iPad lab i Odda dekket av Haugesund avis

Se nederst i posten for film fra dagene og eksempel på det elevene har laget!

Forventningen hang tung i gangen utenfor. Jeg hadde allerede vært i klasserommet en stund og gjort alt klart. Jeg hørte ivrige stemmer fra gangen som konstaterte at: Ja, han er kommet!

Det var 6. klasse på Odda barneskole som skulle få boltre seg på iPad. To av klassene på trinnet skulle få hver sin dag med iPad. Skolens ledelse var nysgjerrig på om iPad kunne brukes i undervisningen og i tilfelle hva gevinsten kunne være.

Her kan du lese reportasjen fra Haugesund Avis.

Det glimtet i øynene på elevene der de kom inn til pultene, stilte opp og sa god morgen. Etter en kort introduksjon var det min tur til å hilse på. Det var helt stille, retningen på blikkene vekslet mellom meg og stabelen med iPader.

Klasse 6e på Odda barneskole i dyp konsentrasjon om oppgaven.

Det var ikke mye informasjon jeg gav: Et nyttig tips er å dobbeltklikke på hjemknappen for raskt å komme til de siste programmene man har brukt.

For å få ut kløa som sitret i fingrene på elevene fikk de kose seg fritt i 20 minutter, mens journalistene tok sine bilder og fikk svar på spørsmål. Elevene enset ikke den fokusen som de ble utsatt for.

Vi måtte raskt dele ut headset ettersom mange startet med å lage musikk, andre tegnet og noen lagde virtuelle keramikkvaser som de brente,  dekorerte og solgte. Det var herlig å se hvor fokuserte barna var på å lage noe. Ja vist var det litt lyd i klasserommet, men gjennom de to dagene var det aldri roping, aldri behov for å roe ned elevene.

Jeg hadde snakket med lærerne på forhånd for å bli enige om tema for dagen. Ettersom de hadde hatt fokus på vennskap og hvordan man tar imot nye elever ble vi raskt enige: «Den nye eleven». Denne dagen skulle vi kun bruke iPad som verktøy, så pennal og kladdebøker var aldri på pultene. Alt ble gjort direkte på iPad. Vi skulle lage film.

Ikke vanskelig å konsentrere seg med så bra verktøy!

Det ble jobbet grundig med forberedelsene. Elevene brukte tankekart til å sette opp handling, og hadde fått beskjed om å legge vekt på både

innledning, handling og slutt. Ikke minst det siste viste seg å være en utfordring å få til. Etter at de hadde fått «manuset» godkjent, var neste skritt å lage tittelblad. Det tegnet de på iPaden og satte også inn bilder av skuespillerne. Først når alt annet var klart, fikk de gå i gang med filmingen. En lærdom etter første dagen var å sette begrensning på hvor lang tid de fikk bruke på filminnspillingen. Til sist var det å redigere klippene i iMovie på iPaden, sette til bakgrunnsmusikk, lydeffekter og stillbildene som de hadde jobbet med.

Siste time var helt stille mens vi så på den ene filmen etter den andre – dvs avbrutt av klappesalver etter hver visning. Jeg trengte ikke spørre hvordan de hadde hatt det den dagen – det kom uten oppfordring. Dette hadde ikke vært ”tjækt” det hadde vært ”tjæmpe-, tjæmpe-, tjæmpe-tjækt!”

Tankekart som manus til filmen.

Oppsummert er det fantastisk å se hvor raskt elevene tar teknologien. Men de har ikke bevisstheten av at dette er teknologi – det er det vi voksne som har. Barna ser mulighetene og griper dem. Så boltrer de seg i skaperglede. Her er det rom for alle – uansett preferanser på læringsstil. Det er så mye mer enn at vi legger til en taktil dimensjon til læringen. Vi ser at elevene lever det de lærer, der og da. For elevene var disse dagene ikke undervisning. For dem var det bare lek!

Etter skoletid var det lærernes tur. Jeg innledet samlingen, snakket om iPad i en pedagogisk sammenheng, viste litt, og så fikk de alle prøve selv. På tross av mange timers iherdig bruk var fortsatt ca halvparten av batterikapasiteten tilgjengelig da jeg satte dem til ladning over natta.

Se her dersom du er interessert i å få iPad lab til din barneskole eller VGS. Opplegg både for elever og lærere.

Odda barneskole har også lagt ut informasjon og bilder fra dagene. Det finner du her.

Husk å trykke «like» øverst på siden dersom du liker denne posten 🙂

Se video fra disse to dagene

All filming på denne videoen er gjort på iPhone og overført med PhotoSync til iPad. Redigering er gjort i iMovie.

 

Den Nye Eleven I

Elevarbeid 6. klasse. Alt arbeid er utført på iPad: manus, tegninger, foto, filming, redigering.

 

Den Nye Eleven II

Elevarbeid 6. klasse. Alt arbeid er utført på iPad: manus, tegninger, foto, filming, redigering.

 

Den Nye Eleven II

Elevarbeid 6. klasse. Alt arbeid er utført på iPad: manus, tegninger, foto, filming, redigering.

For ordens skyld: Det er gitt samtykke fra hjemmene om at barna kunne filmes.

 

Tittelblad laget på iPad måtte være på plass før de kunne starte filmingen

Redigering av klippene i iMovie på iPad

En mengde videoklipp og stillbilder i galeriet på iPaden, klar til redigering
8 replies
 1. Anne Landaas Eriksen
  Anne Landaas Eriksen says:

  Hei, og takk for sist!
  Veldig kjekt at du tok turen til Odda:) – både unge og litt eldre hadde kjekke dager, det ser vi jo også på filmen du har laget.
  Må tilstå at jeg ble fasinert av teknologien og kvaliteten på bilder og filmer, utrolig lyssterke med god oppløsning. Også veldig greit at alt blir gjort på iPaden. Mange fluer i en smekk!

  Om det blir iPad på oss gjenstår jo å se, men nå har vi i alle fall fått en liten peiling på hvordan det kan brukes – og så vet vi jo at det kan brukes til mye mer i tillegg.

  Til slutt litt skryt til deg: Du er en inspirerende lærer, som trass i all din kunnskap forklarer ting enkelt og greit. Din entusiasme smitter:)

  mvh
  Anne – digital veileder på OBS

  Svar
 2. Erling
  Erling says:

  @Anne Landaas Eriksen
  Hei! Det var en kjempehyggelig tilbakemelding å få! Tusen takk!
  Men så er det ikke vanskelig å være entusiastisk midt i en så herlig gjeng som den jeg traff på Odda. Så jeg må få si tusen takk for at jeg fikk treffe dere, både unge – og de litt eldre 😉
  Kan du hilse alle og spesielt 6e og 6b fra meg og si tusen takk for to flotte dager som de gav meg!
  Erling

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] i landet og du vil få litt flere historier etterhvert som vi besøker nye plasser. Få med deg besøk i Odda dersom du ikke har sett bilder og filmene enda. Vi er i kontakt med flere dyktige fagmiljøer som […]

 2. […] Her er en smakebit fra lab-besøk ved Odda barneskole. […]

 3. […] podcastene blir tilgjengelig på tvers av plattformer i årene framover. Her en smakebit fra vårt besøk på Odda barneskole nylig. Alt jeg beskriver her er del av vårt Connect konsept. Vi gir deg gjerne noen godbiter du […]

 4. […] her. Digital historiefortelling har vi vært innom spesifikt her. Her en smakebit fra vårt besøk på Odda barneskole nylig. Den siste lenken […]

 5. […] være. Jeg overlater ord og toner til RIKT. Du vil se flere bilder og masse video dersom du følger denne linken. (Tillatelse fra hjemmene er hentet inn for bilder og film fra […]

 6. […] en smakebit fra vårt besøk på Odda barneskole […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.