Madlavoll skole trår til med pedagogisk implementering av iPad i musikkfaget. Fokus er «å komponere og gjøre lydopptak ved hjelp av digitale verktøy», men også musisering står høyt på agendaen. Skolen har hatt besøk av RIKT som bistår med utviklingsprosjektet. GarageBand benyttes metodisk på kryss og tvers av ulike trinn, og både musikklærere og elever er begeistret. Lokal ildsjel, Andre Voldsund (bildet), er godt fornøyd med leveransen. Og han er lettet over at skolen endelig klarer levere hele læreplanen i faget. Han mener de praktisk estetiske fagene er viktig for å lykkes med et godt læringsmiljø.

Dette gir klart mer variasjon i musikkundervisningen

I uke 9 besøker RIKT Madlavoll en uke til ende, og det er 8 spente musikklærere som møter for to dager innledende trening. Ingenting å si på ambisjonsnivået, målene er klare: Nå skal det komponeres og gjøres lydopptak ved hjelp av iPad.
Etter innledende trening kjøres ulike læringsopplegg på kryss og tvers de neste dagene. Lærerne lager opplegg basert på den innledende treningen og alle lærerne tester ut ulike opplegg i egne klasser, tett hjulpet av RIKT. Det viser seg å være til stor hjelp at RIKT er tilstede ved introduksjonen overfor elever. Lærerne kan fokusere på læringsmål, mens RIKT gir veiledning og ordner alt det tekniske. I løpet av de tre dagene med elever har lærerne både fått god repetisjon samtidig som de har fått nye ressurser gjennom elevgruppa. Metodisk har de sett appen GarageBand fra mange ulike vinkler. Organisering i timene er en viktig brikke og hver dag er det erfaringsdeling. Her er noe av det som blir nevnt:

«Alle elevene opplever mestring,
til og med han som aldri bidrar hadde det kjekt»
«Det passer for alle aldersgrupper»
«Trygg start med hel uke»
«Fin oppbygging av kurset med 2+3 dager»
«Bratt læringskurve, utfordrende men også lystbetont»
«Alle målene for uka ble oppnådd!»
«Dette gir klart mer variasjon i musikkundervisningen»
«Veldig bra at alle musikklærere fikk tilbudet!»

Engasjert og kunnskapsrik instruktør, faglig tyngde på iPad i undervisningen samtidig som han har solid musikkbakgrunn

Det er avtalt videre oppfølging og samarbeid med RIKT for å sikre videre framdrift i utviklingsprosjektet på Madlavoll. Det er enighet om at lærerne fokuserer litt på det digitale en periode for å bygge en plattform. Det er ingen som er bekymret for at den tradisjonelle instrumentenundervisningen blir skadelidende. Elevene gjør aktiviteter med store overføringsverdier; Hver elev kan nå øve ferdigheter slik at effektiviteten økes! Og til slutt… En aldri så liten takk til den som oppfant hodetelefonene. For en fantastisk oppfinnelse for et musikkrom som nå tar i bruk iPad for fullt!

Jan Gamre har hovedfag i musikk fra Universitetet i Oslo. Han har lang erfaring som musikklærer og har bygget opp RIKTs musikkavdeling. Han driver også bloggen «iPad i skolen». Skoler og kommuner som er interessert i mer informasjon tar kontakt med:

jan(@)rikt.net

Andre artikler:

Skedsmo kommune pionèrer iPad i musikkundervisningen
RIKT lanserer program for musikklærere
Løsningen musikkfaget har ventet på
Ulike måter å bruke iPad i musikkfaget
RIKT blir offisielle iOS trenere

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.