Trenger vi iCloud?

Jeg har sagt det om og om igjen på denne bloggen, ”There is no such thing as a free lunch”. Og nå sier jeg det igjen.

Apple har kjørt høyt ut med sin iCloud. Faktisk så høyt at som regel når jeg snakker i forsamlinger om skyløsninger så er det alltid noen som sier iCloud. Nok en gang har Apple vist seg som en dyktig markedsfører.

La det være sagt med en gang. iCloud er en god tjeneste. Det har den til felles med alle populære skytjenester som de du finner på f.eks Google, Dropbox og Facebook. Men dessverre rammes iCloud av det samme problemet. Alt du legger opp på denne tjenesten legges på servere hvor amerikansk rett og politisk regime rår. Og den tradisjonen er som kjent ikke forenelig med god praksis her hjemme på berget hvor personvernet heldigvis fortsatt har verdi.

Bruker så jeg iCloud? Jepp, det gjør jeg, men jeg er bevisst på hva jeg bruker den til. Alt det som jeg ønsker å dele med hele verden deler jeg uten å blunke med slike offentlige skytjenester. Dersom innholdet er av en slik art at det kan legges igjen på et kafébord eller glemmes på bussen uten at jeg ergrer meg, så kan jeg også laste det opp på en offentlig skytjeneste.
Et annet forhold er at iCloud inkluderer 5 GB gratis, når du overstiger dette må du starte med å betale, og det går ikke lange tiden før du er der. Ja, ja tenker du, når den tid kommer så får jeg heller flytte backup til den lokale PC/Mac. Sorry mac, det går ikke! Du kan bare ha backup et sted, og i det øyeblikket du ønsker å endre fra iCloud til lokal maskin får du beskjed om at alt innhold slettes – og tro meg, du sitter igjen med en iPad som er slik den var da den kom fra butikken. Du kan selvsagt laste ned alle apper på nytt uten kostnad – de følger kontoen din, men alt innhold er borte, alle dokumenter, innstillinger…
Det betyr i praksis at jeg IKKE bruker iCloud til backup av min iPad eller iPhone. Mine tanker får de aldri! Backup gjør jeg selvsagt, og det trådløst opp mot min PC (her er oppskriften på hvordan du setter det opp). Jeg synker selvsagt heller IKKE mine dokumenter og data opp mot iCloud. Men jeg ser det praktiske i å dele mine kontakter, kalender, påminnelser og bokmerker sømløst mellom min iPad og iPhone.

Så en liten advarsel. Jeg var så uheldig å skru på synkronisering av dokumenter til iCloud – skulle i en situasjon vise noen hvordan dette gjøres. Det viste seg at for å skru av denne funksjonen ble alle mine Pages dokumenter slettet! Helt utrolig at Apple er villig til å gå så langt for å lime deg til sin tjeneste. Og nok en grunn til å styre langt unna. Heldigvis hadde jeg backup av min iPad på PCen slik at jeg ikke mistet annet enn tiden det tok å rulle dette tilbake.

Du er kanskje ikke så restriktiv på ditt privatliv som det jeg er, og det er selvsagt OK. En ting er hva voksne reflekterer seg fram til. En helt annen sak er hva vi introduserer til barn. Skoler og andre formyndere har et ansvar i forhold til personvernet som neppe er forenelig med de offentlige skytjenestene.
Privat skytjeneste kan du skaffe deg for en rimelig penge, hvor du ikke lengre trenger bekymre deg for sniking og hvor du kan ha uendelig mye lagringsplass.

Som alltid. Dersom du finner denne posten interessant så trykk ”like” øverst på siden. Da hjelper du andre med å finne fram til det interessante stoffet. Takk!

2 replies
  1. Ing-janeth Bruun
    Ing-janeth Bruun says:

    Har nettopp tatt ibruk icloud, og bildestrøm. Godt du skrev dette, for nå har jeg sendt dokumentene mine til Evernote via epost. Slo av icloud for dok og notater, og riktig alt forsvant! Har nå lagt dem tilbake på pages, lettvint fordi jeg ikke har rukket å produsere så mye. Takk forgode tips. Jobber forresten på Svarholt skole, men har ikke timer i «ipod- klassen». Skulle gjærne deltatt i det nye prosjektet, men Oslo blir for langt unna i en travel skolehverdag!
    Mvh Ing-Janeth Bruun

    Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] jeg har skrevet andre steder på denne bloggen er det ikke å anbefale å bruke iCloud til backup av din iPad eller iPhone. Dette gjør du enkelt […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.