, , ,

Kostnadskutt ved innføring 1:1 – hvordan er det mulig?

Mange har begynt å vurdere mulighet av digitale verktøy 1:1 i grunnskolen, men dette er sett på som for dyrt. Til alles overaskelse viser det seg når en gjør regnestykket så går det i pluss – økte bevilgninger er ikke nødvendig!
Det er et økende fokus på digitale verktøy i grunnskolen. Med iPad ser man en rekke gevinster som går på økt fokus, økt motivasjon, bedre samarbeid mellom elever og ikke minst økt elevproduksjon. Vi får stadige rapporter om underytende elever – som finner relevans i denne plattformen og som plutselig får interesse for skolearbeidet
. Skriving øker – og skolene rapporterer at nå produserer elever mer på kortere tid og med høyere kvalitet!

Så tenker mange at hadde vi bare hatt penger så… I RIKT har vi jobbet sammen med en del skoler og kommuner for å se på hvordan et slikt regnestykke ser ut. Til alles store overaskelse viser det seg at mange skoler går økonomisk i pluss ved å innføre en iPad til alle! Det virker rart at ved å øke PC-tettheten fra 1:3 til 1:1 så skal det totale kostnadsbildet går ned! Men dette har en enkel og logisk forklaring. På en skole med 300-350 elever har man kopi/printbudsjett gjerne i overkant av 150.000. Når alle elever har iPad vil man spare tid og penger ved å distribuere elektronisk i stedet for på papir. Dersom vi tar høyde for ca 350 iPader så har dette en leasingkostnad på kr 900 årlig pr iPad. Dermed dekker man inn ca 50% av kostnaden gjennom reduksjon av print/kopi.

Den nest store posten er drift og vedklikehold av dagens PC-park. Dette er både tidkrevende og dyrt. Ikke gir det en tilfredsstillende løsning i skolen heller ettersom det gjerne tar 20 min å få alle elever logget på. Drift av iPader kan nå gjøres så enkelt ved bruk av MDM at dette reduseres til et par hundre kroner i året. Drift og vedlikehold av 100 PCer på en skole overstiger ofte 150.000 i året dersom man tar med alt – og dersom man også tar med innkjøpsprisen på nye enheter er det lett å se at en iPad til alle elever blir et svært godt regnestykke.

Apps som kjøpes inn til skolen vil kunne gjenbrukes når elever går ut av skolen og nye kommer inn. Dette er en begrenset investering. Man må selvsagt også ha mappe til iPadene, men dette er en forholdsvis beskjeden investering.

Det som også meldes fra skolene er at med iPad 1:1 blir behovet for å ta enkeltelever ut av klasserommet stetkt redusert. Dette til beste for eleven, og på sikt vil dette også kunne gi en økonomisk gevinst.

Det aller viktigste er selvsagt ikke å spare penger, men å legge til rette for at elever skal få et læringsmiljø som stimulerer kreativitet, øker opplevelsen av mestring og bidrar til læringsglede.

Ta kontakt med oss i skjemaet som du finner til høyre så forteller vi deg mer om hvordan din kommune kan dra nytte av de spennende mulighetene som ligger her.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.