Enkelt å jobbe med hundrekart på iPad. Lag så mange du vil!

Hele denne posten med alt innhold er laget på iPad

I denne posten vil jeg vise deg hvordan du enkelt kan ta i bruk iPad til å jobbe med hundrekart (100-kart). Dette blir ikke et læringsopplegg fordi du som mattelærer har slike allerede. Dessuten finnes det på nett allerede. Nederst i posten finner du lenke til et.
Hundrekart er aktuelt for mellomtrinnet opp til videregående. Det er mest et spørsmål om bruk og vanskelighetsgrad. Innledningsvis kan det være greit å varme opp elevene ved å spørre om det er noen som kan finne mønstre, og forklare dem. Så øker man vanskelighetsgraden avhengig av elevenes forutsetning.

Når du ser skjermdumpen til høyre lurer du kanskje på hvorfor man skal bruke iPad til dette. Foruten å bruke ekstra penger til konkretiseringsmateriell så er noen gode grunner disse:
Snart kommer iOS 5 med mulighet til trådløst å sende skjermbildet fra hvilken som helst iPad i klasserommet til projektoren/ interaktiv tavle. Du trenger bare en AppleTV mellom. AppleTV er en liten boks som snart kommer på markedet. Den kommer trolig til å koste ca kr 800. Etter hvert som elevene finner mønstere i hundrekartet kan de derfor enkelt dele dette med klassen fra sin egen pult – rett på projektoren. Dernest kan man enkelt lagre bilder av de forskjellige kartene som man jobber med. Kjekt å ha til senere år, inntil man er ferdig med videregående. Ingen løse ark. Når du jobber på iPaden kan du enkelt lage den mengden kart du måtte ønske. Sist men ikke minst er det motiverende for mange av elevene å kunne jobbe rett på skjermen, taktilt – og på en iPad. Trenger du flere gode grunner så kan du se her.

Du trenger:
-1 iPad pr elev eller pr gruppe
-Drawing Pad som koster kr 14
-Hundrekartet på denne siden som jeg har laget til deg.

Trykk på hundrekartet, og det åpner seg i stort format. Deretter trykk og hold til du får opp meny. Lagre til galleriet på ipaden din.

Slik gjør du det:
Be elevene gå til denne siden (http://blog.rikt.net/2011/08/hundrekart) og trykke på det lille bildet av hundrekartet – det åpner seg da som et stort bilde. Be dem trykke og holde på bildet til de får opp menyen slik at de kan lagre bildet til galleriet.
Åpne Drawing Pad, velg bilder (knappen med lastebil og delfin) gå til galleriet og sett inn bildet av hundrekartet. Dra det ut til passe størrelse, og trykk så ikonet som ser ut som et stempel. Da limes bildet inn som bakgrunn. Nå er det bare å finne fram ønsket tegneverktøy, jeg foretrekker pensel. Her er det enkelt å bruke forskjellige farger selvfølgelig.
Det er enkelt å ta vare på kartene som du lager. Raskeste måte er å trykke hjemknappen og strømknappen samtidig – da tar du bilde av det som er på skjermen (skjermdump). Du kan også sende bildet som en epost eller lagre det til galleriet. Det finnes også mulighet til å lagre det i applikasjonen slik at du kan jobbe videre på det senere.

100s Board er en app for hundrekart. En enkel og OK app til 7 kroner. Trykker du på tallet endrer det farge mellom svart og rødt. Det er også 8 brikker som du kan trekke inn i kartet. Men her er ingen avanserte funksjoner eller mulighet for å lagre. Helt OK app til en rimelig pris.

Håper at du får bruk for det som jeg har skrevet i denne posten!
Som alltid – dersom du setter pris på innholdet, er det fint om du kan markere det ved å trykke «like». Da hjelper du andre å finne fram til det stoffet som er bra. Og så er den inspirasjon til meg om å lage mer.
Takk!

Link til læringsopplegg med hundrekart, mest for VGS:
http://www.skoleipraksis.no/matematikk-i-vgs/hundrekartet/

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.