Vi har på denne bloggen i lengre tid vært skeptisk til bruk av gratis skyløsninger. En ting er hva du som voksen privatperson velger å gjøre. En helt annen sak og et mye større ansvar er det dersom en ønsker å bruke dette i skole. Så lenge det er snakk om barn, har vi ikke anledning til å utlevere en masse informasjon til aktører som vi vet gjør systematsk kartlegging av personer, deres hobbyer, interesser, preferanser og en rekke andre forhold. Det er åpenbart at Google ikke kom til denne planeten for å være snille. De er her for å tjene penger. Og når de så gir bort noe gratis – så er det for i neste omgang å hente det inn på andre måter. For personopplysninger, det er god butikk det! Og dette gjelder ikke bare Google.
Nå har danske myndigheter gått til det skritt å advare mot bruken av skyløsninger i følge digi.no. Ja, de har gått så langt at de forbyr bruken av Google Apps i sine kommuner. I følge datatilsynets direktør, Bjør Erik Thon kan det også i Norge bli aktuelt å gå ut med advarsel.

Senteret for IKT i utdanningen har forøvrig gitt ut et hefte på temaet. Det er litt vanskelig å få tak i innholdet, men essensen er at skoleeier plikter å se til at personopplysninger ikke lagres i et politisk eller juridisk regime som er utenfor vår kontroll.

Men det er nå en gang lett å rette pekefingeren på det ene eller andre. Det beste er jo tross alt å peke på de gode alternativene som finnes! Skolen kan med enkle midler sette opp egen skyløsning! Det er både billig, effektivt og gir all den sikkerhet som man måtte trenge.

Hva mener du? Jeg savner en debatt på dette viktige temaet. Det er som om alle lukker øynene. Er det OK fordi det jo er så enkelt og greit – for ikke å glemme «gratis»?

I dag kjenner jeg bare til en aktør som gjør dette tilfredsstillende slik at det fungerer 100% med iPad, og dermed er jeg ikke nøytral, men sier i det minste fra på forhånd 🙂 Vi i RIKT leverer denne kompetansen som en tjeneste. Ta kontakt via kontaktskjemaet til høyre om din skole eller organisasjon ønsker assistanse på feltet.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Danske myndigheter forbyr bruk av Google Apps. […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.