, , ,

Sånn gjennomfører du eksamen på iPad

Arild Stangeland. Avdleingsdirektør for IT, UDIR

Den 9. april hadde Erling Grønlund møte med Arild Stangeland som er avdelingsdirektør for IT hos UDIR. Det har vært en del usikkerhet knyttet til gjennomføring av eksamen på iPad, og RIKT tok derfor initiativ til dette møtet.
Arild Stangeland kunne fortelle at løsningen har vært tilgjengelig i et par år allerede, og er godt gjennomprøvet.
I det følgende vil vi gjøre rede for hvordan dette fungerer.

På eksamen vil en elev logge seg på PAS som er UDIRs portal til eksamen og nasjonale prøver. Du finner mer informasjon om dette her.

Skjematisk forklaring av PAS som er UDIRs portal for eksamensgjennomføring og nasjonale prøver. Tegnet i løpet av møtet med UDIR.

Når en kandidat som er meldt opp til eksamen logger inn, vil han automatisk få tilgang til eksamensoppgaven som ligger på PGS-A i en webbrowser. Der er linken til en fil som lastes ned på enheten. Navnet på filen inneholder all relevant informasjon som kandidatnummer, eksamenskode osv. På iPaden åpner kandidaten filen i f.eks Pages og gjør hele sin besvarelse der.

UDIR har tilrettelagt for flere måter å laste opp besvarelsen. De elever som har PC eller Mac kan de laste opp direkte, mens for alle andre gjelder det at skolen må samle inn besvarelsene. Disse skal skolen så i neste omgang lastes opp til PGS-A via PAS. Skolen har frist til midnatt med å levere i såkalt bulk. Bulk vil si at man samler mange besvarelser i en mappe. Skolen må så logge seg inn på PAS. Her velger man last opp fra en PC/Mac, viser til hvor man har mappen med alle besvarelsene og laster dette opp. Systemet vil kontrollere filene og gi en kvittering til skolen for mottatte besvarelser.

3. part
Arild Stangeland presiserer at skolen er avhengig av en 3. partsløsning lokalt. Vi i RIKT bifaller dette ettersom det gir skolene stor grad av frihet for valg av teknisk løsning. Dette gir også skolene stor grad av forutsigbarhet. Her kan man om ønskelig bygge enkle systemer på skolens side.
For å utdype litt. Eksamenskandidaten skriver sin besvarelse i f.eks. Pages. Når besvarelsen er ferdig, lagrer eleven f.eks som PDF og laster opp til skolens lokale løsning. Her samles alle besvarelser, og ettersom filene har unike navn inneholdende kandidatnummer er dette nå klart til opplasting til PGS-A via PAS.

Connect
Connect har allerede en slik løsning innebygget. Løsningen er smidig og alt ligger til rette for en enkel og sikker eksamensgjennomføring.
Gjennomføring av eksamen med Connect fungerer på følgende måte:
Skolen må ha kontroll på det nettverket som elevene er koblet på. Dette skal ha tilgang til kun 2 IP-adresser. PAS og Connect. Dette er informasjon som skolen har tilgang på i god tid før eksamen.
I Connect er brukerne allerede opprettet og gruppert etter klasse. Før eksamensdagen oppretter man de gruppene som skal ha eksamen. Systemet lager en liste med alle eksamenskandidatene, deres brukernavn og eksamenspassord som deretter printes og deles ut til kandidatene ved eksamens start (OBS! dette er ikke det samme som for PAS). Kandidatene vil da på eksamensdagen ha to midlertidige passord, et for PAS og et for Connect. Så lenge eksamen pågår har kandidaten begrenset tilgang til Connect – her er det kun mulighet til opplasting av fil til server. Når kandidaten er klar til å levere kan denne lagre direkte til Connect. Kandidaten går så til eksamensvakten, gir beskjed om at besvarelse er levert. Eksamensvakten sjekker mot Connect (et forståelig webgrensesnitt) at filen er OK og markerer kandidaten levert. Dermed legges besvarelsene i en egen mappe på Connect som etter eksamen lastes opp til PGS-A gjennom PAS. Dette må gjøres av skolen manuelt. Samtidig som eksamensvakten registerer kandidaten som levert, åpnes tilgangen igjen til Connect slik at eleven kan jobbe som normalt mot systemet. Dette er viktig f.eks for å kunne forberede neste eksamen.

Skulle du ha spørsmål om gjennomføring av eksamen via Connect er det bare å ta kontakt.

UDIR har lagt ut informasjon på egne sider om temaet. Det finner du her.

1 svar
  1. Øyvind Brun
    Øyvind Brun says:

    Skjønner ikke helt poenget med å bruke 3.parts løsning i det hele tatt. Eksporter fra Pages til filsystemet lokalt på Ipad. Last opp fil på vanlig måte. Hva er i veien med det?

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.