Sky og øl... til skolebarn?

Klarte ikke helt å bestemme meg for overskrift denne gang…

For tiden er det mye fokus på skyløsninger. Den har ikke blitt mindre etter at iOS 5 kom og tilbyr alle sine brukere «hele» 5 GB gratis lagring i skyen. Og det er nok av annet snacks å tygge på selv for den som ikke har iPad. Jeg nevner raskt Google med alle sine gratis lunsjer, Amazon, Live, Dropbox, Evernote, Facebook og jeg kunne sikkert fortsatt ned siden med diverse navn og merkevarer. Du finner en del fellestrekk ved disse tilbyderne. De er tilsynelatende gratis – i alle fall det første skuddet. Alle vil ta vare på dine filer og din private informasjon. Og de framstår alle som veldig snille, og absolutt ikke som komersielle.

Videre lagrer de alle informasjon om deg langt utenfor Norges politiske og juridiske system. Hvor det er vil de sjelden fortelle deg. Det de samler om deg gjennom flere år overgår langt det Stasi visste om sine innbyggere. I snillehtens navn bygger de fleste av disse en profil gjennom å systematisere all denne informasjonen. Denne har stor komersiell verdi for markedsførerne som da kan nå deg mer treffsikkert. Sikkert OK det også – det gir jo en gratis tjeneste, og så blir reklamen mindre kjedelig ettersom den er tilpasset dine interesser. Ettersom tjenestene jo er gode blir du avhengig av dem, og du fyller stadig mer innhold her – og må oppgradere til pro eller hva de nå kaller det. Da koster det. Og så får de enda mer innhold slik at de kan bygge mer profil…

Hvorvidt du vil inn i dette eller ikke er opp til deg. Men du burde ikke gå inn i dette med øynene lukket, det er en av grunnene til at jeg skriver dette. Dersom du ikke har noe imot å dele med andre det som du laster opp, og ikke vil komme til å angre på at store multinasjonale selskaper har kartlagt deg til minste detalj, så vær så god! Det blir som med alkohol, vi vet at i store mengder er det skadelig, men nyter det allikevel i små, vi er da voksne som kan passe på oss selv! La oss bare håpe at de har sikret din informasjon bedre enn det Sony gjorde. La oss vider håpe at de fortsatt er snille komersielle selskaper om 10 år, at de ikke er kjøpt opp i mellomtiden av noen som ikke er så velmenende.

Så var det barna da. Jeg vet ikke om en eneste lærer som gjerne serverer et glass øl til sine elever, tross at de vet at det ikke er farlig med et glass. Men jeg vet om en rekke som uten videre forutsetter at de samme barna skal benytte de overfor nevnte skytjenestene i det daglige skolearbeidet. Ja, det er en god del supre tjenester, ellers ville vi ikke brukt dem, men skal det alene være god nok grunn til å ta slike sjanser på barnas vegne?

Og så finnes det like gode skytjenester som man enkelt kan få opp på skolen, under skolens kontroll. Ingen som bygger profil, ingen reklame. Billigere er det også.

Nå henger ikke denne posten helt på greip. Det finnes jo ikke noe gratis tilbud om øl i skolen.

Skål!

Som alltid. Dersom du liker denne posten så vis det med å trykke tommel opp – denne gang forventer jeg også å få noen tomler ned. Uansett hjelper det andre å finne fram til det interessante stoffet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.