Endelig har UDIR åpnet for nasjonale prøver og eksamen på iPad

En rekke skoler opplever at iPad er det digitale verktøyet som best understøtter læring i skolen. Man ser en helt annen elevproduksjon enn på andre plattformer, større motivasjon og en annen grad av mestring. Dette skyldes at verktøyene på en iPad skalerer svært godt både vertikalt og horisontalt.
Men for mange skoler har det vært et problem at man ikke har kunnet avlegge eksamen og nasjonale prøver på iPad. Dette har gitt et behov for å opprettholde en plattform nr to ved siden av iPadene.

iPad godkjent som PC
Så lenge det i GSI-rapporteringen var krav om å oppgi PC-tetthet i skolen kunne skolene telle med sine iPader. Som så mange andre hadde også UDIR sett at iPad er et fullgodt digitalt verktøy til skolebruk. UDIR hadde sagt A, og alle ventet på B. Ennå var ikke noe gjort for å tilrettelegge for nasjonale prøver og eksamen. En rekke henvendelser til UDIR var nytteløse, det var ikke noe klart svar å få. For en rekke skoler ble dette et problem, som da måtte vurdere å opprettholde to forskjellige plattformer, en som de opplevede var best i læringsarbeidet og en kun for å etterkomme myndighetenes krav til prøver.

Anmeldt til Konkurransetilsynet.
Vi i RIKT så oss leie på UDIRs tilsynelatende ignorans, og motivert av en overbevisning om at skolene må kunne ha et fritt plattformvalg opprettet RIKT en sak mot UDIR hos Konkurransetilsynet. Dette var høsten 13, sak nr 201300714. Pressen fikk tak i saken, og Dagsrevyen hadde avtalt opptak for dekning av saken med Erling Grønlund tirsdag 26 nov kl 10. Da hadde NRK innhentet informasjon hos både konkurransetilsynet og UDIR.
Tett innpå opptak ble dette imidlertid avlyst. UDIR hadde da kommet tilbake til Dagsrevyen med gode nyheter.

Nasjonale prøver og eksamen på iPad
RIKT sitter på kopi av eposten fra Arild Stangeland i UDIR til NRK som bekrefter de gode nyhetene. Vi siterer fra denne:

…. Eksamener er imidlertid allerede klar for å kjøres på iPAD (og alle andre plattformer). Når det gjelder Nasjonale Prøver og Kartleggingsprøver som ble introdusert før iPADens inntog er det brukt Flash teknologi som støttes av alle plattformer så nær som iPAD, det er for disse to løsningen vi i dag ikke har støtte for iPAD jf. samtalen tidligere i dag.
I januar neste år vil det bli foretatt en større plattformoppgradering av den tekniske løsningen som kjører Nasjonale Prøver og Kartleggingsprøver, oppgraderingen medfører blant annet at vi innfører HTML5 og fjerner Flash teknologi, således vil man ved Kartleggingsprøvene og de Nasjonale Prøvene høsten 2014 (første gang de skal kjøres i 2014) også kunne tilby disse for iPAD brukere.

Vi i RIKT er de første til å gratulere skolene med denne gode nyheten! Nå er det endelig fritt fram for de skolene som ønsker å benytte iPad som sin digitale plattform for å øke elevenes læringsutbytte.

Gevinst både økonomisk og for læring
RIKT har jobbet med pedagogisk implementering i en rekke kommuner og fylkeskommuner som melder tilbake om økt motivasjon og læringsutbytte hos elevene etter at de har tatt i bruk iPad som digitalt verktøy.
Noe som for mange kommuner er svært spennende er å regne på hva det koster å tilby alle sine elever en iPad hver. Når man tar med sterkt redusert vedlikehold og drift sammen med kraftig kutt i kopi og print blir tallene svært spennende. Gitt at man leaser iPadene har flere regnestykker vist et overskudd sett over en periode på 3 år! Derfor sitter også en rekke kommuner i dag i prosesser for å virkeliggjøre en 1:1 satsning til alle sine elever allerede fra 2014. Vi gleder oss til å se hva dette vil utgjøre for de tusener av elever som får en ny skolehverdag!

Ta gjerne kontakt med oss gjennom skjemaet til høyre dersom du ønsker mer informasjon om hvordan man kan oppnå den gevinstrealiseringen som vi snakker om i denne posten.

5 replies
  1. Harald
    Harald says:

    Hvis prøver og systemer bruker nyeste og anbefalte standarder for nettsider (XHTML/HTML5) vil de fungere på alle enheter, PC’er, mac’er, iPads, Androidnettbrett, mobiltelefoner og dingser som ikke er funnet opp ennå. Så i stedet for å lage en liste over hvilket utstyr som kan brukes, er det bedre å lage systemet som skal brukes med den mest åpne teknologi som ikke utelater noen.

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.