Apple TV byr på stille revolusjon i klasserommet!

Endelig var den der – det som vi har ventet på med spenning og lengsel. Den optimale klasseromsgadgeten, lærerens drøm.
Det var da voldsomt tenker du, hva er det han fabler om nå da? Det gjelder Apple TV. Hva? Men det er jo et hjemmeprodukt og har ikke noe med skole å gjøre. Vel, dersom du leser videre så skal jeg fortelle deg hvordan denne lille boksen har kraft til å gjøre en mengde små mirakler i ditt klasserom.

Endelig har deling av skrivebordet blitt tilgjengelig trådløst! Kanskje du med første tanke ikke får øye på hva dette betyr, så jeg skal forsøke å gi deg noen små drypp her.
Nå kan læreren kan ta opp sin iPad og dele det som han har på skjermen med klassen over en projektor. Uten å være koblet til med kabel. Ikke lengre angst for at kabelen skal ramle ut. Endelig frihet til å bevege seg rundt uten kabel. Det betyr også at elevene kan gjøre det samme! Tenk deg: Elevene jobber med fagstoff, og en av dem støter på et problem som har interesse for hele klassen. I løpet av 4 sekunder er elevens skjermbilde oppe på projektoren slik at hele klassen kan se det! Eller enda bedre når denne har gjort noe glupt som klassen kan lære av – de samme 4 sekundene og det deles. Ingen som reiser seg, ingen venting med påfølgende uro, alt foregår der og da, uten bråk. En stille revolusjon i klasserommet!
Vi akspeterer å måtte ventet noen minutter når en elev skal presentere foran klassen, men vi har aldri før tatt oss bryet med å hente opp elevens skjerm for alle de viktige små dryppene som skjer gjennom dagen. Det har rett og slett tatt for lang tid. Nå kan vi spontant dele det som måtte være av interesse – der og da!

Så enkelt får du bildet fra din iPad trådløst opp på projektoren via Apple TV

Hvordan fungerer den?

Det hele fungerer over det lokale nettverket, og de som skal dele skjerm må være på det samme trådløse nettet som Apple TV er koblet opp mot. Dette gir som sagt mange herlige muligheter. Med større frihet følger alltid større ansvar. Og selvsagt vil noen elever benytte anledningen til å sende uønsket innhold opp på projektoren foran klassen – også fra andre steder på skolen. Denne muligheten for hærverk bør etter mitt syn behandles på samme måte som annet hærverk, med holdningsarbeid.

Jeg sørget for at Apple TV var skrudd på og hadde tilgang til det trådløse nettverket. Det var alt som trengtes – iPaden fant den automatisk. For å komme til «knappen» på iPaden sveiper du opp med 4 fingre eller dobbeltrykker på hjemknappen. Du sveiper fingeren mot høyre på linja som kommer opp, og får tilgang til knappen. Se bildet. Bildet er oppe på et par sekunder. Ikke bare bildet, men også lyd blir spilt av på denne måten. Kjekt dersom du har et videoopptak. Det eneste som var skuffende er at bildet på projektoren ikke ble 100% skarpt. Det ser ut som om oppløsningen er lavere enn om man bruker kabel, og det er en skuffelse. Bilder og klipp fra galleriet har derimot ikke noe synlig kvalitetstap, så det er å håpe at senere oppdateringer byr på bedre oppløsning. Men jeg kommer til å bruke dette i undervisning, det er helt klart. Når det trengs høy oppløsning setter jeg bare inn kabel som før.

Det ligger 3 viktige forhold bak denne nyttige funksjonen. For det første har iOS 5 nå endelig blitt sluppet. Dernes har Apple TV kommet med en nødvendig oppgradering. Og så har endelig Apple TV blitt tilgjengelig i Norge. Og det koster ikke stort, såkalt veiledende for kr 848 inkl MVA, og det er overkommelig.
For deg som ønsker å ta dette i bruk så må du altså sørge for at alle brukerne har oppgradert sine iPader og at du har en oppgradert Apple TV. Denne siste kobler du til projektoren eller en TV.
Det som du trenger å være obs på er at Apple TV bare har HDMI ut. Du må derfor sørge for at din projektor/TV kan ta HDMI inn. Dersom dette ikke går, må du også skaffe deg en overgang fra HDMI til VGA. Fant i farta ikke noen i Norge som forhandler dette, så dersom noen av leserne har tips så legg det inn som kommentar.

Så et forhold til som er greit med Apple TV. Koblet opp på lanet over Wi-Fi får man også fantastiske muligheter til å del medieinnhold fra en sentralt plassert server. Vær bare OBS på hva som er lovlig å distribuere.

Kos deg, og husk dersom du har noen trivelige erfaringer så setter vi andre pris på å få dele dem med deg. Skriv en kommentar 🙂

Og som vanlig. Dersom du liker posten så vis det ved å velge tommel opp øverst i posten. Da hjelper du også andre å finne fram til det stoffet som har størst interesse.

5 replies
  1. Asbjørn Sortland
    Asbjørn Sortland says:

    De fleste prosjektører har DVI inngang i tillegg til VGA. En HDMI-DVI kabel er derfor tingen, en slik får du f.eks. på Eplehuset for 399,- Fordelen med DVI kontra VGA er at det digitale signaet beholdes, det skjer ingen konvertering. Ulempen med både VGA og DVI er imidlertid at kablene ikke overfører lyd slik som HDMI kablene gjør. Det betyr at du må overføre lyden fra Apple TV til en ekstern forsterker via en optisk digital lydkobling. Det er desverre ikke mulig å koble til lyd via en vanlig analog hodetelefonutgang.

    Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] linke til gutta bak RIKT (ressrurs for IKT) som har skrevet en mer utfyllende sak om det de kaller en stille revolusjon i klasserommet.  Del dette:TwitterFacebookLik dette:LikeBli den første til å like denne artikkelen. Dette […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.