, , ,

iPad til bruk i skolen. Tre tilnærminger

Når du skal legge opp til bruk av iPad i skole er det en rekke ting som kan være smart å tenke på. I det følgende vil vi kort gi deg noen tanker som vi håper kan være til hjelp i din planlegging.

Når det gjelder bruksområde ser vi i møte med skolene at det særlig er tre tilnærminger som synes interessante:

  1. Klassesett knyttet opp til bruk i enkelte fag. Typisk eksempel er estetiske fag som musikkundervisning hvor elevene skal benytte f.eks Garage Band til enkel produksjon av musikk.
  2. Ambulerende klassesett som brukes etter behov.
  3. En til en hvor eleven bruker iPad i alle fag og i de fleste sammenhenger.

Avhengig av hvilken av disse tre tilnærmingene man velger vil det være forskjellige elementer en bør tenke grundig gjennom:

1. Knyttet til bruk i enkeltfag

a. Gir spennende tilnærminger til fag. Ettersom de fleste programmer for iPad er enkle å komme i gang med egner iPad seg ypperlig i slike sammenhenger.

b. Krever at faglærerne setter seg godt inn i bruken og lager opplegg som er enkle å komme i gang med. Dette fordi den enkelte elev får lite tid til å gjøre seg kjent med mediet.

2. Ambulerende klassesett.

a. Å lykkes med en slik satsning krever at man på forhånd har en klar oppfatning av hva som skal hentes ut som gevinst. Det må være forståelse hos kollegiet på både muligheter og begrensninger.

b. Fordel med god planlegging og forberedelse for å hente ut nytteverdien.

b. Bruk av iPad er litt annerledes enn PC/Mac. Med sjelden bruk kan det være vanskelig å få til god arbeidsflyt. Dette avhenger selvfølgelig av hvilke oppgaver som eleven skal løse.

c. De fleste skoler har allerede et utbygget nett med PCer tilgjengelig for elevene, med fillagring enten på LMS eller filserver. Ettersom fillagring på iPad løses best gjennom skytjenester, bør skolen ha en infrastruktur som er godt tilpasset. Dette er tjenester som leveres av bl.a. RIKT

d. Workshop med lærerne tidlig i prosessen vil forberede personalet på en god måte. Riktig gjennomført vil skolen sitte igjen med både godt motiverte lærere og en klar oppfatning av hvordan man skal komme i gang.

3. En til en utbredelse

a. Med en slik utbredelse åpner det seg fantastiske muligheter til å hente ut pedagogiske gevinster. Dette vil imidlertid kreve

i. Klare mål om hva som skal oppnås

ii. Klar strategi om hvordan nå målene

iii. Implementering av god løsning

iv. Eierskap til løsningen hos lærerne

v. Planlegge for både de muligheter og begrensningene som ligger i iPad

b. Ettersom en slik løsning totalt sett vil kunne gi kostnadsbesparelser ved både innkjøp og ikke minst drift, framstår den for mange skoler som svært interessant.

c. Det er viktig at forventningene til en slik løsning har sammenheng med hva iPad faktisk kan brukes til. Her er ser vi imidlertid at kombinasjonen mellom de gode applikasjonene, en god skyløsning, kraftige samarbeidsverktøy og en god tilnærming (metodikk/ arbeidsflyt) kan gi svært spennende resultater. Her kan du lese mer om Connect som fokuserer på økt læring gjennom bruk av iPad.

Dersom du har spørsmål eller har gjort deg tanker/ erfaringer om temaet så benytt komentarfeltet under!

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.