Sveip opp med 4 fingre og du får tilgang til fleroppgavelinja

iPad har en rekke kjekke funksjoner. Mange av disse er godt kjente for de fleste, men noen er litt bedre gjemt. I denne korte posten vil jeg gjøre deg oppmerksom på et par du kanskje ikke var klar over.

Nå som iOS 5 har kommet og disse funksjonene er tilgjengelige for alle synes jeg det er på sin plass å hente denne posten opp igjen. Den ble skrevet for noen måneder siden, den gang iOS 4.3.3 gav noen få av oss disse kjekke forsmakene på iOS 5. Nå er dette tilgjengelig for alle! Bli effektiv med iPad!

For de av oss som bruker iPad til produksjon er det svært viktig og raskt kunne hoppe mellom programmer. De fleste av oss har fått med seg at ved å dobbelttrykke på hjem-knappen så får du opp listen over siste brukte programmer. Dersom du ikke ser appen med en gang kan du sveipe mot venstre for å finne den. Et kjapp trykk på ikonet og du har byttet program. Men ettersom dette er noe jeg må gjøre til stadighet blir jeg nesten gæ’ærn av dobbelttrykkingen. Er du like gæ’ærn så har du redningen her: I stedet for å dobbelttrykke kan du sveipe med 4 eller 5 fingre – oppover. Vips så er fleroppgavelinja synlig. Ikke effektivt nok sier du… hmm… Hva med denne:

Du kan slå av og på funksjonen for sveiping med 4/5 fingre i innstillinger

Du trenger å bytte mellom to programmer. Kanskje leser du kilde i Safari og skriver i Pages. Bruk 4 eller 5 fingre på skjermen og dra høyre/venstre. Da bytter du direkte mellom programmene som er åpne.

Mens vi er inne på fleroppgavelinja. Dra den opp som beskrevet over og sveip til høyre. Jeg gjorde det mange ganger uten egentlig å bite merke i hva som faktisk ligger her av funksjoner. Nå kan du mute høyttaler og stille volum. Her er også snarvei til musikken din (iPod). Men det som jeg bruker mest er innstillingen for lysstyrke.

Mer snadder? OK, hva med denne: Du jobber i f.eks Pages og vil ha rask tilgang til hjemskjermen. Selvsagt kan du trykke på hjem-knappen. Men det finnes alternativ. Knip med 4 eller 5 fingre og vips har du lukket programmet du er i.

Så et lite tips som faktisk er litt viktig. Som du vet kan du fyre opp et nærmest ubegrenset antall programmer i bakgrunnen. Det er dette som kalles multitasking.. Det er kanskje litt feilaktig fordi de fleste av disse programmene kan ikke gjøre beregninger når de ligger i bakgrunnen. MEN de tar opp minne. På iPad 1 har du 256 MB tilgjengelig, og på iPad 2 det dobbelte. Men dettte går fult om du bare har oppe mange nok programmer. Dette gjør at noen minneintensive programmer går tregere, og en del programmer vil til og med krasje dersom det ikke er nok minne tilgjengelig. Du trenger derfor å rydde litt i rekka innimellom. Sånn gjør du det: Åpne oppgavelinjen ved å sveipe opp med 4 fingre. Trykk og hold på et av ikonene til de begynner å skjelve. Nå kan du avslutte alle de programmer som du ikke benytter. En sjelden gang restarter jeg også min iPad – har vist seg å være greit ettersom ikke alt minne blir frigjort av å avslutte programmene.

Dersom det er noen av disse funkjonene som ikke er tilgjengelige på din iPad, er det fordi du ikke har oppgradert til siste versjon (4.3.3 i skrivende stund). Det er viktig å svært enkelt å gjøre. Jeg beskriver hvorfor og hvordan i denne bloggposten.
Så ser jeg at noe av dette ikke fungerer med iPad 1, vet ikke hvorfor, men dumt er det – får håpe at iOS 5 løser det for iPad 1-brukere.

Ikke glem at du kan benytte vår post «Er det noe du lurer på?» for å stille spørsmål om ting du gjerne skulle hatt litt hjelp med.

Ønsker deg en litt kulere dag 😉

Og du, husk å stem på denne posten øverst på siden. Det er viktig fordi du hjelper andre til å finne fram til de gode postene.
Så er det mer inspirerende for meg. Ikke rare prisen å betale for alle de måltidene som serveres her – forøvrig gratis! Takk!

4 replies
 1. Rune Neesgaard Årseth
  Rune Neesgaard Årseth says:

  Kortversjon: denne funksjonen er ikke tilstede hos normale brukere.

  Lang versjon: Det kreves utviklerkonto for å få aktivert denne funksjonen.
  Du kan også få aktivert denne funksjonen uten utviklerkonto. Krever dag noen litt langhåra grep fra mac’en din.
  Har du kun PC, er det enda vanskeligere.

  VH

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Som kjent er det svært dyrt å bruke norsk abonnement på mobilt Internett i utlandet. Derfor skaffet jeg meg et lokalt SIM som kostet meg kr 90 for de 2 ukene. Veldig greit å kunne være online og slippe å engste seg for kostnaden. Her kan du lese om hvordan jeg løste dette i Romania. En annen forutsetning for meg for å kunne jobbe effektivt med iPad er at jeg bruker trådløst tastatur når jeg skal skrive en del. I denne posten deler jeg med deg hvordan du kan jobbe effektivt med eksternt tastatur. For deg som vi bruke iPad effektivt finner du noen nyttige tips her. […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.