrive/tegne på skjerm at linjene blir «skjelvne». Dette gjør Penultimate bra, men ikke bedre enn andre. Noe av det viktgiste når du skal håndskrive er at du kan hvile vristen. Det kan du her. Velg instilligner (knappen som ser ut som tannhjul). Her er det to valg, det ene for å skru på beskyttelsen. Gjør det med en gang. Jeg liker at du slipper å tenke på ev å flytte på den, den fungerer like bra (eller dårlig) overalt på skjermen. Mens andre apper har et felst på nederste del av skjermen, bruker Penultamate en metode for å kjenne igjen hva som er penn og hva som er vrist. Dette gir større frihet, men fungerer ikke 100%. Jeg måtte noen ganger fram med viskelæret, men alt i alt en god funksjon. Men den får trekk for at det ikke går å forstørre siden eller skriftfelt.
Det er ikke mulig å sette inn noen linker. Ettersom bare håndskrift er støttet er det heller ikke noen søkfunksjon i appen. For deg som kunne tenke deg til å benytte lydnotat, så må du nok se deg om etter annen app.
Som du nå skjønner så er dette en av de minst funksjonsrike appene i denne testen. Men fra en markedsleder skulle man i alle fall forvente at det de gjør, gjør de bra. For meg er organisering av notater vesentlig, men også her skuffer Penultimate. Under «my notebooks» legger de seg etter hverandre og har du flere enn 9 notatbøker må du skrolle deg nedover siden. Håpløst for den som daglig vil ta notater.
Heller ikke når det kommer til dele eller lagre gjør denne appen det bra. Du kan maile en side som bilde, eller du kan maile notatboken som PDF eller Penultimate filformat. Dette er bra. Men du kan ikke laste opp til sky/server. Mot PC/Mac har du mulighet til å importere/eksportere via iTunes.
Penultimates har et par funksjoner som er verdt å merke seg. Den kommer med bare 3 bakgrunner, svakest i klassen. MEN du kan bruke hvilket som helst bilde fra Bildealbumer som bakgrunn, snedig. Dvs dersom du liker beige. i skjermdumpen som du ser over har jeg benyttet meg av denne muligheten. Du kan også kjøpe! flere bakgrunner. Dette burde vært inkludert, men på en annen side så åpner det for mange gode ark, som f.eks til den som skal skrive noter.
Det Penultimate gjør best er muligheten til å se alle sider i en notatbok, ordne disse i den rekkefølgen du ønsker og legge til/ slette sider. Helt til venstre for pennevalgene i hjørnet er et lite ikon som ser ut som 4 streker. Her gjemmer denne funksjonen seg.

Versjon: 3.0.1
Pris: Kr 11
Verdt pengene: Nei

Konklusjon
I poengsammendraget er Penultimate jumbo så langt i denne testen. Det blir kanskjer litt urettferdig fordi det den gjør, gjør den på en god måte. Problemet er bare alt det den ikke gjør, og denne testen er på jakt etter den ultimate appen. Dette er en markedsleder og da er det lov å forvente mer. De tjener godt på appen sin, og man skulle tro at de investerer i utvikling for å beholde en ledende posisjon. Men det virker ikke å være holdingen til utvikleren i dette tilfellet.
Bakgrunner brune som 80-tallet og 6 halvblasse farger treffer ikke min smak. Men det treffer kanskje din? Det meste som Penultamate gjør, er det andre apper i denne testen som gjør like bra om ikke bedre. Og så har de flere funksjoner. Men er du på jakt etter en applikasjon som er superenkel, fungerer strålende til håndskrift, og du liker fargene, så er dette et greit valg.

Thinkbook

Thinkbook er annerledes! Jeg har vært usikker en stund på om jeg skulle ta den med i denne oversikten. Applikasjonen gjør nemlig ikke så mye av det som vi er på jakt etter. Men jeg føler at jeg ikke har noe valg ettersom det den gjør er virkelig spennende. Noe av det som gjør iPad så interessant er nettopp at det tilbys applikasjoner med så forskjellig tilnærming til de forskjellige oppgavene.
ThinkBook har et anvendelsesområde som er rimelig bredt, fra enkel prosjektplanlegging til å skrive lange notater. Dersom du ikke har noen oppgaveplanlegger kan det hende at du ender opp med denne. Men det kan også godt hende at du aldri kommer i gang. Grensesnittet er nemlig en smule uvanlig. Det samme gjelder logikken som appen er bygget rundt.
Thinkbook er så visst ingen tekstbehandler. Du kan gjerne skrive lange avhandlinger, men her er ikke mulighet for å formatere teksten på noen måte. Den vil nok fungere langt bedre til å lage disposisjon til skoleprosjektet eller samle og organisere informasjon til en doktoravhandling.
Her er det ikke mulig å sette inn bilder eller figurer. Ingen støtte for tegning, håndskrift, lenker eller lydnotater. Den er faktisk ikke noe god på dele heller. Eneste måte å få noe ut av denne appen på er å lagre txt til Dropbox 🙁
Ja, jeg hører spørsmålet ditt – hva er det da den kan!??
Appen har en søkefunksjon som er nydelig, og en måte å organisere dine notater på som åpner spennende muligheter! La meg forsøke å forklare hvordan dette fungerer:
Du har følgende objekter tilgjengelige og kan sette dem inn hvor du måtte ønske:
Bok
Side
Notat
Prosjekt
Todo
Spørsmål, med svar

Dersom du for eksempel starter med en bok, kan du sette inn så mange bøker i denne som du vil, og sider der det måtte passe. Tenk deg følgende. Du åpner boka. Der bestemmer du selv hva som skal møte deg. Nye bøker (kapitler), notater, spørsmål som du ønsker svar på, todos enten alene eller ordnet som del av et prosjekt. Du kan sette inn hvilket som helst av objektene hvor som helst! Se bildet så skjønner du kanskje (trykk for større versjon)
Nøkkelen til å forstå denne appen er flippen på høyre side av skjermen. Fra denne setter du inn objektene. Dersom du ønsker å flytte noe drar du det ut til flippen, og så inn igjen på ønsket sted, side eller bok. Det gir en fleksibilitet som er vanskelig å forklare, men det er kult.
Søkefunksjonen er også svært kraftig. Du kan tagge ethvert objekt etter eget ønske. Dette kan du bruke som filter i søk. Du kan begrense søkene innenfor side, bok eller alle bøker. Du kan også kjøre egne søk for oppgaver (todo)! Det betyr at du kan liste opp alle oppgavene dine på et sted, uansett hvor de egentlig måtte befinne seg. Også her kan du benytte filtrering med f.eks tagger (jobb, husarbeid osv). Den samme muligheten gjelder også for spørsmål.

Versjon: 1.0.1
Pris: kr 11
Verdt pengene: Absolutt!

Konklusjon
Dersom du har en mengde tanker og ideer og ikke vet hvor du skal gjøre av dem, har du kanskje funnet svaret her. Her har du muligheten til å organisere dem og så finne tilbake – enten du følger hierarkiet eller bruker søk.
Appen er minimalistisk, nesten kjedelig. Her er ikke mulighet for farger eller annet til å pynte opp. Men det er himmelen for en som trenger å organisere informasjon. Det vil si dersom du investerer den timen eller to det tar å komme skikkelig i gang. Det følger med god manual. Det blir spennende å se hva de neste oppgraderingene gir av økt funksjonalitet, appen er fortsatt bare i versjon 1.0.1!
Lykke til, og god fornøyelse. Og husk å fortelle hvordan du likte denne, det skylder du meg 😉

Hvilke krav er stilt?

 • Ikke «gratis lunch»
  • Ettersom alle som serverer gratis lunch har en agenda så styrer jeg klar av disse. Det betyr at f.eks Evernote, Google-whatever og en rekke andre ikke blir vurdert. Du kan lese mer om hvorfor vi ikke kan benytte slike tjenester i skolen på denne posten. Dette betyr også at jeg ser helt bort fra Dropbox.
 • Intuitiv
  • Det skal være enkelt å forstå applikasjonen
  • Det skal være raskt å komme i gang
  • Avanserte funksjoner må gjerne være der, men ikke forstyrre enkeltheten
 • Tekstbehandling
  • Fleksibilitet mht fonter, størrelse og farge
  • Enkelt å skrive og redigere tekst.
 • Bilder
  • Mulighet til å sette inn fra bildealbumer
  • Lime inn (ja, det er mulig uten å mellomlagre. Les hvordan i denne posten)
  • Mulighet til å manipulere dem i appen etter at du har satt dem inn (flytte, størrelse etc)
 • Figurer og tabeller
  • Figurer som kan settes inn i dokumentene
  • Støtte for tabeller
  • Diagrammer
 • Tegne
  • Gode tegneverktøy
  • Gjenkjenne figurer
 • Håndskrift
  • Mulighet for å ta notat med fingeren eller stylus
  • Flytte og skalere størrelse i etterkant
  • Skriftutjevning
  • «Håndleddstøtte»
 • Linker
  • Kunne sette inn url (lenker til websider)
  • Koble lenker til objekter
  • Pluss for lenking internt i programmet
 • Søkefunksjon
  • Gode søkemuligheter
  • Søke gjennom alle dokumentene i appen
 • Lydnotat
  • Enkel i bruk
  • Mulighet for eksport av lyd (dele)
 • Organisering
  • Mulighet for å organisere dokumenter, bøker, notater
 • Laste opp/ned til sky
  • Jeg tar det for gitt at du har en fleksibel løsning til privat sky, og denne funksjonen er derfor ikke kritisk. Imidlertid gir det pluss dersom dette også er håndtert i appen.
18 replies
 1. Morten
  Morten says:

  Følger bloggen med stor interesse, og slike tester er velkomne. Nye apper for meg med unntak av Pages.

  Har selv testet Elements, iAWriter og Plaintext. Der er fokus på en ren tekstbehandlingsopplevelse. Med Camera Connection Kit og eksterntastatur (USB) funker det strålende.

  Svar
 2. Torbjørn Litlere
  Torbjørn Litlere says:

  Hei.
  Jeg tester Mobilenoter og Evernote til notater. Disse har ikke samme funksjonalitet i forhold til formatering av tekst og oppsett men har andre fordeler.
  Mobilnoter på iPad og program på pc gir mulighet til å synkronisere Onenote notatbøker. Dette er svært bra da Onenote er et fantastisk program. tilgang til notater, redigering, deling og oversikt over notater. Mobilenoter koster penger.
  Evernote har enkel eller ingen mulighet for formatering av tekst men d kan sette inn bilder, lyd og ta bilder som settes inn i notat. Synkroniserer med sky og du har tilgang fra pc, Mac og androide telefon. For å dele notatbøker for redigering koster dette penger.

  Fordelen med disse er det å kunne ha oversikt over mange notater. Ulempen er enkel editor.

  Svar
 3. erling
  erling says:

  Supert at dere følger opp med egne erfaringer. Dermed får innlegget større verdi for enda flere 🙂 (og så er det hyggelig for meg å få litt respons 🙂

  Flere apper er under test så nytt innhold blir lagt ut fortløpende på denne siden.

  Svar
 4. Svend Andreas Horgen
  Svend Andreas Horgen says:

  Hei, dette var et bra innlegg. Veldig fin ressurs som jeg kommer til å følge med på fremover. I fall det har interesse, så sjekk ut http://app-dugnad.wikispaces.com/ og evt. http://blogg.itfag.hist.no/tag/iPad hvor vi også skriver om iPad-erfaringene våre fra tid til annen. Min favoritt-notat-app er ikke en vanlig notat-app, men tankekartprogrammet iThoughts HD (video-omtale på ovennevnte blogg). Den har åpnet øynene mine for mer effektiv notering under møter, konferanser etc.

  Svar
 5. Jan Gamre
  Jan Gamre says:

  Jeg må innrømme at for møtenotater på iPad bruker jeg den enkleste av alle; «Notater» som følger med iPad ut av boksen. Ikke noe krims krams, den bare virker. Den gjør det den skal, også på iPhone. Noen ganger skriver jeg håndskrift i Penultimate eller Adobe iDeas. Så må jeg innrømme at jeg har blitt avhengig av Evernote. Evernote til 250,- kr i året er blitt hub’en i mitt informasjonsarbeide sammen med mail og web (Instapaper). Evernote utgir seg ikke å være «free lunch» sånn som jeg ser det, og jeg klassifiserer forretningsstrategien til Evernote noe annerledes enn hos Google. Men det er mulig jeg har blitt nærsynt:) Den er fantastisk å jobbe med på tvers av alle mulige duppeditter og applikasjoner. For meg er Evernote det nærmeste jeg kommer OneNote, men på en langt mer åpen og tilgjengelig platform. iThoughts brukes også for å lage oversikter når jeg sliter med å få hodet til å tenke klart. Hmm.. Ultimat NOTAT app består av en samling app’er for min del.

  Svar
 6. Jan Gamre
  Jan Gamre says:

  Liker Pen And paper så godt at jeg må trekke den inn i min artikkel om iPad som interaktivt whiteboard. Muligheten for å distribuere undervisningsmateriale som PDF overgår Adobe iDea sin jpeg evne. Bra jobba, Erling!

  Svar
 7. Øyvind Solstad
  Øyvind Solstad says:

  Flott test! Jeg bruker flere av appene; Note Shelf, Penultimate og Pages.

  Jeg synes at det siste punktet i testen har fått altfor lite betydning. Du skriver:

  «Laste opp/ned til sky
  Jeg tar det for gitt at du har en fleksibel løsning til privat sky, og denne funksjonen er derfor ikke kritisk. Imidlertid gir det pluss dersom dette også er håndtert i appen.»

  Det må være en funksjon i appen som tillater dette. Og der er det veldig forskjellige løsninger. I den innebygde appen som heter «Notater» (som Jan Gamre nevner), må man f. eks. synce med iTunes for å få notatene over. Det er etter min mening en svært dårlig løsning.

  Jeg har etterhvert kommet til at jeg ikke engang vurderer en app som har en eller annen kobling mot en skytjeneste. Om jeg ikke er sikker på at jeg har notatene oppdatert på nett tar jeg rett og slett ikke sjansen på å bruke den. Tenk å sitte en hel dag å notere og så går iPaden i bakken før du får syncet?

  Jeg bruker Evernote fordi syncingen er genial, og alt jeg samler og noterer er tilgjengelig både på Macen, iPaden og iPhonen – OG på nett.

  Svar
 8. Erling
  Erling says:

  @Øyvind Solstad
  Takk for tilbakemelding!
  Jeg her helt enig med deg i at det er kritisk hvor gode programmene er til å dele – og det er derfor også behørlig kommentert i hvert enkelt tilfelle. Og jeg må nok innrømme at teksten som du sikter til fra kriterier er missvisende. Legger det på todo lista mi (i ThinkBook) og gjør en oppdatering når jeg får tid. Takk!
  Takk også for at du deler dine erfaringer! Veldig nyttig for leserne av denne siden!

  Svar
 9. Torlit
  Torlit says:

  @Øyvind Solstad Veldig enig i dette! Jeg jobber med en basispakke av Apps til lærere og elever i vårt prosjekt med iPad i vgs. Sky løsning er avgjørende for valg av App. Setter opp WebDav på egen server. Alle apps som skal hente filer/lagre må funke mot Webdav. Kompabilitet mot PC, Mac, Androide er også viktig da vi lever i en mangfoldig verden!

  Svar
 10. Jan Gamre
  Jan Gamre says:

  @Øyvind Solstad Ettersom jeg bruker Evernote mailer jeg mine notater rett dit. For meg er det en tilfredsstillende eksport. Og den er bare et klikk unna. Jeg er i prinsippet enig i at en god notat app bør ha en god exportfunksjon. Jeg er en enkel mann fra Gjerdrum og er nok ikke den mest avanserte av folkene som følger med her;)

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Read More: RIKT -Ressurs for IKT » Stortest: Jakten på den ultimate NOTAT-appen […]

 2. […] kompabilitet og samarbeidsløsninger dukker opp og alle disse finnes det gode svar på. For test av notatverktøy se også artikkel hos RIKT ved Erling […]

 3. […] gå rett til Pages først som sist. Du kan lese en stortest av notat APP’er på bloggen til RIKT. For å strukturere informasjon har jeg god hjelp i Evernote i kombinasjon med mitt stadig voksende […]

 4. […] Hvis du vil lese mer fra Erlings test om ulike notat-apper går du hit. […]

 5. […] Dersom du lurer på hvilken app du skal bruke til å gjøre notater og skrive dokumenter i kan denne posten være aktuell for deg: Stortest: Jakten på den ultimate NOTAT-appen. […]

 6. […] bruker jeg Pages og WordPress APP. Du kan lese en stortest av notat APP’er på bloggen til RIKT. For å strukturere informasjon, slik som for noen av artiklene jeg har skrevet her, har jeg god […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.