, , , ,

Har lyst til å kjøpe iPad, men hvilken?

Råd til deg som vurderer å kjøpe iPad, til deg selv, jobb eller skole, men ikke helt vet hvilken modell.

Har du ikke hatt iPad, men lurer på å kjøpe deg en, så må jeg først og fremst si stopp! Det er ikke noe å lure på. iPad er alt det du tror, og mye mer. Det er sterke saker! Et skudd og du er hekta. For deg som lurer på om ekteskapet/ forholdet tåler belastningen – styr unna!

iPad finnes i utgangspunktet med lagringskapasitet på 16, 32 og 64 GB. Foruten å bestemme størrelse på lagring må du bestemme deg for om du skal ha med eller uten mobilt bredband/GPS. Til slutt er det fargevalg, hvit eller sort. Det siste kommer jeg ikke til å kommentere – det er kun smak.

Det første du bør gjøre er å ta tak i penn og papir (stakkars, ettersom du ikke har iPad..) Lag en liste over det som du tenker du vil bruke den til. Det kan være smart å ta utgangspunkt i de situasjonene hvor du tror du kommer til å bruke den. Til privat bruk kan det være: underholdning i ferie og på reiser, kommunikasjon (sosiale medier), til å finne fram med bil/båt (navigasjon), skrive dokumenter, jobb, presentasjoner, erstatning for PC, i sofaen, på hytta/båt. Så ser du for deg hva du skal gjøre med den i de forskjellige situasjonene.
Dersom musikk og video kommer høyt på listen din, vil dette kreve plass. Du bør ikke undervurdere dette behovet! Det er utrolig kjekt å slange seg ned med et headset når man skal kose seg! En musikksamling kommer fort opp i 10 GB (hele min samling  som ligger på serveren er på 81,3 GB og er ikke spesielt stor) og så kan du regne 0,8-1,6 GB pr film avhengig av hvor god oppløsning den er rippet i. Hvordan du ripper dine DVDer og overfører dem til iPad kan du lese her.
Som hovedregel krever ikke programmer mye plass. Unntak er for navigasjon hvor løsning for Europa kommer opp mot 2 GB. En del avanserte spill vil også ta mye plass.
Det neste som tar overraskende mye plass er bilder. Videosnutter får man også en del av etter hvert. Det er jo så enkelt å ta opp ungene når dere alle er samlet i stua, på hytta, båt osv.

Mitt første prosjekt i iMovie

Det er enkelt å redigere video i iMovie for iPad. Trykk på bildet for å lese mer.

I tillegg er det jo moro å ha med seg bilder til å vise fram til svigers…
Du vil bli overasket over hvor mye du kommer til å fylle din iPad med. Og du skal jo ha den noen år… Det er også verdt å merke seg at du enkelt kan koble opp iPaden mot TV eller projektor og nyte innhold i HD! Har du AppleTV kan du sende filmene trådløst via den til TVen.
Dersom du er mer avansert bruker, har du gode muligheter til å koble iPad opp mot PC/ Mac eller server og så streame alt multimedialt innhold over trådløst nett. Men det blir straks mer krevende når du er utenfor hjemmet. Mulig jeg i framtiden kommer med en bloggpost som forteller hvordan du gjør dette. Men sitter du på hytta med mobilt bredbånd så er dette neppe en god løsning uansett – da trenger du innholdet på din iPad.

 

Jeg kjøpte 32 GB iPad2, og det er vel ca 2 måneder siden. Nå har jeg bare 1,3 GB ledig. Da har jeg ikke lastet opp noe musikk – musikksamlingen har jeg på en iPod Classic til å dekke det mobile behovet, og en del på min iPhone. Jeg har riktignok 5 filmer liggende som tar opp 4 GB. Resten er i hovedsak programmer. Jeg har nok i overkant mye med mine 230 apper, men så er jeg ikke noen typisk bruker.

Et annet element før du bestemmer hvor mye lagringsplass du skal ha: Hvor gøy synes du det er med teknologi? Dersom du er ganske interessert så kommer behovet for plass til å bli større enn det du tror. Dersom du ikke interesserer deg for teknologi, så slipper du billigere unna, så fremst det ikke er andre i familien som tar brettet i bruk…
Oppsummert på dette med plass: Regn med at i løpet av de 3-4 årene du skal ha iPaden så kommer du til å fylle opp med dobbelt så mye som det du har regnet ut. Dersom du tror det holder med 16 GB, bør du med andre ord gå opp et nivå. Er du sikker på at 8 hadde vært nok, så går du for 16 GB. Men mange med meg burde nok gå for 64 GB. Jeg håper det komme en 128 GB versjon! Ikke at jeg trenger det, men da hadde jeg hatt plass til 12-15 filmer og i alle fall halve musikksamlingen, kjekt å ha….

Neste spørsmål er om du trenger 3G/mobilt bredbånd. For de fleste vil dette være enklere å svare på. Jeg har mulighet for mobilt bredbånd (innebygget plass til SIM) på min, men har knapt brukt det. 80% av tiden er jeg på trådløs sone, jobb, kunderbesøk eller hjemme. Når jeg er utenfor hjemmet, er det svært enkelt og uteknisk å koble opp iPad mot iPhone og la telefonen være modem. Du kan lese i denne posten hvordan det gjøres. Grunnen til at jeg foretrekker å bruke mobilen som modem er at når jeg aktiverer mitt tvillingkort (Telenor), får jeg ikke lengre samtaler inn på min mobil. Dersom du har eget abonnement kun for iPad er det en annen sak. , men som sagt noe du i de fleste tilfeller kan løse via mobil. Skal du bruke iPad mye på hytta/ båten/ bilen kan det sikkert være lurt med 3G, men ikke nødvendig.
Jeg bruker derimot GPS mye med iPad. Særlig i seilbåten hvor iPad er kartplotter. Det er også kjekt å ha i andre sammenhenger, f.eks når du tar bilder med iPad, da legges GPS data inn i bildene slik at du kan få opp på kart hvor de er tatt. Skulle du senere angre på at du ikke kjøpte med GPS finnes det eksterne å få kjøpt. Jeg har sett priser på ca $100.
Dersom du ikke trenger innebygget mobilt Internett (3G) eller GPS sparer du ca kr 1000 med å droppe dette.

Når du skal ha mobilt bredbånd (3G)!
Her er par gode råd: For meg var det enklest å legge til tjenesten Mobilsurf (Telenor) på mitt vanlige abonnement, kr 99/ mnd. Dette inkluderer 500 MB, noe jeg aldri har vært i nærheten av å bruke. Det holder lenge til alle normale behov, men IKKE til nedlasting av mulitmedialt innhold, det gjør jeg på PC. Så har jeg et tvillingkort i iPaden som koster kr 32/ mnd. Når jeg bruker iPad på mobilt Internett går det av samme konto som telefonen, og tærer altså på de totalt 500 MB. Men som jeg har sagt lengre opp er ulempen at innkommende samtaler ikke fungerer tilfredsstillende – telefonen ringer bare en gang, og du ender opp med å måtte ringe tilbake. De fleste klarer seg greit uten SIM ettersom du kan koble deg opp mot mobilen som nevnt lengre opp i denne posten.

Har du planer om å laste ned innhold og bruke iPaden mye på mobilt Internett vil jeg ikke anbefale denne løsningen. Da bør du ut på shopper’n for å få eget abonnement til iPaden. Undersøk prisen hos de forskjellige operatørene – IKKE vær lojal! Post- og teletilsynet har oversikt over hvilke som er billigst. Det kan være en grei regel å starte lavere enn du tror, og så øke på. Her er min erfaring at man bruker mindre mobilt Internett enn det du tror. Jeg hadde avtale på 5 GB en gang og kunne bruke nærmest ukritisk, men selv da klarte jeg ikke å komme opp i 500 MB! Men nok en gang, skal du laste ned mye er dette en annen sak.

For skoler
Igjen bør man tenke nøye gjennom hva man skal bruke brettene til. Vær klar over at det vil dukke opp mange bruksområder som du ikke har tenkt på nå. Men de fleste skoler kommer fort til konklusjonen at de ikke har behov for GSM/GPS. Skjønt innenfor Connect (les om Connect her) vil man få god nyte av GPS.
Lagring bør på en skole i hovedsak skje mot skyløsning, og da har du ikke behov for så mye intern lagring. De fleste skoler ender opp med 16 GB. Dette henger selvsagt sammen med pris, og at de aktuelle appene ikke tar så mye plass. En iPad til skolebruk skal som oftest ikke romme så mye multimedialt innhold (musikksamlinger og filmer) som en privat iPad. Du kan lese litt mer her om fillagring i skole. Men man må uansett tenke seg godt om, dette er tross alt en datamaskin som har 3-5 års levetid. En tanke til: Dersom man går for 1:1 utbredelse og eleven skal «vokse sammen» med iPaden vil det bli et savn for de fleste at de ikke kan ha med seg mye musikk. Har dere råd til 32 GB er det å foretrekke. Ev oppfordrer jeg skolen til å sørge for nok lagringsplass for elevene i skyen slik at de kan legge til litt snacks.

Ta gjerne kontakt dersom dere ønsker råd før beslutning så diskuterer vi dette nærmere ut fra din skoles forutsetninger.
Vi selger ikke iPader, men har partnere på salg av enheter og på finansiering, så det kan vi også være behjelpelige med.

Pris:
Jeg skriver med hensikt ikke noe om priser. Det vil kunne variere avhengig av hvor du kjøper, og også over tid. Det finner du uansett lett fram til på nettet.

Legg gjerne igjen spørsmål i kommentarfeltet. Dersom du er profesjonell aktør (skole/ bedrift), så ta gjerne kontakt direkte.

Se også disse postene:
Jobb effektivt på iPad med eksternt tastatur.
Jobb kjappere, smartere og morsommere på din iPad.
Er det noe du lurer på?
Koble iPad til TV

Lykke til!

Og som alltid, dersom du har hatt nytte av det som står i posten er det fint om du kan trykke «like» øverst i posten. Det hjelper andre å finne fram til det beste stoffet. Takk!

1 svar
  1. Aina
    Aina says:

    Da jeg er i ferd med å kjøpe meg en iPad, surfer jeg rundt for å finne ut hvilken str. osv jeg trenger. Bl.a skal jeg på en 3 ukers Europa-reise, der jeg har bestemt meg for å legge inn både filmer og bøker. Din veiledning her kom opp under søkingen min, og bedre presentasjon kunne jeg ikke ønsket meg!
    Tusen takk for svært nyttig og velskrevet veiledning for vanlige folk!

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.